Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Balstvakcinācija pret Covid-19 veikta 2,14% potēto iedzīvotāju

Līdz otrdienai ieskaitot papildu poti jeb balstvakcīnu pret Covid-19 ir saņēmuši vismaz 23 113 iedzīvotāji, kas veido 2,14% no visiem vakcinētajiem, liecina Nacionālā veselības dienesta (NVD) jaunākie apkopotie dati.

Tā dēvēto "trešo poti" Latvijā sākotnēji varēja saņemt tikai cilvēki ar ļoti novājinātu imunitāti. Vēlāk vakcīnas papildu devu sāka piedāvāt arvien plašākām iedzīvotāju grupām, līdz tagad to var saņemt ikviens iedzīvotājs vecumā virs 50 gadiem, kā arī cilvēki no 18 gadu vecuma ar hroniskām saslimšanām vai augstiem riskiem. Balstvakcināciju var veikt tikai noteiktu laiku pēc vakcinācijas pamatkursa saņemšanas, tomēr ne visiem tā ir nepieciešama.

No NVD datiem izriet, ka otrdien Latvijā veiktas 1564 balstvakcinācijas pret Covid-19, pirmdien - 1558, bet pagājušajā nedēļā vidēji ik dienu - 1101. Balstvakcinācijas tempam nedēļu no nedēļas ir tendence pieaugt.

Kopumā otrdien Latvijā pret Covid-19 vakcinēti 11 157 cilvēki, to skaitā 2699 saņēmuši pirmo poti no divām, 5628 tikuši pie otrās potes, bet 1266 pacientiem injicēta "Johnson & Johnson" (J&J) meitasuzņēmuma ražotā vakcīna, kurai nepieciešama tikai viena deva. Šie skaitļi par otrdienu gan vēl varētu būtiski pieaugt, jo ne visi mediķi datus par savām veiktajām vakcīnām ievada vienotajā datubāzē tajā pašā dienā, kad pacients tiek sapotēts - bieži tas tiek darīts pat ar vairāku dienu nobīdi.

Pagājušajā nedēļā vidēji ik dienu poti pret Covid-19 saņēma 11 840 cilvēki, bet nedēļu pirms tam - 11 553. Pēc patlaban pieejamajiem datiem, šonedēļ divās dienās sapotēti vidēji 11 532 cilvēki dienā, tomēr pēdējo nedēļu tendences rāda, ka sestdienās un svētdienās vakcinācijas temps samazinās, kas negatīvi ietekmē arī nedēļas vidējo rādītāju.

Līdz šim Latvijā kopumā veiktas 2 066 953 vakcīnas pret Covid-19 injekcijas, tostarp potes pirmo devu saņēmuši 964 969 cilvēki, bet vakcinācijas procesu noslēdzis 1 078 871 iedzīvotājs. Par vakcinācijas kursu noslēgušiem tiek uzskatīti cilvēki, kuri saņēmuši "AstraZeneca", "Pfizer"/"BioNTech" vai "Moderna" ražotās potes abas devas vai J&J vakcīnu. Imunitāte pret Covid-19 izraisošo vīrusu pēc dažādu vakcīnu saņemšanas gan iestājas atšķirīgos laikos.

Atbilstoši Centrālās statistikas pārvaldes datiem, Latvijā 2021.gada jūlija sākumā provizoriski bija 1 882 200 iedzīvotāju, tātad līdz šim kopumā vakcinēti 64,32% iedzīvotāju, bet vakcinācijas procesu noslēguši 57,32% iedzīvotāju.

Lietošanai Eiropas Savienībā pašlaik ir apstiprinātas četras vakcīnas pret Covid-19 - "Pfizer"/"BioNTech", "Moderna", "AstraZeneca" un "Johnson&Johnson" jeb "Janssen", taču "AstraZeneca" vakcīnu zemā pieprasījuma dēļ Latvijā faktiski vairs nelieto. 2020.gada decembrī kā pirmos Latvijā pret Covid-19 sāka vakcinēt lielo slimnīcu darbiniekus, bet masveidīgāka iedzīvotāju vakcinēšana sākās marta izskaņā. Latvijā vakcīnas pret Covid-19 iedzīvotājiem ir pieejamas no 12 gadu vecuma.

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas