Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Atsākusies mājokļu būve un cenas aug

Pēdējos gados Rīgā atsākusies jaunu dzīvojamo ēku būvniecība, ko lielā mērā sekmējis maksātspējīgu ārvalstu pircēju pieprasījuma pieaugums. Pakāpeniski atdzīvojusies arī uz vietējiem pircējiem orientētu dzīvojamo māju būvniecība, tomēr pieaugums ekonomiskās klases dzīvokļu segmentā nav pietiekams, trešdien vēsta laikraksts Diena.

Pēc vairākus gadus ilgušas stagnācijas situāciju nekustamā īpašuma tirgū Dienas aptaujātie eksperti raksturo pozitīvi, par to liecinot ne tikai augošā pircēju interese un rocība, bet arī jaunu projektu būvniecība. Pamatā būvniecība atdzīvojusies mājokļu segmentā - jaunas dzīvojamās mājas galvenokārt tiek celtas Rīgas centrā un mikrorajonos, kā arī Jūrmalā. Pakāpeniski atsākusies arī savrupmāju celtniecība izdevīgās vietās Pierīgā.

Pašlaik daudzdzīvokļu ēku būvniecība pamatā orientēta uz turīgiem un ļoti turīgiem pircējiem, taču ievērojami mazāka aktivitāte vērojama ekonomisko un vidēja līmeņa mājokļu būvniecībā, kur aktīvas ir vien dažas kompānijas, atzinis lai "ilgtermiņā uzturētu dzīvojamo fondu", norāda nekustamo īpašumu uzņēmuma Ektornet valdes priekšsēdētājs Andris Kovaļčuks.

Ektornet un Latio novērojumi liecina, ka līdz šim aktīvāks bijis ārzemnieku veidotais pieprasījums, kuri, vēloties iegūt termiņuzturēšanās atļaujas, visbiežāk izvēlējušies dzīvokļus jaunās vai rekonstruētās ēkās Rīgas centrā un tā tuvumā. Nerezidenti galvenokārt iegādājas dzīvokļus, kuru cena sasniedz 150 000-180 000 eiro, rāda Latio apkopotā informācija.

Pēdējā laikā palielinājies arī vietējo pircēju pieprasījums pēc jauniem dzīvokļiem mikrorajonos, tomēr joprojām daudzi iedzīvotāji jaunus dzīvokļus nevar atļauties, tādēļ liela daļa vietējo Latvijas iedzīvotāju meklē mājokli sērijveida dzīvokļu tirgū. Latvijas iedzīvotāji pārsvarā ir gatavi iegādāties dzīvokļus par cenu līdz 100 000 eiro, liecina Latio novērojumi.

Šībrīža tendence ir pakāpenisks jauno projektu cenu pieaugums. Rīgas centra jauno dzīvokļu un pilnībā renovēto ēku kvadrātmetra vidējā cena gada pirmajā ceturksnī, salīdzinot ar pērnā gada attiecīgo periodu, augusi par 10,4%, savukārt Rīgas mikrorajonos jauno dzīvokļu vidējā cena šādā pašā laika griezumā palielinājusies par 6,6%. Vismazākais cenu kāpums fiksēts Vecrīgā, kur mājokļu cenas pietuvojušās pirmskrīzes līmenim. 2014. gada pirmajā ceturksnī Vecrīgā un tās tuvumā jauno projektu un pilnībā renovēto ēku dzīvokļu kvadrātmetra vidējā cena bija 4250 eiro, tā, salīdzinot ar pērnā gada attiecīgo periodu, augusi par 3,7%.

Visu rakstu lasiet trešdienas, 23.jūlija, laikrakstā Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas