Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Degradētajos Ķemeru Nacionālā parka mitrājos uzlabojas hidroloģiskais režīms

Decembra vidū Dabas aizsardzības pārvalde (DAP) Ķemeru Nacionālajā parkā (ĶNP) sāka hidroloģiskā režīma atjaunošanu mitrājos, kur savulaik nesaudzīgi veikta nosusināšana. Pateicoties labvēlīgajiem laikapstākļiem un rūpīgajam sagatavošanās procesam, iesāktie darbi rit sekmīgi – paveikti aptuveni 70% visu plānoto darbu, un hidroloģiskais režīms vietās, kur jau veikti atjaunošanas pasākumi, sāk manāmi uzlaboties, portālu Diena.lv informēja DAP pārstāve Baiba Ralle.

Dabiskā ūdens līmeņa atjaunošana notiek trīs vietās ĶNP – Engures novada Smārdes pagastā un Tukuma novada Džūkstes un Slampes pagastā, īpašumos, kas pieder valstij un atrodas pietiekami tālu no apdzīvotām vietām. Rezultātā paredzēts atjaunot Eiropas mērogā aizsargājamas dabas vērtības – augsto purvu, slapjos mežus un palieņu pļavas.

"Esam gandarīti, ka hidroloģiskā režīma atjaunošanas darbi līdz šim noritējuši tik sekmīgi. Uzraugot paveiktos darbus, esam jau novērojuši pirmās mitrāju hidroloģiskā režīma uzlabošanās pazīmes – ūdens vairs neplūst prom no teritorijām, bet uzkrājas un mitrina augsni. Tas liecina, ka nākotnē šeit patiesi atgriezīsies kādreizējais režīms, kas palīdzēs šiem mitrājiem pilnvērtīgi funkcionēt kā dabiskiem "sūkļiem", aiztaupot Latvijas iedzīvotājiem raizes par tādām dabas nebūšanām kā plūdi un pali," pauž DAP Pierīgas reģionālās administrācijas direktors Andris Širovs.

Puse plānoto darbu jau paveikta Zaļā purva izstrādāto kūdras karjeru rajonā. Kopumā paredzēts aizbērt 8 kilometrus savācējgrāvju un aizsprostot 68 kilometrus susinātājgrāvju, tā apturot augstā purva tālāku degradēšanos, aizaugšanu un kūdras sadalīšanos 607 hektāru platībā un ar laiku sniedzot iespēju šeit atjaunoties augstajam purvam ar sfagniem, dzērvenēm un rasenēm.

Atjaunošanas darbi finišam tuvojas arī Ķemeru tīreļa rietumu daļai piegulošajos mežos, kas savulaik pakļauti nosusināšanai, ierīkojot tajos grāvju tīklu. Patlaban aizbērti vai aizdambēti ap 80% grāvju. To kopgarums ir 26 kilometri, bet kopējā ietekmētā platība – 1249 hektāri. Tā rezultātā šeit tiks atdzīvināts ūdens režīms un atjaunoti purvainie un melnalkšņu staignāju meži – mājvieta daudzām retām augu un dzīvnieku sugām.

Savukārt 20. gadsimta 30. gados iztaisnotās Skudrupītes līkumotais tecējums patlaban atjaunots par 80%. Atjaunošanas darbi ietver jaunās gultnes ierīkošanu, pašreizējās gultnes aizbēršanu un apkārtnes susinātājgrāvju aizbēršanu vai dambēšanu. Kopumā Skudrupītes atgriešana līkumotā gultnē plānota aptuveni 7,5 kilometru garumā. Tādējādi upītes krastos atkal pletīsies palieņu pļavas, kas kalpos par nozīmīgu barošanās un atpūtas vietu migrējošiem putniem.

Paralēli lielajiem būvniecības darbiem februārī tiks sākta ganību izveide Melnragu pļavās. Vispirms 3,6 kilometru garumā plānots izbūvēt ganību žogu. Savukārt pēc sekmīgas hidroloģiskā režīma uzlabošanas pasākumu īstenošanas plānota liellopu ievešana un Dunduru pļavās esošo ganību paplašināšana Melnragu rīkles zālājos. Tādēļ šeit plānots uzcelt arī divas 5 metru augstas skatu platformas, kas ĶNP apmeklētājiem palieņu pļavās ļaus vērot dabas procesus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

NA neatbalstīs Braži ārlietu ministres amatam

Opozīcijā esošā Nacionālā apvienība (NA) neatbalstīs diplomātes Baibas Bražes apstiprināšanu ārlietu ministres amatā, aģentūrai LETA pēc abu pušu tikšanās pauda NA priekšsēdētājs Raivis Dzintars.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas