Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Pirmdiena, 6. maijs
Didzis, Gaidis

Bez miljoniem un ZZS atbalsta nestrādās: Šadurskis biedē ar demisiju

Pašvaldībās plaši pārstāvētā Zaļo un Zemnieku savienība (ZZS), reaģējot uz Latvijas Pašvaldību savienības kongresa un savu biedru iebildēm pret jauno pedagogu algu modeli, trešdien izsauca izglītības un zinātnes ministru Kārli Šadurski (Vienotība) uz frakcijas sēdi. Tajā, klātesot vietējiem līderiem, kuriem ir bažas par reformas īstenošanu uz pašvaldību rēķina, tika konstatētas vairākas problēmas - kamēr tās nav atrisinātas, algu modeli rekomendēja piebremzēt.

Tajā pašā laikā ZZS frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis pēc viedokļu apkopošanas sacīja: "Reformām ir jānotiek, un ir jāiet uz priekšu tāpat kā veselības aprūpes sistēmā. Taču reformas rezultātā nedrīkst ciest skolotāji."

Reformas izglītībā un veselībā ir Māra Kučinska (ZZS) valdības prioritātes. Gan vienas, gan otras īstenotāji jau ir izbaudījuši pretestību ar nozari saistītajās sabiedrības grupās. ZZS centienus pievērsties problēmām izglītībā un pedagogu algu modeļa ieviešanā var uztvert arī kā mēģinājumu novērst uzmanību no pašu partijas biedra veselības ministra Gunta Belēviča, par kura iespējām īstenot valdības ambiciozos plānus ieviest jaunu veselības finansēšanas modeli izskanējušas vēl lielākas šaubas, jo ministrs nav tik tālu ticis kā viņa kolēģis Šadurskis.

Ceturtdien notiks valdības seminārs par nākamā gada valsts budžetu, tad arī ministriem būtu politiski jāizšķiras, vai 2017. gadā pedagogu algu modeļa ieviešanai varēs paredzēt 27 miljonus eiro - pagaidām šīs summas bāzes izdevumos nav. Šajā gadā reformai ir paredzēti deviņi miljoni eiro. "Ja šo 27 miljonu eiro nākamajā gadā nebūs, tad es aizeju no amata un atgriežos Saeimā, bet Smiltēna kungam būs jāmeklē darbiņš citur," trešdien Saeimas Izglītības un zinātnes komisijas sēdē sacīja Šadurskis. Viņa atgriešanās parlamentā nozīmētu, ka deputāta mandātu zaudētu viens no Vienotības priekšsēdētāja kandidātiem Edvards Smiltēns.

Kučinskis tik dramatisku notikumu attīstības gaitu, ka varētu nonākt līdz demisijai, neprognozē, uzskatot Šadurski par profesionālu ministru.

Visu rakstu lasiet ceturtdienas, 26.maija, avīzē Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pirmdien daudzviet ilgstoši līs

Jaunā nedēļa sāksies ar lietainu un salīdzinoši vēsu laiku, prognozē Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas