Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Darba inspekcija savu atbildību Zolitūdes traģēdijā nesaskata

Valsts darba inspekcija (VDI) pēc Rīgā, Priedaines ielā 20, notikušās traģēdijas, kad, ielūstot lielveikala _Maxima_jumtam, gāja bojā 54 cilvēki, sola izskatīt iespējamos darba aizsardzības pārkāpumus, kas bijuši šajā veikalā. Vienā no tiem SIA Maxima Latvija pārstāvji jau atzinās paši - uzņēmuma iekšējās darba kārtības noteikumi paredzot, ka cilvēku evakuācijai no veikala telpām jānotiek nevis uzreiz pēc trauksmes signalizācijas, bet tikai tad, kad apsargs konstatējis tās iemeslu.

Zolitūdē sagruvušajā veikalā trauksmes signalizācija pēdējā laikā skanējusi regulāri, taču no Maxima tirdzniecības zāles un noliktavu telpām cilvēki evakuēti tikai vienreiz, bet pēc apsarga vienpersoniska lēmuma vēlāk ielaisti atpakaļ.

Uzņēmuma pārstāve Viktorija Gulbe svētdien televīzijas tiešraidē norādīja, ka šāda kārtība esot saskaņota ar Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestu (VUGD). Glābēji gan to kategoriski noliedza, sakot, ka uzņēmumu iekšējās darba kārtības noteikumus VUGD nepārbaudot. Jāpiebilst, ka no citiem šajā tirdzniecības centrā esošajiem veikaliem un bankas filiāles cilvēki bija evakuējušies pavisam, tāpēc neviens no viņiem traģēdijā necieta.

SIA Maxima Latvija ar vairāk nekā septiņiem tūkstošiem darbinieku ir lielākais darba devējs Latvijā. VDI darbinieki gan šajā, gan citos uzņēmumos tiesīgi veikt darba aizsardzības pārbaudes un, konstatējot rupjus pārkāpumus, pilnvaroti apturēt to darbību. Uz jautājumu VDI, kāpēc tās inspektori nepamanīja SIA Maxima Latvija iekšējās darba kārtības noteikumos likumam neatbilstošo punktu par rīcību ārkārtas situācijās, tostarp evakuēšanās kārtību, VDI pārstāvis Aivis Vincevs atbild, ka katru kļūdu nevarot konstatēt: "Ik gadu VDI veic pārbaudes 7-8% Latvijas uzņēmumu, lielāko uzmanību pievēršot nelegālās nodarbinātības apkarošanai un augsta riska uzņēmumiem, kuros ir liela traumu gūšanas iespējamība. Vēl pirms nedēļas neviens nevarēja pateikt, ka arī mazumtirdzniecība pieskaitāma pie riskantajām nozarēm."

Uz iebildi, vai SIA Maxima Latvijaiekšējās kārtības dokumentus nebūtu vajadzējis pārbaudīt jau iepriekš, ņemot vērā, ka tās izveidotā kārtība attiecas uz ļoti daudziem cilvēkiem - gan darbiniekiem, gan klientiem -, Vincevs atbild, ka šim uzņēmumam ir daudz struktūrvienību un visas pārbaudīt neesot iespējams.

Pilnu rakstu Darba inspekcija savu atbildību nesaskata lasiet ceturtdienas, 28.novembra, laikrakstā Diena!


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas