Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Biedrība Zolitūde 21.11. izdos grāmatu, kurā apkopoti traģēdijā cietušo stāsti

Biedrība Zolitūde 21.11. ir sagatavojusi grāmatu Atceries Zolitūdi, kurā apkopoti apmēram 80 stāsti par cilvēkiem, kas gājuši bojā traģēdijā, kā arī par tiem, kas tika ievainoti un piedalījās glābšanas darbos, aģentūrai LETA pastāstīja biedrības vadītāja Regīna Ločmele-Luņova. Grāmatu plānots prezentēt 20.novembrī - dienu pirms otrās traģēdijas gadadienas.

Grāmata saturiski pašreiz ir gatava, pastāstīja Ločmele-Luņova. Bez apkopotajiem stāstiem tajā būs daudz ilustrāciju - foto no traģēdijas dienas un cietušo tuvinieku arhīviem. "Kopumā grāmata varētu būt ap 400 lappušu biezumā un pēc formas atgādinās kvalitatīvu foto albumu cietajos vākos," paskaidroja biedrības vadītāja.

Grāmatas nosaukums sakritīs ar biedrības moto - Atceries Zolitūdi. Izdevējs būs biedrība Zolitūde 21.11.. Grāmatu plānots izdot latviešu un krievu valodā.

Biedrības rīcībā pašreiz nav līdzekļu grāmatas izdošanai, un to plānots izdot par ziedojumiem. Biedrība jau pašlaik gribētājus aicina ziedot grāmatas izdošanai, bet turpmāko dienu laikā plānots sākt aktīvu ziedojumu vākšanu. Ikvienam ziedotājam būs iespēja iegūt grāmatu savā rīcībā, tādēļ ikviens tiek lūgts norādīt savu vārdu un uzvārdu maksājuma mērķī.

Ločmele-Luņova uzsvēra, ka grāmatas izdošanai netiks izmantoti tie līdzekļi, kas biedrībai tika ziedoti traģēdijā cietušo un viņu tuvinieku vajadzībām.

Grāmatas prezentācija plānota piektdien, 20.novembrī, dienu pirms traģēdijas otrās gadadienas. Grāmatu biedrība plāno dāvināt katrai traģēdijā cietušo ģimenei, kā arī dažādām bibliotēkām. Plānots sākt sarunas arī ar Latvijas grāmatnīcu pārstāvjiem, lai pārrunātu grāmatas realizācijas iespējas, pastāstīja Ločmele-Luņova.

Biedrība arī plāno paplašināt Zolitūdes traģēdijas dienai veltīto ekspozīciju Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) muzejā. Pašreiz muzejā jau ir izveidota ekspozīcija, kas vēsta par glābējiem, kuri savu dzīvību zaudēja, traģēdijas dienā glābjot līdzcilvēkus. Biedrība to plāno papildināt ar unikāliem artefaktiem no traģēdijas dienas, kuri pašreiz glabājas biedrības telpās un pie traģēdijā cietušo ģimenēm.

Nākamnedēļ Ločmelei-Luņovai paredzēta tikšanās ar VUGD muzeja pārstāvjiem, lai ideju pārrunātu. Arī šo ideju biedrība vēlētos realizēt tuvāko mēnešu laikā - līdz otrajai traģēdijas gadadienai.

"Vēlētos to izdarīt pēc iespējas ātrāk, jo muzeju plaši apmeklē jaunatne, un ir svarīgi, lai viņi tiktu informēti par šo notikumu," sacīja biedrības vadītāja.

Kā ziņots, līdz traģēdijas otrajai gadadienai sagruvušā lielveikala teritorijā, Priedaines ielā 20, tiks izveidots pagaidu memoriāls cietušo piemiņai. To par 41 322 eiro, neieskaitot pievienotās vērtības nodokli, izbūvēs AS Būvuzņēmums restaurators. Biedrība Zolitūde 21.11. ir izvēlējusies sabrukušā veikala Maxima vietā uzstādāmā pagaidu memoriāla risinājumu - simbolisku gaismas stabu, kas tiecas uz debesīm, ar izgaismotiem skaitļiem 21.11.2013. Memoriāla skici izstrādājusi Rīgas domes Īpašuma departamenta māksliniece Arta Goldberga.

Pagaidu memoriāls tiks izvietots nogruvušā lielveikala teritorijā - tur, kur iepriekš atradās ieeja veikalā. Uz tā plānots izvietot tekstu: "2013.gada 21.novembrī šajā vietā, Priedaines ielā 20, sagrūstot lielveikalam, dzīvību zaudēja 54 cilvēki un vairāki desmiti tika ievainoti. Rīgas pilsētas dome, pieminot Zolitūdes traģēdiju, ir izveidojusi pagaidu piemiņas vietu kā pirmo simbolisko soli tautas piemiņai uz mūžu." Tekstu plānots izvietot vismaz trīs valodās - latviešu, krievu un angļu.

Pagaidu memoriāls traģēdijas vietā stāvēs vismaz divus gadus - aptuveni tik ilgs laiks vajadzīgs, lai pašvaldība vienotos ar traģēdijas vietā atlikušās ēkas un zemesgabala saimniekiem SIA Homburg Zolitude par īpašumu apmaiņu un pastāvīgas piemiņas vietas izveidi. Otram teritorijas līdzīpašniekam SIA Tineo piederošā teritorijas daļa ir atdāvināta Rīgas pašvaldībai.

LETA jau ziņoja, ka 2013.gada 21.novembrī, iebrūkot lielveikala Maxima jumtam, dzīvību zaudēja 54 cilvēki. Zolitūdes traģēdija ir lielākā Latvijā kopš neatkarības atjaunošanas.

Biedrība Zolitūde 21.11. dibināta pērn aprīlī. Tās sastāvā ir traģēdijā cietušie un viņu tuvinieki. Biedrības galvenais mērķis ir pārstāvēt un aizstāvēt cietušo intereses visos līmeņos un jomās.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas