Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Atceļ pacientu ar HIV ārstēšanas līdzšinējos ierobežojumus

No šodienas tiks atcelti līdzšinējie pacientu ar HIV ārstēšanas ierobežojumi, kas nozīmē, ka ārstēšanu Latvijā turpmāk saņems visi HIV pozitīvi pacienti.

Līdz šim Latvijā ārstēšanu jeb antiretrovīrusu terapiju HIV pacientiem sāka ar imunitāti, kas kļuvusi mazāka par 500 šūnām.

Veselības ministre Anda Čakša (ZZS) pēc tikšanās ar HIV un C hepatīta pacientu biedrību pārstāvjiem iepriekš norādīja, ka ierobežojuma atcelšana saistīta ar to, ka no Eiropas Komisijas pieļautās budžeta atkāpes radusies iespēja nodrošināt ārstēšanu nelielajam pacientu skaitam, kuri pārsniedz 500 imunitātes šūnas.

Ministre sacīja, ka patlaban ārstēšanu nesaņem jeb 500 imunitātes šūnas pārsniedz apmēram 30 pacienti, tāpēc nav iemesla šo nelielo pacietu skaitu atstāt neārstētu.

Biedrības "Apvienība HIV.LV" valdes priekšsēdētājs Aleksandrs Molokovskis pēc tikšanās aģentūrai LETA sacīja, ka ir gandarīts par konstruktīvo sarunu, kā arī ministres solījumu no oktobra atcelt HIV ārstēšanas ierobežojumus.

Molokovskis norādīja, ka viena no galvenajām problēmām ir pacientu līdzestība jeb apzinīga ārstu norādījumu ievērošana un nozīmēto zāļu pareiza lietošana, tāpēc ar ministri pārrunāts, ka ir ļoti svarīgi runāt ar reģionālajiem infektologiem, lai viņi nevairītos no HIV pacientiem - lai Kuldīgas iedzīvotājs varētu aizbraukt pie infektologa Ventspilī, bet Rēzeknes iedzīvotājs - pie infektologa Daugavpilī. "Viņi [HIV pacienti] varbūt savās pilsētās negrib "zīmēties", bet mums reģionālie infektologi izvietoti tā, lai ar to nevarētu būt nekādas problēmas," piebilda biedrības vadītājs.

Vienlaikus Čakša atzina, ka pagaidām vēl neatcels ārstēšanas ierobežojumus pacientiem ar C hepatītu, tāpēc esot jāsaprot, kāda būs tālākā virzība tieši šo pacientu ārstēšanā.

Ministre sacīja, ka C hepatīta pacientu ārstēšanā svarīgi runāt par diagnostikas iespējām un ārstēšanas pieejamību reģionos. C hepatīta pacientu ārstēšanā svarīgi uzturēt procesu, lai pacientiem būtu skaidrs, kas viņiem jādara, skaidroja veselības ministre.

Viņa norādīja, ka, tiekoties ar HIV un C hepatīta pacientu biedrību pārstāvjiem, izskanēja daudz un dažādi labi priekšlikumi, tostarp kā pacientu nepazaudēt un kā nodrošināt atbilstošu atbalstu pacientiem reģionos.

Līdz šim Latvijā ārstēšanu jeb antiretrovīrusu terapiju HIV pacientiem sāka ar imunitāti, kas kļuvusi mazāka par 500 šūnām. Arī C hepatīta gadījumā ārstēšana pienākas tikai tiem pacientiem, kuriem aknu fibroze sasniegusi vismaz 2.stadiju, bet pacientu loka paplašināšanai nepieciešams papildu finansējums.

Septembrī Latvijā viesojās ANO apvienotās HIV un AIDS programmas (UNAIDS) reģionālais direktors Vinejs Saldana, kurš preses konferencē uzsvēra, ka Latvijai pēc iespējas ātrāk jāatceļ ārstēšanās ierobežojumi HIV inficētajiem.

Saldana izteicās, ka tas neesot nekas jauns, ka Latvija bieži vien parāda kliedzoši zemus rādītājus. Latvijā ir pieaugoša HIV epidēmija, par spīti tam, ka citas valstis un reģioni pamazām arvien vairāk samazina šīs infekcijas apmērus, teica Saldana.

Pēc viņa paustā, Latvijai jau ilgstoši rekomendēts nodrošināt cilvēkiem ar HIV infekciju tūlītēju palīdzību, tomēr ārstēšanas nodrošināšana visiem inficētajiem notiek ļoti lēni. No visiem inficētajiem Latvijā ārstēšanos saņem tikai 38%, kas rada bažas par to, vai Latvija līdz 2020.gadam spēs sasniegt ANO noteikto mērķi, proti, ka ārstēšanos saņem 83% HIV inficēto cilvēku.

Jau ziņots, ka Saeimas Sociālo un darba lietu komisijā infektologi un pacientu organizāciju pārstāvji aicināja Latvijā atcelt slimības smaguma kritērijus, kas nosaka, vai pacientam pienākas HIV vai C hepatīta ārstēšana par valsts finansējumu.

Viņuprāt, pacientu "šķirošanas" atcelšanai nevajadzētu izmaksāt dārgi. Pēc iniciatīvas "Par dzīvi bez C hepatīta" pārstāvja Kristapa Kaugura paustā, lai rindā uz ārstēšanu ar vieglāku fibrozes stadiju gaida apmēram 200 cilvēku. Savukārt Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas Latvijas Infektoloģijas centra Infektoloģijas poliklīnikas vadītāja Inga Ažiņa norādīja, ka HIV gadījumā pirmajā pusgadā virs 500 imunitātes šūnām bija tikai 32 pacienti.

Kaugurs norādīja, ka C hepatīta gadījumā Latvijai jāatbrīvojas no "fibrozes cenza", kā to ieteikusi arī Pasaules Veselības Organizācija, kura līdz 2030.gadam vēlas panākt pilnīgu C hepatīta izskaušanu. Iniciatīvas pārstāvi satrauc, ka mediķiem nākas atteikt pacientam ārstēšanu, pamatojot, ka viņš nav pietiekoši slims.

Arī HIV pacientu atbalsta biedrības "Agihas" valdes priekšsēdētājs Andris Veiķenieks atzina līdzīgu problēmu HIV pacientu ārstēšanā, jo nepietiekoši smagi slimiem pacientiem ārsti spiesti lūgt atgriezties pēc trīs mēnešiem, lai pārbaudītu, vai imunitātes šūnas nokritušās pietiekoši zemu un iespējams sākt terapiju. Turklāt nereti pacienti pie ārsta atgriežas vairs tikai tad, kad sasniegts kritisks stāvoklis, atzina Veiķenieks.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas