Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +23 °C
Skaidrs
Trešdiena, 22. maijs
Emīlija

Dagdas novadā uzliesmo cūku mēris; astoņus lopus iznīcina

Piemājas saimniecībā Dagdas novadā neilgi pirms Jāņiem, 22. jūnijā, mājas cūkām konstatēts klasiskais cūku mēris un astoņi lopi sadedzināti, portālu Diena.lv informēja Pārtikas un veterinārais dienests (PVD).

Šī saimniecība atrodas teritorijā, kas jau no 2012.gada oktobra definēta kā klasiskā cūku mēra inficēta teritorija. Šajā teritorijā šogad konstatēti arī trīs klasiskā cūku saslimšanas gadījumi meža cūkām un kopš 2013.gada maija notiek meža cūku vakcinācija pret šo kaiti.

Saimniecībā, kur konstatēts klasiskais cūku mēris, sadedzinātas astoņas cūkas, veikta dezinfekcija, kā arī ierobežota teritorija, lai novērstu tālāku iespējamu slimības izplatīšanos.

Šis ir pirmā konstatētā mājas cūku saslimšana ar klasisko cūku mēri kopš 2012.gada novembra.

Ap novietni noteikta karantīnas zonas - trīs kilometru rādiusā noteikta aizsardzības zona, bet desmit kilometru rādiusā – uzraudzības zona. Šajās teritorijās pastiprināti tiek kontrolēta arī dzīvnieku transporta līdzekļu kustība.

Aizsardzības un uzraudzības zonā PVD sācis pārbaudīt visas saimniecības, kurās tiek turētas cūkas un ņems cūku asins paraugus laboratoriskai izmeklēšanai. Cūku īpašniekiem nekavējoties jāinformē PVD par saslimušām vai mirušām cūkām.

Šajā teritorijā aizliegts pārvietot cūkas no saimniecības uz saimniecību, kā arī izvest cūkas un cūkgaļu ārpus aizsardzības zonas vismaz 30 dienas pēc slimības skartās saimniecības dezinfekcijas. Tāpat bez PVD atļaujas nedrīkst pārvietot arī citus mājdzīvniekus.

Pēc cūku un iespējami inficēto materiālu pārvadāšanas nekavējoties jādezinficē. No aizsardzības zonas drīkst izbraukt tikai dezinficēti šāda veida transportlīdzekļi.

Jebkurai personai, kura ierodas vai atstāj aizsardzības zonā esošu saimniecību, kurā tiek turētas cūkas, jāievēro biodrošības pasākumi – jāizmanto vienreiz lietojamais apģērbs un jādezinficē apavi un rokas, brīdina PVD.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas