Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Attālinātajā pastkastītē varēs ielikt pirmos sūtījumus

Kad pirms vairāk nekā sešiem gadiem toreizējā Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrija piedāvāja Latvijā veidot vienas pieturas aģentūras, lai iedzīvotāji valsts un pašvaldību pakalpojumus varētu saņemt vienā vietā, vēl nebija tik attīstīta elektroniskā pakalpojumu pieejamība un daudz vairāk bija cilvēku, kas neizmantoja internetu. Beidzot tas ir noticis - septembrī durvis vērs pirmie valsts un pašvaldību vienotie klientu apkalpošanas centri, kuri bija pieteikušies uz valsts dotāciju, ceturtdien lasāms avīzē Diena.

Valsts šim mērķim šogad paredzējusi 919 739 eiro dotāciju, ko plānots sadalīt teju 50 novadiem, kā arī vairākiem reģionālās attīstības centriem - par tiem katru atsevišķi lems valdība. Novadiem pietika ar Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) piekrišanu, un tie jau ir sākuši slēgt līgumus ar ministriju un astoņām valsts pārvaldes iestādēm par to pakalpojumu nodrošināšanu. Maksimālais līdzfinansējums, uz ko klientu centra izveidei un telpu pielāgošanai, darbinieku algošanai un korespondeces sūtīšanai varēja pretendēt novadi, ir 10 000 eiro. Ja Saeima būtu pieņēmusi parlamentā atvērto Publisko pakalpojumu likumu, tad šī kārtība būtu vienkāršāka un pašvaldībām nebūtu jāiziet sarežģītā līgumu slēgšanas procedūra, atzina VARAM Pašvaldību departamenta direktors Aivars Draudiņš. Līgumus var noslēgt elektroniski.

Auces novads bija viens no četriem, kurā 2013. gadā sāka īstenot klientu apkalpošanas centru pilotprojektu. Novada priekšsēdis Gints Kaminskis (ZZS) atzina, ka pašvaldība nešaubīgi pieteikusies uz valsts dotāciju, jo pieredze liecina, ka daudziem cilvēkiem šāds centrs atvieglos dzīvi vēl daudzus gadus. Uz vietas varot saņemt konsultācijas, iesniegt valsts iestādēm adresētus iesniegumus, nebraucot ne uz Dobeli, ne Saldu. "Kad cilvēkiem uz Dobeli bija jāved slimības lapas, tā bija problēma. Pēc pašvaldību reformas mums tā virzība arī ir vairāk uz Jelgavu un Rīgu, ne Dobeli," sacīja Kaminskis, kurš centru dēvē "par attālinātu pastkastīti".

Auces klientu centrā apmeklētājiem sniedzot visdažādāko atbalstu - parādot, kur atrast informāciju, palīdz aizpildīt veidlapas, noskaidrot prasīto informāciju, sazvanoties ar valsts iestāžu darbiniekiem. Cilvēki, piemēram, uzraksta iesniegumu, lai saņemtu kādu VSAA pakalpojumu - to uzreiz var ieskenēt un aizsūtīt uz VSAA. Kad Diena apmeklēja šo centru, ieradās Sandra Vaļule, kura strādā skolas ēdnīcā, bet tagad ir bērnu kopšanas atvaļinājumā. Viņa interesējās, kāpēc samazinājies bērnu kopšanas pabalsts. "Es priecājos, ka te ir cilvēki, kuriem var jebko pavaicāt. Esmu te bijusi neskaitāmas reizes. Ļoti labi cilvēki, vienmēr palīdz. Ja nebūtu tāda centra, vajadzētu braukt uz Dobeli, ceļš ilgs un nauda jātērē," Dienai stāstīja Sandra, kura uz Auci ar divriteni ir braukusi desmit kilometrus.

Valsts atbalsta programma ir paredzēta trim gadiem, bet nākamā gada budžets Saeimā vēl nav pieņemts, tāpēc Draudiņš par nākotni runā piesardzīgi. Līgumos arī ir norādīts - ja mainās valsts budžeta situācija, var mainīties arī līguma nosacījumi. Uz vaicāto, vai pēc trim gadiem jau nebūs mazinājusies nepieciešamība pēc šādiem centriem, Draudiņš atbildēja, ka valsts visās jomās "virza klientus elektroniskajā vidē, bet ir daļa iedzīvotāju, kas nekad tajā nebūs". Klientu apkalpošanas centra uzdevums ir aptvert šo iedzīvotāju daļu, un pašvaldība ir tā vieta, uz kuru viņi pieraduši iet.

Visu rakstu lasiet ceturtdienas, 3.septembra, avīzē Diena

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nākamajā nedēļā iespējamas salnas

Nedēļas nogalē naktis kļūs vēsākas, gaisam nākamās nedēļas tumšajā laikā atdziestot līdz pat nullei grādu, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra sinoptiķu prognozes.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas