Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Trešdiena, 29. maijs
Raivis, Raivo, Maksis, Maksims

Būvnieks un būvuzraugs nezina, cik liels smagums atradies uz sabrukušā veikala jumta

Iebrukušās Maxima ēkas jumtam pieļaujamā aprēķinātā slodze bijusi 1,5 tonnas uz kvadrātmetru, piektdienas pēcpusdienā atklāja celtnes būvkonstruktora SIA _HND Grupa _īpašnieks Ivars Sergets. Ņemot vērā jumta platību, tam būtu bijis jāiztur 6000 tonnu svars. To, cik liels smagums traģēdijas brīdī uz tā atradās, nevar pateikt ne būvnieku SIA Re&Re tehniskais direktors Aldis Gulbis, ne atbildīgais būvuzraugs Markus Molls (Markus Moll) no SIA CMConsulting.

"Pēdējais apsekojums uz ēkas jumta veikts otrdien – nekādas atkāpes no projekta vai bīstamība netika konstatēta," norāda Molls un apgalvo, ka uz tā nevienmērīgi bijusi izklāta tikai 15 centimetru bieza kūdras substrāta kārta, kur bijis paredzēts stādīt kokus un zālāju, kā arī atsevišķās vietās – dekoratīvie oļi. Gandrīz pabeigto bērnu rotaļlaukumu ar smilšu kasti un arī ierīkotos bruģa celiņus, ne būvnieki, ne būvuzraugs nepieminēja.

Ēkas arhitekti – Zane un Andris Kalinkas no arhitektu biroja Kubs izteica līdzjūtību traģēdijas upuru tuviniekiem.

"Teorētiski uz jumta var ierīkot arī baseinu – galvenais, lai tiek paredzētas īstās konstrukcijas," uz  jautājumu, vai uz jumta novietotais svars nebija pārāk liels, atbildēja A. Kalinka. Savukārt Z. Kalinka bija tērpusies sēru drānās un visu tikšanās laiku nosēdēja skumjās nolaistām acīm, nosakot vien: "Pārcilājām visus rasējumus, cik vien varējām, pilnīgi nesaprotami, kā tas varēja notikt." Būvuzraugs atklāj, ka sniegs iepriekšējos gados no Maximas jumta neesot ticis tīrīts, kas nozīmējot, ka būve varējusi izturēt pietiekami lielu svaru.

Ēkas būvuzņēmējs bija SIA Re&Re, bet Gulbis norāda, ka celtniecības darbos bija iesaistīti 20 dažādi apakšuzņēmēji: "Labiekārtošanas un apzaļumošanas darbus uz jumta veica SIA Gartens, bet ēkas metāla konstrukcijas cēla SIA Vikom Industry."

Būvnieku garantijas periods projekta pabeigtajai daļai, kurā atradās veikals Maxima un citi veikali, ir beidzies, savukārt tai pieguļošā daudzdzīvokļu jaunbūve ekspluatācijā vēl nav nodota. Re&Re pārstāve Mārīte Straume atklāj, ka šobrīd visi celtniecības darbi ir iesaldēti. Ēka jau bijusi gandrīz pabeigta. Būvkonstruktors Ivars Sergets norāda, ka sabrukusī ēka un daudzdzīvokļu nams nav saistītas – tās atdalījusi celtniecības šuve.

Ierodoties uz tikšanos ar preses pārstāvjiem, Maxima ēkas būvnieki līdzi atnesa trīs kastes ar dokumentu mapēm – gan būvatļaujām, saskaņojumu dokumentiem un projekta detaļām. Klātesošajiem tika demonstrēta arī ēkas projekta plāns un digitalizētie rasējumi. Būvnieki traģēdijas iemeslu izmeklēšanai sola piesaistīt ekspertus no dažādām nozarēm un apgalvo, ka cēlonis tiks noskaidrots mēneša laikā.

Tikmēr Rīgas mērs Nils Ušakovs (SC) uzdevis būvvaldei uzsākt ārpuskārtas pārbaudi visos objektos, ko pašreiz būvē Re&Re. Uzņēmuma pārstāve to komentējot, vien nosaka: "Ušakova kunga gājiens cilvēcīgi ir saprotams." Viņa arī izvairās apstiprināt vai noliegt policijas izvirzītās versijas par traģēdijas cēloņiem, norādot, ka tas būs iespējams tikai pēc visu apstākļu izpētes.

Būvniekus par signalizāciju ēkā Maxima pārstāvji netika informējuši. Jāpiebilst, ka par trauksmi un drošību ēkā tās izmantošanas laikā pilnībā atbildīga bija SIA Maxima Latvija, savukārt par būvdarbiem uz ēkas jumta – būvuzņēmējs SIA Re&Re. Straume saka, ka darbu veikšana uz jumta ar Maxima Latvija pārstāvjiem tikusi saskaņota un veikala pārstāvji neuzskatīja par nepieciešamu to laikā apturēt tirdzniecību.

Projekta pamatakmens tika ielikts 2010. gada 15. novembrī, svinīgi piedaloties Nīderlandes vēstniekam Latvijā Juriānam Krākam, Kanādas vēstniekam Skotam Heteringtonam, Nordea bankas valdes priekšsēdētājam Valdim Siksnim, projekta īpašnieka un attīstītāja Homburg Group dibinātājam un prezidentam Ričardam Homburgam, Homburg grupas vadītājam Baltijas valstīs un Homburg management kompānijas akcionāram Džeimsam Gerijam Torpejam, SIA Re&Re valdes priekšsēdētājam Aināram Pauniņam un ģenerāldirektoram Didzim Putniņam.

Kopējās investīcijas projektā bija 14 miljoni eiro (9,8 miljoni latu), bet pirmajā kārtā – lielveikala daļā - tika investēti aptuveni 7 miljoni eiro (4,9 miljoni latu). Tā tika atklāta 2011. gadā, un to atzina par vienu no gada trim labākajiem arhitektūras darbiem Latvijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Otrdien vietām Latvijā gaidāms pērkona negaiss

Otrdien plkst.5 gaisa temperatūra valstī bija no +8,8 grādiem Zosēnos līdz +17,6 grādiem Daugavgrīvā, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMC) dati. Otrdien daudzviet La...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas