Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Brīvprātīgo darbu bērnu sociālās aprūpes iestādēs regulāri veic 50 personas

Labklājības ministrija (LM) 2017.gada nogalē cilvēkus aicināja kļūt par brīvprātīgajiem darbiniekiem valsts sociālās aprūpes centru (VSAC) filiālēs, kurās uzturas bērni, un kopš tā laika līgumus par darba veikšanu noslēgušas 204 personas, aģentūru LETA informēja ministrijas pārstāvis Egils Zariņš.

Kopumā pieteikumus brīvprātīgā darba veikšanai iesniegušas 258 personas, no kurām 204 personas ir noslēgušas līgumus, bet 50 veic brīvprātīgo darbu regulāri.

Šāds darbs tiek veikts VSAC Latgale filiālē Kalkūni, VSAC Kurzeme filiālē Liepāja un VSAC Rīga filiālēs Rīga, Teika, Pļavnieki, centra Rīga filiālē Jugla, kura nodrošina aprūpi pilngadīgām neredzīgām personām, kā arī filiālē Kalnciems, kura nodrošina aprūpi pilngadīgām personām ar garīga rakstura traucējumiem.

Pēc Zariņa paustā, cilvēki, kas piesakās palīdzēt, galvenokārt tiek nodarbināti saturīga brīvā laika pavadīšanā, tostarp vingrošanā, kustību nodarbībās, rotaļāšanās, pastaigās, ekskursijās, grāmatu lasīšanā, radošo darbnīcu organizēšanā, kā arī dažādu pasākumu organizēšanas darbos un bērnu pieskatīšanā. Brīvprātīgie pavada bērnus arī uz baznīcu un Svētdienas skolu.

Zariņš sacīja, ka kāds brīvprātīgais kļuvis pat par filiāles darbinieku, savukārt citi nodibinājuši asistenta statusu un asistē izglītības iestādēs filiāles bērniem. Filiāles Rīga brīvprātīgie kopš pagājušā gada nodrošina arī klātbūtni bērnam ārstēšanas procesā slimnīcā.

Kā norāda centra Rīga filiāles Rīga vadītāja Ilze Dzene, ja sākotnēji darbinieki brīvprātīgos uztvēra ar zināmām aizdomām, tad šobrīd attiecības starp darbiniekiem un brīvprātīgajiem ir kļuvušas vairāk nekā draudzīgas. "Šodien jau mūsu ikdiena nav iedomāja bez šo palīgu atbalsta un atsaucības. Kopš kopā ar mums strādā brīvprātīgie, esam pamanījuši, ka arī bērni kļuvuši atvērtāki un priecīgāki. Rezultāts ir abpusēji pozitīvs," sacīja Dzene.

Visi VSAC vadītāji, kas darbojas ar brīvprātīgajiem, atzīstot, ka noticis nozīmīgs pagrieziens sabiedrības informēšanā un līdzatbildībā par aprūpes centru bērniem, kuri palikuši bez vecāku gādības. "Ir iespēja paļauties uz brīvprātīgā atbalstu dažādās ikdienas darbībās, kas saistītas ar bērnu un bērna interešu nodrošināšanu. Viņiem veidojas individuāls kontakts, kas veicina bērna attīstību un stabilizē bērna psiholoģisko stāvokli," skaidroja Zariņš.

Viņš arī piebilda, ka brīvprātīgajiem ir atšķirīgāka, reizēm radošāka pieeja brīvā laika aktivitātēm, un viņi ar savu "skatu no malas" sniedz atgriezenisko saikni par aprūpes pakalpojumiem centros. Tikmēr kā lielākais ieguvums var būt tas, ka, ļaujot brīvprātīgajam darboties aprūpes centros, pastāv liela varbūtība bērniem nonākt ģimenēs, uzskata LM.

Ministrija aicina cilvēkus pievienoties brīvprātīgā darba veicējiem arī filiālēs, kurās nodrošina aprūpi pilngadīgām personām ar garīga rakstura traucējumiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas