Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Bez nozaru ierobežojumiem

Valdība ir izdarījusi vairākus grozījumos atbalsta instrumentos Covid-19 krīzē cietušajiem uzņēmējiem. Būtiskākais: atbalstu varēs saņemt visu nozaru uzņēmumi, kuriem salīdzinājumā ar augustu, septembri un oktobri ir vērojams apgrozījuma kritums vismaz par 20% (sākotnēji bija paredzēts kritums 50%).

Trīs būtiskākie atbalsta veidi ir dīkstāves pabalsti, algu subsīdijas nepilna laika nodarbinātajiem un subsīdijas uzņēmumam apgrozāmajiem līdzekļiem.


Plašāks atbalstāmo loks

Valdības noteikumos minēts, ka dīkstāves pabalsts varētu attiekties uz 544 tūkstošiem darbinieku, līdz ar to kopējais atbalsts veido 52,3 miljonus eiro. Dīkstāves pabalstu varēs saņemt darba devēju darbinieki, pašnodarbinātie, kā arī patentmaksātāji. Darbiniekiem dīkstāves pabalsts ir noteikts 70% apmērā no deklarētās mēneša vidējās bruto darba samaksas par periodu no 2020. gada 1. augusta līdz 31. oktobrim, savukārt mikrouzņēmumu darbiniekiem – 50% apmērā no mēneša vidējās bruto darba samaksas mikrouzņēmumā par 2020. gada trešo ceturksni. Pašnodarbinātām personām un autoratlīdzības saņēmējiem atbalsts būs 70% no mēneša vidējiem ieņēmumiem trešajā ceturksnī (ja ir mikrouzņēmuma nodokļa maksātājs – tad 50%). Jaunie grozījumi arī paredz, ka patentmaksas maksātājiem dīkstāves pabalsts būs 400 eiro, nevis iepriekš noteiktie 330 eiro.

Turklāt gan darbiniekam, gan pašnodarbinātai personai un patentmaksātājam piešķirs piemaksu 50 eiro apmērā par katru apgādībā esošu bērnu vecumā līdz 24 gadiem, par kuru darbiniekam tiek piemērots iedzīvotāju ienākuma nodokļa atvieglojums.

Piemaksu piešķirs un izmaksās Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra par laikposmu, par kuru piešķirts dīkstāves pabalsts.

Savukārt uzņēmumi, kuri strādā uz nepilnu slodzi, varēs saņemt algu subsīdijas par nepilna laika nodarbinātajiem. Atbalsts algu subsīdijai darbiniekam tiks aprēķināts 50% apmērā no deklarētās mēneša vidējās bruto darba samaksas šā gada augustā, septembrī un oktobrī, bet ne vairāk kā 500 eiro apmērā par kalendāra mēnesi par darbinieku. 

Ja runā par subsīdijām apgrozāmajiem līdzekļiem uzņēmumiem, tad šai atbalsta programmai plānots novirzīt 70,8 miljonus eiro, un tiek lēsts, ka uz to varēs pretendēt 110 000 uzņēmumu ikvienā nozarē, ja vien tiem ir 20% apgrozījuma kritums, salīdzinot ar vidējo augustā, septembrī un oktobrī. 

''Jau iepriekšējā nedēļā lēmām, ka atbalstam varēs kvalificēties visu nozaru Covid-19 ierobežojošo pasākumu skartie uzņēmēji. Valdība laboja apgrozījuma krituma kritēriju, atgriežoties pie Ekonomikas ministrijas sākotnējā piedāvājuma. Nosakot apgrozījuma slieksni 20% apmērā pret iepriekšējiem trim mēnešiem, mēs dodam iespēju atbalstam kvalificēties plašam uzņēmēju lokam, kuri cīnās kopš pirmā Covid-19 viļņa un darbību atsākuši tikai daļēji,'' par jaunajiem grozījumiem skaidro ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs (KPV LV).


Bērniem, kultūrai, NVO

Valdība arī pieņēma lēmumu Labklājības ministrijai piešķirt teju 11 miljonus eiro no budžeta programmas Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem, lai nodrošinātu bērnu pieskatīšanas Covid-19 pandēmijas laikā pabalsta izmaksu. Pabalsta apmērs būs 60% no vidējās apdrošināšanas iemaksu algas. Līdz ar to plānotais vidējais pabalsta apmērs dienā būs 18,31 eiro. Sociāli apdrošinātai personai būs tiesības uz vienreizēju slimības palīdzības pabalstu par 14 kalendāra dienām. To būs tiesības pieprasīt vienu reizi laikposmā no 30. novembra līdz 31. decembrim un vienu reizi laikposmā no 2021. gada 1. janvāra līdz 2021. gada 30. jūnijam. Pabalstu nevarēs saņemt vecāks, kurš vienlaikus saņem arī dīkstāves pabalstu. 

Tāpat valdība nolēma atbalstīt Kultūras ministrijas izstrādāto priekšlikumu – visiem publisko pasākumu organizatoriem, tostarp kultūras, neatkarīgi no to juridiskā statusa kompensēt 80% biļešu vērtības par pasākumiem, kuru norise Covid-19 izraisītās ārkārtējās situācijas laikā atcelta un biļešu nauda atmaksāta skatītājiem. Kompensācijas saņemšanai pasākumu rīkotājiem būs jāpiesakās Valsts kultūrkapitāla fondā. Kompensācija tiks izmaksāta par atceltajiem pasākumiem, kuru norise tika plānota ārkārtējās situācijas laikā – no 9. novembra līdz 6. decembrim –, kā arī turpmākajos periodos, kuros valdība lems aizliegt publisko pasākumu rīkošanu. Plānotais finansējums šim atbalsta mehānismam ir nedaudz vairāk par vienu miljonu eiro. 

600 000 eiro tiks piešķirti nevalstiskajām organizācijām (NVO) krīzes seku mazināšanai. Programmu īstenos Sabiedrības integrācijas fonds, atklāta projektu konkursa kārtībā piešķirot finansējumu NVO projektu īstenošanai līdz 2021. gada 30. jūnijam.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

NA neatbalstīs Braži ārlietu ministres amatam

Opozīcijā esošā Nacionālā apvienība (NA) neatbalstīs diplomātes Baibas Bražes apstiprināšanu ārlietu ministres amatā, aģentūrai LETA pēc abu pušu tikšanās pauda NA priekšsēdētājs Raivis Dzintars.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas