Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +21 °C
Skaidrs
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

Attaisno abus dienesta stāvokļa izmantošanā apsūdzētos bijušos Ogres rajona policijas priekšniekus

Rīgas apgabaltiesa ceturtdien, 17. janvārī, attaisnoja ļaunprātīgā dienesta stāvokļa izmantošanā apsūdzēto bijušo Ogres rajona policijas pārvaldes priekšnieku Vilni Uzraugu un bijušo Ogres rajona kriminālpolicijas priekšnieku Aināru Lideri.

Ar ceturtdien pasludināto apelācijas instances spriedumu atcelts Rīgas pilsētas Kurzemes rajona tiesas 2007.gada 5.jūlija spriedums par abu apsūdzēto notiesāšanu un sodīšanu pēc Krimināllikuma (KL) 318.panta 1.daļas. Apgabaltiesa Uzraugu un Lideri atzinusi par nevainīgiem un attaisnojusi, vienlaikus atceļot viņiem piemērotos drošības līdzekļus, tostarp aizliegumu ieņemt amatus tiesībsargājošās iestādēs.

Ceturtdien minētajā lietā pasludināts vien saīsinātais spriedums, bet pilns tā teksts ar motīviem būs pieejams 1.februārī. Pēc tam desmit dienu laikā procesa dalībnieki to varēs pārsūdzēt kasācijas kārtībā Augstākās tiesas (AT) Senātā.

Kā ziņots, Uzrauga un Lidera krimināllieta apgabaltiesā bija nonākusi jau otro reizi. Lēmumu par procesa nosūtīšanu jaunai izskatīšanai apelācijas instances tiesā 2011.gada 20.janvārī pieņēma AT Senāta Krimināllietu departaments, kas lietu skatīja kasācijas kārtībā mutvārdu procesā.

Izskatot krimināllietu pirmajā instancē, Rīgas pilsētas Kurzemes rajona tiesa 2007.gada 5.jūlijā abus apsūdzētos atzina par vainīgiem dienesta stāvokļa ļaunprātīgā izmantošanā. Uzraugam tika piespriests naudas sods 150 minimālo mēnešalgu jeb 18 000 latu apmērā, uz pieciem gadiem atņemot tiesības ieņemt valsts amatpersonas amatus, bet Liderim Kurzemes rajona tiesa noteica naudassodu 60 minimālo mēnešalgu jeb 7200 latu apmērā. Viņam tiesības ieņemt valsts amatpersonas amatus tika liegtas uz trim gadiem.

Izskatot lietu apelācijas kārtībā, Rīgas apgabaltiesa pirmās instances spriedumu grozīja. Uzraugam tika mainīta noziedzīgā nodarījuma kvalifikācija, un viņam tika piemērots naudas sods 12 minimālo mēnešalgu jeb 2160 latu apmērā bez tiesību atņemšanas ieņemt noteiktus amatus. Liderim apgabaltiesa noteica naudassodu desmit minimālo mēnešalgu jeb 1800 latu apmērā. Arī viņam netika atņemtas tiesības ieņemt noteiktus amatus.

Tomēr arī Rīgas apgabaltiesas pirmais spriedums tika pārsūdzēts, tāpēc lieta nonāca kasācijas instances tiesā - AT Senāta Krimināllietu departamentā, kas nodeva to jaunai izskatīšanai apgabaltiesā.

Kā ziņots, bijušajiem Ogres rajona policijas vadītājiem apsūdzības tika celtas pēc KL panta par valsts amatpersonas izdarītām tīšām darbībām, ļaunprātīgi izmantojot dienesta stāvokli.

Uzraugs 2006.gadā zaudēja amatu policijā saistībā ar Ogres rajona policijas darbinieka šaudīšanos spēļu zālē Joker Lielvārdē. Savukārt Lideris aizgāja no darba pēc paša vēlēšanās, kad tika sākta dienesta pārbaude par minēto gadījumu.

Šaudīšanās spēļu zālē notika 2006.gada 12.jūnijā. Sašauto toreiz nebija. Konfliktā bija iesaistīts vismaz viens Ogres policists, kurš uz spēļu zāli brīvdienās esot gājis regulāri. Pēc apkārtējo domām, viņš esot lietojis pārāk daudz alkohola.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas