Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Cīņu ar Covid-19 uzsāk vakcīna Comirnaty

Koronavīruss Covid-19 izplatās strauji un maina veidus, daudzi cilvēki pat nezina, ka ir inficējušies, ja nav izteiktu simptomu. Zinātniekiem izdevies radīt vakcīnu infekcijas novēršanai, kuru sāk vakcinēt arī Latvijā, taču ir vēl ne mazums jautājumu – vai tā pasargās ilgstoši, vai tā ir nepieciešama jau izslimojušajiem?

''Cilvēkiem, kuri jau ir pārslimojuši Covid-19, ir nepieciešama vakcinācija, lai iegūtu noturīgāku aizsardzību. Comirnaty vakcīnas pētījumā tika iekļauti arī tādi cilvēki, kuri ir pārslimojuši Covid-19. Rezultāti rāda, ka vakcinācija ir droša un palielina aizsardzību pret atkārtotu saslimšanu arī šīm personām. Līdz ar to ir droši un nepieciešami vakcinēt cilvēkus, kuri jau ir pārslimojuši Covid-19. Ja cilvēkam ir akūta Covid-19 vai cita saslimšana, tad ir jāatliek vakcinācija līdz brīdim, kad persona ir izveseļojusies un vairs neatrodas izolācijā,'' Dienai stāsta Imunizācijas valsts padomes priekšsēdētāja, Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas Ģimenes vakcinācijas centra vadītāja Dace Zavadska.

Vakcināciju var veikt vismaz četras nedēļas pēc simptomu sākuma vai četras nedēļas pēc pirmā pozitīvā Covid-19 testa rezultāta.

''Līdzšinējie pētījumi apliecina, ka trīs mēnešus pēc Covid-19 pārslimošanas atkārtota saslimšana ir maz ticama, tādēļ šis ir laika periods, kurā būtu vēlams saņemt vakcīnu,'' norāda infektoloģe.


Pētījumi apliecina iedarbīgumu

ASV farmācijas uzņēmuma Pfizer un Vācijas kompānijas BioNTech kopīgi izstrādātās vakcīnas Comirnaty klīniskajos pētījumos kopumā piedalījās aptuveni 44 000 cilvēku. Pētījumi apliecināja 95% vakcīnas iedarbīgumu arī pacientiem ar smagiem Covid-19 simptomiem, tostarp pacientiem, kas sirgst ar astmu, hroniskām plaušu slimībām, diabētu, augstu asinsspiedienu. Augsti efektivitātes rādītāji saglabājās neatkarīgi no pacientu dzimuma, rases un etniskās grupas. Vakcīna satur molekulu ar nosaukumu RNA ziņnesis (mRNA), kam ir uzdots veidot S-proteīnu. Šāds proteīns atrodas uz SARS-CoV-2 vīrusa virsmas, un tas vīrusam nepieciešams, lai iekļūtu organisma šūnās.

Ir gadījumi, kad nav izteiktu simptomu, tādēļ vietā ir jautājums, vai pirms potēšanas veiks testa analīzi, vai cilvēks nav Covid-19 pozitīvs.

Zavadska norāda, ka testu veikšana pirms vakcinācijas nav nepieciešama un arī citu valstu pētnieki un izstrādātāji to neiesaka.  ''Vakcīna ir droša un vienlīdz efektīva arī cilvēkiem, kuri ir inficējušies, bet kuriem neizpaužas simptomi,'' uzsver Imunizācijas valsts padomes priekšsēdētāja. 


Droša un palielina aizsardzību 

Comirnaty vakcīna tiek ievadīta divās injekcijās ar vismaz 21 dienas intervālu. Visbiežākās blaknes parasti bijušas vieglas vai vidējas, un dažas dienas pēc vakcinācijas pacientu pašsajūta uzlabojās. Imunitāte sāk veidoties 12 dienas pēc pirmās devas, bet pilnīgu iedarbību sasniedz septiņas dienas pēc otrās devas. Ja pēc pirmās vakcīnas saņemšanas cilvēks inficējas ar Covid-19, viņam noteikti ir jākonsultējas ar infektologu un jāprecizē tālākā rīcība. ''Parasti, ja inficēšanās ir zināma, tad otra vakcinācija var notikt, kad persona ir izveseļojusies vai vairs neatrodas izolācijā. Pētījumā demonstrēta efektivitāte ir divām vakcinācijām ar 21 dienu starpību. Ir svarīgi ievērot šo dienu starpību, lai pēc iespējas ātrāk iegūtu maksimālo organisma aizsargreakciju. Taču vienlaikus lielākai dienu starpībai nevajadzētu samazināt vakcīnas efektivitāti pēc abu devu saņemšanas,'' skaidro infektoloģe.

Kā norāda Zavadska, tāpat kā pēc jebkura medikamenta un pat pārtikas produkta lietošanas arī vakcīnām ļoti retos gadījumos var būt anafilaktiskas blakusparādības, ja mums ir individuāla reakcija uz kādu no vielām.

Viņa iesaka pirms vakcinācijas konsultācijā ar ārstu pārrunāt iepriekšējās veselības problēmas un uzdot arī savus neskaidros jautājumus.

Speciālists jautās, vai personai iepriekš ir bijusi smaga alerģiska reakcija vai anafilaktiska reakcija uz citu vakcīnu, vai ir zināma alerģija pret kādu no vakcīnas sastāvdaļām, tad noteikti rūpīgi tiks izvērtēta nepieciešamība atcelt vakcinēšanos. Tāpat, ja personai būs smaga alerģiska reakcija vai anafilaktiska reakcija pēc pirmās vakcīnas, tad otrā vakcīnas deva, visticamāk, netiks veikta. Turklāt katram cilvēkam, kas saņems vakcīnu, tiks iedota arī Covid-19 vakcīnas kartiņa ar informāciju, kā nepieciešamības gadījumā var ziņot Zāļu valsts aģentūrai par nopietnām sūdzībām.

''Apsārtums, galvassāpes, drudzis un citas līdzīgas reakcijas izjūtas ir normālas, jo mūsu ķermenī notiek imūnās sistēmas atbildes reakcija. Ja mēs jūtam šīs izpausmes, kas ir nepatīkamas, taču reizē veselībai nekaitīgas, mēs varam pat teikt, ka vakcīna darbojas tā, kā esam to gaidījuši, un tās neliedz personai saņemt otru devu. Vienlaikus vienmēr ir arī cilvēki, kas pēc vakcīnas nejūt nekādas sūdzības, un pētījumi apstiprina, ka arī viņiem ir tieši tikpat veiksmīga imūnā atbilde,'' atzīst  Zavadska. 

Pfizer-BioNTech vakcīnas nonākušas 10 Latvijas slimnīcu vakcināciju kabinetos, un uzsākta vakcinācija veselības aprūpes darbiniekiem, kuri strādā ar Covid-19 pacientiem slimnīcās un Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestā. Vakcinēšanas laika plānā no janvāra līdz martam to iedzīvotāju grupā, kas vieni no pirmajiem varēs vakcinēties, ir arī sociālās aprūpes centru klienti un darbinieki. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas