Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Būvvaldē ir ierosinātas vairākas lietas saistībā ar pārkāpumiem būvdarbu laikā Bruknas muižas kompleksā

Būvvaldē ir ierosinātas vairākas administratīvās lietas saistībā ar pārkāpumiem būvdarbu laikā Bruknas muižas kompleksā, aģentūru LETA informēja Bauskas novada būvvaldes vadītāja Dace Putna.

Viņa skaidroja, ka Bruknas muižas ēka vēsturiski ir nodota ekspluatācijā, līdz tā nonāca privātīpašumā un tika nodota apsaimniekošanai biedrībai "Kalna kopienas svētība".

"Gadu gaitā biedrība muižas ēkā ir veikusi vairākus atjaunošanas un pārbūves darbus. Bruknas muižas kompleksā ir vairākas ēkas, kas ir arhitektūras pieminekļi, un vairākas jaunizbūvētas ēkas, kas pašlaik nav nodotas ekspluatācijā," komentēja Putna, piebilstot, ka ar biedrību ir vienošanās par procesu un termiņiem, lai ēkas nodotu ekspluatācijā.

Tā kā pati muižas ēka nodota ekspluatācijā, tajā drīkst uzturēties. Taču būvvalde vēl nav pieņēmusi atjaunošanas darbus, kuriem izsniegtas apliecinājuma kartes, skaidroja Putna.

Par pārkāpumiem būvniecības procesā būvvalde biedrībai ir noformējusi administratīvo pārkāpumu protokolu, taču tas nav bijis saistīts tikai ar muižas ēku. Būvvaldē ir ierosinātas administratīvās lietas saistībā ar pārkāpumiem.

"Būvvalde būvniecības procesu uzrauga, pamatojoties uz Latvijas valstī spēkā esošo būvniecības likumdošanu. Būvniecības procesa prioritāte ir būvju drošība, it sevišķi pēc traģēdijas Zolitūdes Maxima," apgalvoja būvvaldes vadītāja.

Viņa arī skaidroja, ka gadījumā, ja būvvalde ir konstatējusi, ka būvniecības procesā ir atkāpes no likumdošanas prasībām, būvvaldei ir tiesības pieprasīt eksperta atzinumu, lai pārliecinātos, ka patvaļīgi veiktā būvniecība nebūs ar traģiskām sekām.

"Šāds eksperta atzinums tika pieprasīts Bārbeles skolas pārbūves gadījumā. Ekspertīzes gaitā tika konstatēti pārkāpumi nesošo konstrukciju izbūvē, kas apdraudētu skolas audzēkņu drošību," informēja Putna, uzsverot, ka būvniecības likumdošana nosaka, kādas ēkas var būvēt pašu spēkiem, un kādām jāpiesaista sertificēti būvspeciālisti, kas būtu garantija publisku būvju drošībai.

Tikmēr Valsts policijas Zemgales reģiona pārvaldes pārstāve Dace Kalniņa aģentūru LETA informēja, ka pašlaik, ņemot vērā Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas (VBTAI) iesniegumu, ir sāktas un turpinās divas resoriskās pārbaudes. Lai varētu pieņemt lēmumu par procesa sākšanu administratīvā pārkāpuma lietā vai par kriminālprocesa uzsākšanu, policijas rīcībā ir viens mēnesis. Objektīvu iemeslu dēļ pārbaudes termiņu ir iespējams pagarināt.

Jau ziņots, ka šonedēļ preses konferencē kopienas vadītājs, prāvests Andrejs Mediņš atzina, ka Bruknas muiža, kurā saimnieko VBTAI redzeslokā nonākusī Kalna svētību kopiena, nav nodota ekspluatācijā.

Viņš pauda, ka "vislielākā ķeza" kopienai joprojām ir būvinspekcija. "Tikai tāpēc, ka normatīvi neatzīst alkoholiķu, narkomānu, pašnāvnieku darbu," apgalvoja Mediņš.

Pēc viņa paustā, atbildīgās iestādes nevēloties pieņemt muižas būvi ekspluatācijā, jo to no fermas atjaunoja kopienas locekļi, nevis kāds būvuzņēmums. "Nošaujiet mani, bet es lepojos, ka viņi to uzbūvēja," komentēja priesteris.

Viņš apgalvoja, ka līdzīga attieksme no uzraugošajām iestādēm esot bijusi arī pret Bārbeles Zēnu pamatskolu. Lai ēku nodotu ekspluatācijā, kopiena esot piesaistījusi "augstāko valsts kontrolējošo būvniecības institūciju", kas par vairāk nekā 12 000 eiro veikusi izpēti, un ēka nodota ekspluatācijā. Pēc viņa teiktā, skola ir izveidota izcili.

Tāpat ziņots, ka, veicot atkārtotu pārbaudi 20.augustā biedrībā Kalna svētību kopiena, kas darbojas Bruknas muižā Bauskas novadā, VBTAI kopā ar Tiesībsarga biroja pārstāvi neguva pilnīgu pārliecību, ka iepriekš konstatētie bērnu tiesību pārkāpumi neturpinās, aģentūru LETA informēja VBTAI pārstāvis Taivo Trams.

Pats Mediņš noliedz lielāko daļu pārkāpumu, saistībā ar kuriem VBTAI ierosinājusi pārbaudes lietu.

Pēc viņa paustā, kāds tētis esot izdomājis konstatētos pārkāpumus, lai atriebtos par to, ka no Bruknas tika "izmests" viņa bērns, tāpēc šis incidents ir sācies.

Prāvests norādīja, ka Bruknas muižā dzīvojošajiem jāievēro ļoti stingri noteikumi un liela disciplīna, tomēr, ja viņus tas neapmierina, viņi jebkurā brīdī drīkst kopienu pamest. Tāpat viņš norādīja, ka šī esot pirmā sūdzība par Kalna svētību kopienu.

Viņš apgalvoja, ka neredz iemeslu sevi attaisnot, jo apsūdzības neesot nedz izmeklētas, nedz noskaidrotas, bet viņš sabiedrības acīs jau esot "baigā cūka", un to viņš pieņemot ar "lielu mīlestību".

pievienota 4.rindkopa

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas