Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +1 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Brauders: Swedbank pārskaitītās summas saistītas ar tā dēvēto Magņitska lietu

Investīciju kompānijas Hermitage Capital Management līdzdibinātājs un vadītājs Bils Brauders Zviedrijas iestādēs iesniedzis sūdzību, kurā vaino banku Swedbank naudas atmazgāšanā, ziņo Igaunijas laikraksts Postimees.

"Swedbank darbinieki, kas bija atbildīgi par attiecībām ar klientiem, bija bezrūpīgi un nemēģināja apturēt aizdomīgas transakcijas. Vairākos gadījumos briesmu pazīmes bija nepārprotamas, un tas radījis jautājumu, vai darbinieki apzināti līdzdarbojās," sūdzībā raksta Brauders.

Sūdzībā, kas iesniegta Zviedrijas prokuratūrā un ekonomisko noziegumu izmeklēšanas iestādē, detalizēti aprakstītas shēmas, kā caur čaulas kompāniju kontiem Swedbank pārskaitītas summas 176 miljonu ASV dolāru vērtībā, kas saistītas ar tā dēvēto Magņitska lietu.

Šajās shēmās izmantoti vairāk nekā 100 konti Igaunijas Swedbank, kas tika atvērti no 2007. līdz 2015.gadam. Daudzus no šiem kontiem atvērušas čaulas kompānijas, teikts Braudera sūdzībā.

Tajā sacīts, ka ar Magņitska lietu saistītā nauda pārskaitīta starp kontiem Swedbank, Danske Bank un Lietuvas Ūkio bankas. Tostarp 158 miljoni dolāru pārskaitīti no Ūkio bankas uz apmēram 600 Swedbank kontiem Igaunijā, Latvijā un Lietuvā, piemēram, 36 miljonus eiro aizdomīgo līdzekļu saņēmusi ārzonā reģistrētā firma Esterson Enterprises, kurai bijis bankas konts Igaunijā. Pēc Hermitage Capital rīcībā esošās informācijas, Esterson Enterprises saņēmusi 16 miljonus dolāru no firmas Altem Invest, par kuras īpašnieku tiek uzskatīts Krievijas uzņēmējs Dmitrijs Kļujevs, kuru "Hermitage Capital apsūdz liela mēroga izlaupīšanu no Krievijas valsts budžeta organizēšanā. ASV Finanšu ministrija iekļāvusi Kļujevu to personu sarakstā, pret kurām noteiktas sankcijas atbilstoši Magņitska likumam.

Jau ziņots, ka iepriekš Brauders iesniedzis vairākas sūdzības vairākās valstīs, tostarp Igaunijā, kurā vaino naudas atmazgāšanā Danske Bank un Nordea.

Brauders kļuvis pazīstams ar kampaņu sava bijušā darbinieka advokāta Sergeja Magņitska piemiņas saglabāšanai.

Magņitskis nomira 2009.gada novembrī pēc 358 pirmstiesas aizturēšanas izolatorā pavadītām dienām. Viņu aizturēja pēc tam, kad advokāts bija apsūdzējis vairākas Krievijas amatpersonas liela mēroga korupcijā un Krievijas budžeta izlaupīšanā. Magņitskim tika liegta pienācīga medicīniskā aprūpe, un viņš nomira astoņas dienas pirms termiņa, kad viņš būtu bijis jāatbrīvo vai jātiesā.

Magņitskis savulaik atklāja, ka tiesībsargājošo iestāžu darbinieki piesavinājušies valsts budžeta līdzekļus 5,4 miljardu rubļu apmērā. Tiek uzskatīts, ka šīs personas atriebjoties organizējušas jurista kriminālvajāšanu, par šīs naudas izsaimniekošanu apsūdzot pašu Magņitski.

2013.gadā Krievijas tiesa Brauderam aizmuguriski piesprieda deviņu gadu cietumsodu par izvairīšanos no nodokļiem.

Par izvairīšanos no nodokļiem Krievijas tiesa 2013.gadā notiesāja arī Magņitski, lai gan viņš jau četrus gadus bija miris.

Top komentāri

Pareizaisvirsraksts
P
Tā dēvētā Magņitska lieta... ko mēs par to zinām?
Valters
V
Vai tas nav tas pats Brauders, kurš bēguļo, jo Krievijā ir aizmuguriski notiesāts par dažādiem noziegjmiem
Scorseze
S
Pietiek! Es ierosinu saukt pie atbildības ASV ieroču ražotājus, jo viņi atšķirībā no bankām precīzi zin, ka viņu "produkcija" ir vistiešākā veidā izmantota visos pasaules lielajos konfliktos pēdējo simts gadu laikā un bijusi par iemeslu vairāku miljonu cilvēku nejēdzigā nāvē.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

NA neatbalstīs Braži ārlietu ministres amatam

Opozīcijā esošā Nacionālā apvienība (NA) neatbalstīs diplomātes Baibas Bražes apstiprināšanu ārlietu ministres amatā, aģentūrai LETA pēc abu pušu tikšanās pauda NA priekšsēdētājs Raivis Dzintars.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas