Laika ziņas
Šodien
Skaidrs

Bankas dēļ govīm draud kautuve

Vairāk nekā simt slaucamām govīm draud ceļš uz lopkautuvi, ja neizdosies atrast finansējumu Latvijas krājbankas (LK) kontos palikušās naudas dēļ, saka piena lopkopis Viktors Kalāns.

Viņa zemnieku saimniecībā Kļavas sākti būvdarbi - piesaistot dažādu finansējumu, līdz 2013. gadam paredzēts pabeigt vērienīgu fermas rekonstrukciju saimniecībai ar 400 govīm, projekts ir miljona latu vērtībā. "Pēc finansējuma saņemšanas un publiskā iepirkuma tika noslēgti līgumi ar būvniekiem, kas veica darbu par 130 tūkstošiem latu. Tagad jāsamaksā 40 tūkstoši, kas ir Krājbankas kredīts un saistībā ar pēdējo dienu notikumiem vairs nav pieejams, vēl 60 tūkstoši par iekārtām, tajā pašā laikā Krājbankā ir jau apķīlāti īpašumi," sūrojas V. Kalāns. Ja būvdarbus nevarēs pabeigt līdz ziemai, 130 piena govis būs jāved uz kautuvi. "Valstiski runājam par pensionāriem, bet aizmirstam, ka arī uzņēmēji ir nopietns sektors," spriež lopkopis un atgādina, ka zemnieki un viņu realizētie projekti lielā mērā atkarīgi no Eiropas Savienības fondu naudas, kas daudziem līdz ar LK slēgšanu tagad nav pieejama.

Zemnieku saeimas (ZS) vadītājs Juris Lazdiņš saka, ka uz ZS biroju pagaidām zvanījuši tikai pieci biedri, kuriem visa nauda iesaldēta LK, taču viņš pieļauj, ka tuvākajās dienās tādu būs vairāk, un tad ZS vērsīsies pēc palīdzības Zemkopības ministrijā. Viņš norāda - ja valsts sniedz atbalstu pašvaldībām, būtu jāpalīdz arī zemniekiem.

"Par laikā nenomaksātiem nodokļiem nebūs nekādas atlaides, taču daudziem nauda ir Krājbankā - esam šokā un ceram, ka valdība parūpēsies," saka Latvijas Zemnieku federācijas vadītāja Agita Hauka. Privātpersonas var izņemt kaut 50 latu dienā, zemnieku saimniecībām nav pieejama pat šāda summa. Viņa arī atgādina, ka vēsturiski daudzos Latvijas novados ir tikai LK filiāles un zemnieks jau speciāli nebrauks atvērt kontu uz kādu lielpilsētu. Īpaši sāpīgs ir tiešmaksājumu jautājums - tie, kuriem konti LK, to nesaņems.

Lauku atbalsta dienests (LAD) informē - no 22. novembra netiek veikti atbalsta maksājumi uz to klientu kontiem, kas atvērti LK, tāpēc aicina klientus atvērt jaunu bankas kontu citā bankā un par to informēt LAD.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kultūras ministre Logina atkāpjas no amata

Kultūras ministre Agnese Logina (P) nolēmusi personīgu iemeslu dēļ atkāpties no ministres amata, un šos pienākumus viņa beigs pildīt 17.jūnijā, aģentūru LETA informēja Kultūras ministrijas sabi...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas