Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Drīzumā svinēs topošās centralizētās prokuratūras ēkas spāru svētkus

Vērienīgu pārbūvi šobrīd piedzīvo vēsturiskais policijas nams Aspazijas bulvārī 7, Rīgā, kurš tiek pielāgots 10 prokuratūras struktūrvienību darba vajadzībām. Topošā centralizētā prokuratūras ēka tiek atjaunota, respektējot arhitektoniskās vērtības un apvienojot tās ar moderniem risinājumiem, informē VAS Valsts nekustamie īpašumi (VNĪ) valdes locekle Kitija Gruškevica.

"Vēsturiski ļoti vērtīgais nams Aspazijas bulvārī strauji atdzimst, lai jau nākamā gada nogalē to varētu sākt apdzīvot 10 prokuratūras struktūrvienības. Būvdarbi šobrīd notiek visās darba frontēs, pat apsteidzot laika grafiku. Taču ņemot vērā to, ka projekts ir vērienīgs un tehniski sarežģīts, laika rezerves ir nepieciešamas, lai nodrošinātos pret neplānotiem darbiem un atklājumiem, kas var rasties, atsedzot vēsturiskās detaļas tālākajā būvniecības gaitā. Drīzumā pabeigsim nama jumta konstrukciju izbūvi un kopā ar arhitektiem, būvniekiem un topošajiem ēkas lietotājiem pacelsim spāru vainagu," atklāj Gruškevica.

Objektā pabeigti visi demontāžas darbi teritorijā un pamatu pastiprināšana. Šobrīd turpinās visu būvkonstrukciju un inženiertīklu izbūve, kā arī vēsturiskās fasādes atjaunošana un jumta izbūve. Jumta izbūves darbus plānots pilnībā pabeigt jau šovasar.

Vēsturiskā policijas ēka tiek pilnībā pārbūvētā un atjaunota pēc arhitekta Alda Poļa projekta, saglabājot katra ēkas korpusa vēsturisko pēctecību un restaurējot autentiskos interjera elementus. Namā tiek uzlabota energoefektivitāte, izbūvēti jauni inženiertīkli, ieviesta automātiskā vadības sistēma, mainīts telpu plānojums un labiekārtots iekšpagalms. Pārbūves laikā telpu kopējā platība palielināsies par vairāk nekā 200 kvadrātmetriem. Ēkas trešajā stāvā, tam pievienojot bēniņu apjomu, tiks izbūvēta jauna konferenču zāle ar 200 sēdvietām.

Ēkas atjaunošanu plānots pabeigt līdz 2020. gada nogalei. Plānots, ka centralizētajā prokuratūras namā uzsāks Latvijas Republikas prokuratūras struktūrvienības, kas pašlaik atrodas Dzirnavu ielā 113, Elizabetes ielā 2, Kr. Valdemāra ielā 17A, Stabu ielā 89 un Kalpaka bulvārī 6. Kopējās plānotās projekta izmaksas ir 11,5 miljoni eiro, tai skaitā būvdarbu izmaksas – 10,6 miljoni eiro. Projekts tiek līdzfinansēts no Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) līdzekļiem energoefektivitātes paaugstināšanas programmas ietvaros.

Topošā centralizētā prokuratūras ēka Aspazijas 7 ir pirmais pilotprojekts, kurā VNĪ izmanto mūsdienīgo BIM tehnoloģiju. Tās izmantošana palīdz identificēt nepilnības, ļaujot savlaicīgi novērst kļūdas, kontrolēt termiņus un izmaksas. Visi šie faktori ir vienlīdz svarīgi gan pasūtītājam, gan projektētājam, gan būvniekam un ļauj raitāk virzīt darbu gaitu. Uzņēmums patlaban strādā pie BIM prasību un procesu izstrādes, lai jau šī gada otrajā pusē vērienīgu projektu iepirkumos BIM izmantošanu iekļautu kā obligātu nosacījumu.

Pēc pilsētas arhitekta Reinholda Georga Šmēlinga projekta 1891.gadā celtā ēka ir nenovērtējama kultūrvēsturiska vērtība gan arhitekta rokraksta, gan tās sabiedriskās nozīmes dēļ. Autentiskais neorenesanses stilā tapušais nams pēc Otrā pasaules kara, padomju okupācijas gados tika nodots milicijai un līdz pat 2008.gadam nemainīgi lietots policijas vajadzībām.

Šajā laikā veikta vien nebūtiska iekštelpu pārveidošana, piemēram, lielākās telpas ar starpsienām sadalītas mazākās. Pēc neatkarības atjaunošanas šeit darbojās Rīgas Galvenā policijas pārvalde, kas tagad atrodas jaunajā ēku kompleksā Gaujas ielā. Pēc 2008. gada atbrīvotais nams stāvējis tukšs, gaidot savu atdzimšanu. Pēdējos gados VNĪ vadībā veikta celtnes izpēte un izstrādāts pārbūves projekts, kura īstenošana notiek patlaban.

Nams Aspazijas bulvārī 7 ir UNESCO Pasaules kultūras un dabas mantojuma objekta Rīgas vēsturiskais centrs un valsts nozīmes pilsētbūvniecības pieminekļa Rīgas pilsētas vēsturiskais centrs daļa.

Top komentāri

Rita
R
Ko tas lidz, ja eka bus, bet Generalprokurors kretins, stulbs Lemberga sulainis? Vai ir verts teret tik daudz latviesu tautas naudu, lai sajos kabinetos sedetu un saimniekotu Latvijas valsts izlaupitajus un latviesu tautas apzadzejus? Vai tas nav vajprats, ka tik nieciga valstele kada ir Latvija, kura reali dzivo 1 200 000 iedzivotaju visos valsts limenos valda korupcija zagsana, neskatoties, ka Latvija ir DP, Prokuratura, SABS, KnABS, un citas drosibas iestades?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Šeit ir Latvija un viena valsts valoda – latviešu

Par ārlietu ministra maiņu, krievu valodu kā instrumentu Krievijas ģeopolitisko mērķu sasniegšanai mūsu publiskajā telpā un par globālo nenoteiktību intervijā Agnesei Margēvičai spriež politolo...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas