Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Dārzeņu audzētāji sašutuši par pārtikas piegādes NBS iepirkumu konkursa nosacījumiem

Pēdējo nedēļu laikā biedrība Zemnieku saeima saņēmusi dārzeņu audzētāju sašutuma pilnus zvanus par iepirkumu konkursu Pārtikas produktu iegāde Nacionālo bruņoto spēku (NBS) vajadzībām, kurā tie nevar piedalīties saistībā ar prasībām piegādāt arī tādas kultūras, kuras Latvijā neaudzē, aģentūru LETA informēja biedrībā Zemnieku saeima.

Biedrībā pastāstīja, ka vietējie dārzeņu audzētāji labprāt piedalītos konkursā un spētu izpildīt visas nepieciešamās prasības, ja produkcijā netiktu iekļautas tādas kultūras kā šampinjoni un ingvers, kuras Latvijā neaudzē. "Ja piegādātājs nespēj piedāvāt visu produkcijas klāstu, un šajā gadījumā vietējie lauksaimnieki nespēj izpildīt, jo Latvijā neaudzē šampinjonus un ingveru, viņš konkursā nav tiesīgs piedalīties! Ja ierēdņiem - pasūtītājiem būtu vēlme atbalstīt vietējos ražotājus, tad viens, divi zvani nozares ekspertiem nepieļautu tik rupjas kļūdas, kā tas ir šajā gadījumā," uzsvēra biedrībā.

Zemnieku saeima priekšsēdētāja vietnieks un SIA Mežacīruļi saimnieks Juris Cīrulis piebilda, ka šis iepirkumu konkurss iezīmē tendenci visā tautsaimniecībā - sev tuvu cilvēku lobēšanu, kuri lielākoties nav ražotāji, bet ir uzpircēji, pārpircēji un spekulanti. "Ja nolikuma autors ir kompetents darbinieks, tad šādu nolaidību var raksturot kā ļaunprātīgu rīcību un viņam vajadzētu doties jauna darba meklējumos! Šajā gadījumā iepirkuma procedūras finansējuma avots 100% ir valsts budžeta finansējums un ir skumji noraudzīties, kā mūsu nodokļu maksātāju nauda aizplūst uz uzņēmumiem, kuri gan legāli, gan nelegāli ieved dārzeņus no citām valstīm," viņš sacīja.

Pēc Cīruļa teiktā, iepirkumus joprojām fokusē nevis uz to, lai šajā gadījumā armija saņemtu pēc iespējas svaigākus, Pārtikas un veterinārā dienesta kontrolētus vietējos dārzeņus, bet gan "vieglu roku" Latvijas budžeta līdzekļi atdoti citu valstu audzētājiem un starpniekiem.

Zemnieku saeimā norādīja, ka iepirkumu konkursa Pārtikas produktu iegāde NBS vajadzībām pretendenti piedāvājumus var iesniegt līdz 2018.gada 10.augustam. Tomēr pastāv maza cerība, ka kāds no vietējiem ražotājiem spēs izpildīt nolikumā noteiktās prasības, un cīņa ar pārpircējiem turpināsies.

Iepirkumu konkurss izsludināts šā gada 21.jūnijā un to rīko Valsts aizsardzības militāro objektu un iepirkumu centrs, taču pasūtītājs ir NBS Nodrošinājuma pavēlniecība, kas slēdz vispārīgo vienošanos NBS Štāba bataljona vajadzībām. Iepirkuma priekšmets ir pārtikas produktu iegāde NBS Štāba bataljona, NBS NP 3.RNC un NBS Jūras spēku vajadzībām. Iepirkuma priekšmets ir sadalīts daļās, bet katra iepirkuma priekšmeta daļa ir sadalīta 12 preču pozīcijās. Piemēram, pozīcijā "sēnes" minēts, ka jāpiegādā tīri, nepārauguši šampinjoni baltā krāsā. Savukārt starp svaigiem dārzeņiem un sakņaugiem minēta ingvera sakne, kuru jāveido no vienā plaknē izvietotiem, ieapaļiem bumbuļaugiem.

Vispārīgās vienošanās darbības termiņš ir 48 mēneši no tās spēkā stāšanās dienas. Vispārīgā vienošanās tiks slēgta katrā iepirkuma priekšmeta daļā atsevišķi ar visiem pretendentiem, kuru piedāvājumi atbilst nolikuma un tehniskās specifikācijas prasībām. Pārtikas produktu iegādei NBS vajadzībām paredzamais finansējuma apmērs nav norādīts.

Iepirkumu konkursa nolikumā uzsvērts, ka konkursa pretendents var iesniegt tikai vienu piedāvājuma variantu katrā iepirkuma priekšmeta daļā atsevišķi jebkurā no preču pozīcijām, bet par pilnu pozīcijas apjomu līdz 2018.gada 28.augustam plkst.11, EIS e-konkursu apakšsistēmā.

Zemnieku saeima ir dibināta 1999.gadā. Biedrības pamatdarbība ir biedru interešu pārstāvēšana, lauksaimniekiem labvēlīgas politikas veidošana, biedru informēšana un izglītošana. Tās biedri ir gandrīz 900 mazas un lielas saimniecības no visas Latvijas. Zemnieku saeimas biedri kopā apsaimnieko vairāk nekā 500 000 hektārus lauksaimniecībā izmantojamās zemes (augkopība 54%, piena lopkopība 38%, citas nozares 8%) un savās saimniecībās nodrošina darbu vairāk kā 4000 darbiniekiem.

pievienotas pēdējās četras rindkopas

Top komentāri

Carl Gustaf
C
Konkursa kritēriji vienmēr tiek izstrādāti, lai atšūtu nevēlamos. Izdariet secinājumus, kas tiek atšūti. Sastādiet sarakstu ar tiem kas iekļaujas kritērijos - atklāsiet ka tās ir viena vai divas firmas. Tās arī ir konkursa rīkotāju vēlamo partneru sarakstā. Tikai vai nepietiks tēlot demokrātiju totalitārā režīmā kur zeļ savējo korupcija?
xx
x
L'udzu NEka Personiga studija - par sim lietam ir jarunā. Nemeklēsim vainīgos, bet nav jāatbalsta svešu valstu ražotāji. Jākļūst par savas zemes patriotiem it visur un visā.
?
?
Bet kur zemniekam problēma iepirkt šampinjonus un ingvera saknes un tās piegādāt?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas