Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Deputāti aicina valdību vērtēt iespēju valstij iesaistīties dalītā īpašuma izpirkšanā

Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija otrdien nolēma vēstulē Ministru prezidentam Mārim Kučinskim (ZZS) aicināt valdību vērtēt iespēju valstij kā starpniekam iestāties starp dzīvokļu īpašniekiem daudzdzīvokļu mājās un zemes īpašniekiem zem šīm mājām, aģentūru LETA informēja parlamenta Preses dienestā.

Šādu lēmumu deputāti pieņēmuši pēc kolektīvā iesnieguma par dalītā īpašuma izbeigšanu. Iniciatīva, ko parakstījuši 10 516 Latvijas pilsoņi, Saeimā iesniegta šī gada aprīlī.

Vēstulē Kučinskim deputāti atbildīgās institūcijas aicina rast visām iesaistītajām pusēm pieņemamu risinājumu, kas novērstu kļūdu dalītā īpašuma radīšanā, ko savulaik pieļāvusi valsts.

Pēc Tieslietu ministrijas informācijas dalītā īpašuma process attiektos uz 3677 privatizētām daudzdzīvokļu mājām, kurās kopā ir 110 970 dzīvokļi, un 7354 zemes vienībām, uz kurām šīs mājas atrodas.

Savukārt Valsts zemes dienesta dati liecina, ka šo zemes vienību kadastrālā vērtība varētu būt robežās no 130 līdz 180 miljoniem eiro.

Kā ziņots, dalītā īpašuma izbeigšanas likumprojektu Valsts pārvaldes komisija skata otrajā lasījumā. Likumprojekts nosaka kārtību, kādā uzsākams un īstenojams vienota īpašuma izveidošanas process piespiedu dalītā īpašuma gadījumā, ja uz citai personai piederoša zemes īpašuma atrodas daudzdzīvokļu māja ar privatizētu dzīvokļu īpašumiem.

Satversmes tiesa šī gada 12.aprīlī par Satversmes 105.pantam neatbilstošu atzinusi Saeimā pagājušā gada jūnijā pieņemto regulējumu, kas tajos gadījumos, kad privatizēta dzīvokļa vai mākslinieka darbnīcas īpašnieks ar zemes īpašnieku nevar vienoties par zemes gabala nomas maksu, 2018.gadā to paredzētu noteikt līdz 5% gadā, 2019.gadā - līdz četriem, bet 2020.gadā - līdz 3% gadā no zemes kadastrālās vērtības.

Konstitucionālā tiesa apstrīdētās normas par neatbilstošām Satversmei un spēkā neesošām nolēmusi atzīt no 2019.gada 1.maija.

Līdz šo grozījumu pieņemšanai zemes gabala nomas maksa strīdus gadījumā dzīvokļa īpašniekam bija nosakāma 6% apmērā gadā no zemes kadastrālās vērtības.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas