Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Bēgļu integrēšanai KM gatava nodrošināt valodas mācīšanu un informatīvus seminārus

Jauno bēgļu integrēšanai Latvijas sabiedrībā Kultūras ministrija (KM) ir gatava nodrošināt viņiem valodas mācīšanu un informatīvus seminārus, tomēr ministrija uzskata, ka arī citām ministrijām jāuzņemas atbildība par šo jautājumu.

Kultūras ministrijas (KM) Sabiedrības integrācijas departamenta vadītāja Solvita Vēvere aģentūrai LETA pauda nostāju, ka, palielinoties bēgļu skaitam Latvijā, jāvienojas par katras ministrijas atbildību un veicamajiem darbiem, kas līdz šim neesot skaidri definēti.

Vēvere stāstīja, ka integrācijas pasākumu gaitā KM nodrošina latviešu valodas apguvi, konsultāciju sniegšanu, informatīvus seminārus un pasākumus, lai trešo valstu pilsoņi iepazītu valsti - tās iedzīvotāju sadzīvi, paražas, tradīcijas un valsts iekārtu. Tomēr bēgļu integrācija ir arī mājokļa, izglītības, sociālās drošības un veselības aprūpes jautājumi, kas nav KM kompetencē, norādīja Vēvere.

Ierēdne atzīmēja, ka bēgļi ir īpaša un līdz šim neliela trešo valstu pilsoņu grupa Latvijā. Pagājušajā gadā bēgļa statuss Latvijā piešķirts tikai trim personām, bet alternatīvais statuss - 21 personai no 364 patvēruma pieprasītājiem. Kopš 1998.gada Latvijā bēgļa statusu esot saņēmuši tikai 63 patvēruma meklētāji. Citu trešo valstu pilsoņu ar pastāvīgās un termiņuzturēšanās atļaujām skaits 2015.gada 1.janvārī bija 70 343. Tā ir galvenā grupa, par kuras integrācijas pasākumiem rūpējas KM, līdz šim tam neizmantojot valsts budžeta līdzekļus, bet gan Eiropas trešo valstu valstspiederīgo integrācijas fonda līdzekļus. Ministrijā darbojas Konsultatīvā padome trešo valstu pilsoņu integrācijai, kuras dalībnieki ir eksperti no dažādām institūcijām, un tā darbojas jau apstiprinātu politikas plānošanas dokumentu īstenošanas koordinēšanai.

Kā ziņots, bēgļi Latvijā varētu nonākt rudenī vai ziemā, bet sistemātiska to integrācijas plāna nav, norāda nevalstiskā organizācija "Patvērums Drošā māja".

Valdība 6.jūlija ārkārtas sēdē vienojās par Latvijas nostāju bēgļu jautājumā, norādot, ka divu gadu laikā mūsu valsts varētu uzņemt 250 patvēruma meklētājus.

Latvija apņēmusies Eiropas Savienības pārvietošanas programmā no trešajām valstīm un mītnesvietas maiņas programmā no Itālijas un Grieķijas divu gadu laikā solidāri uzņemt 250 personas, kurām ir nepieciešama starptautiskā aizsardzība. 50 bēgļi būs no trešajām valstīm, bet pārējie - no Grieķijas un Itālijas.

Ministru prezidente Laimdota Straujuma (Vienotība) jau parakstījusi rezolūciju, ar kuru Valsts kancelejai sadarbībā ar Iekšlietu ministriju uzdots izveidot augsta līmeņa starpinstitucionālu darba grupu. Darba grupas uzdevums ir izstrādāt tiesisko un praktisko sistēmu bēgļu uzņemšanai. Plānots, ka tā izveidos Latvijas apstākļiem vispiemērotāko sistēmu šo personu integrācijai sabiedrībā, pagaidu mītnes vietai, nodarbinātībai, veselības aizsardzībai un citiem jautājumiem. Darba grupā ir iesaistītas Iekšlietu, Kultūras, Labklājības, Izglītības un zinātnes, Veselības, kā arī Vides un reģionālās attīstības ministrija.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas