Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Bērni arvien biežāk neklusē

Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas (VBTAI) redzeslokā šogad nonācis krietni vairāk ziņu nekā iepriekš, ka, iespējams, vardarbīgi pret bērnu izturas bērnunamu, izglītības un citu iestāžu darbinieki. Pērn visa gada laikā bija 26 uzsāktas lietvedības, šogad līdz šim brīdim jau 24 lietas. Tomēr gan emocionāla, gan fiziska vardarbība visbiežāk notiek ģimenēs. Uzraugošās iestādes šobrīd meklē risinājumus, kā situāciju uzlabot.

Informāciju par iespējamu bērnu tiesību neievērošanu VBTAI saņem daudz – gada laikā tie ir ap 800–900 ziņojumiem, tajā skaitā iesniegumi un telefonzvani no pašiem bērniem. Daļa informācijas tālāk tiek nodota sociālajam dienestam, bāriņtiesām vai policijai, jo, piemēram, vardarbību ģimenē inspekcija pati nepārbauda. Bērni aizvien biežāk ir gatavi par vardarbību runāt, zvanot arī uz uzticības tālruni 116111. Pērn 68 gadījumos saņemtā informācija nodota bērnu tiesību inspektoriem informācijas pārbaudei, bet 152 gadījumos lūgts pašvaldību iestādēm pārliecināties par bērnu tiesību ievērošanu ģimenē.

VBTAI pati pērn uzsākusi 24 administratīvo pārkāpumu lietas par vardarbību pret bērnu valsts un pašvaldības iestādēs. Veiktajās pārbaudēs konstatēts, ka četrās bērnu ārpusģimenes aprūpes iestādēs bērni cietuši no vienaudžu emocionālās vardarbības, divās no fiziskās vardarbības, četrās vietās fiziski vardarbīgi pret bērnu bijuši darbinieki, bet vēl vienā bērns no personāla puses cietis emocionāli.

Runājot par izglītības iestādēm, inspekcija visbiežāk novēro problēmas tieši vienaudžu vidū, tāpat trūkst pietiekamas sadarbības ar vecākiem un samērā bieži arī tiek izmantotas nepedagoģiskas metodes konfliktsituāciju risināšanā.

Visu rakstu lasiet laikraksta Diena otrdienas, 16.maija, numurā!

Top komentāri

OO
O
Taču bērnu teiktais jāvērtē visai kritiski. Bērniem piemīt lieliska fantāzija. Un viņi paši tam notic.
ja bērns kaut ko ne tā, soda vecāku
j
ja bērns kaut ko ne tā, šī valsts farizejiski soda vecākus. Bet, ko lai vecāki iesāk, ja jebkura emocionālā ietekme var tikt kvalificēta kā vardarbība?
valsts pret iedzīvotājiem ir vardar
v
Latvijas valsts pret saviem iedzīvotājiem izturas vardarbīgi un grib, lai tā vardarbība kaut kur pazūd.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kavējas vilcieni Saulkrastu virziena līnijā

Piektdienas pēcpusdienā signalizācijas sistēmas traucējumu dēļ kavējas vilcieni Saulkrastu virziena dzelzceļa līnijā, liecina VAS Latvijas dzelzceļš (LDz) publiskotā informācija.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas