Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Drona incidents: Ierobežojumus Latvijas gaisa telpā varētu saglabāt līdz otrdienas vakaram

Ja pazudušais un, iespējams, nekontrolēti lidojošais drons netiks atrasts, ierobežojumi Latvijas gaisa telpā būs spēkā līdz otrdienas vakaram, aģentūrai LETA prognozēja Civilās aviācijas aģentūras (CAA) Ārkārtas situāciju un komunikācijas vadītājs Aivis Vincevs.

Svētdien ziņots, ka nekontrolēti lidojošā bezpilota gaisa kuģa radīto risku dēļ aviosabiedrības SmartLynx lidmašīna Urumči-Rīga bija spiesta nolaisties rezerves lidostā Tallinā. Savukārt pirmdien notikuši divi plānotie kravas reisi, jo vizuālie lidojumi ir atļauti, un laikapstākļi ir labvēlīgi, aģentūrai LETA apliecināja lidostas pārstāve Laura Karnīte. Viņa uzsvēra, ka gaisa telpa nav slēgta, bet ir aizliegti lidojumi saskaņā ar instrumentālajiem lidojumu noteikumiem Latvijas gaisa telpā augstumā līdz 5950 metriem.

Drons tiek meklēts ar trim civilās aviācijas un vienu Nacionālo bruņoto spēku (NBS) lidmašīnu, un meklēšana turpināsies visu dienu. Vincevs stāstīja, ka tiek pārbaudīti visi iedzīvotāju ziņojumi par it kā redzēto dronu, taču vizuālais kontakts vēl nav nodibināts. Arī iedzīvotāji nav fiksējuši lidaparātu fotogrāfijās vai video.

CAA pārstāvis klāstīja, ka pašlaik visa uzmanība tiek veltīta meklēšanas pasākumiem, un pāragri spriest, kādi ir meklēšanas operācijas izdevumi. Viņš nekomentēja, vai izdevumi būtu jāsedz drona īpašniekiem SIA UAVFactory, taču norādīja, ka gadījumā, ja kāda no iesaistītajām pusēm vērsīsies ar pieteikumu par izdevumiem, tie ir atlīdzināmi civiltiesiskā kārtā.

Jau ziņots, ka sestdien pazudušā un, iespējams, joprojām nekontrolēti lidojošā drona meklēšana šodien turpinās ar četrām lidmašīnām un sešām uz zemes izvietotām meklēšanas vienībām. Vincevs pastāstīja, ka aizvadītajā naktī tika saņemti vairāki ziņojumi no iedzīvotājiem par, iespējams, redzēto dronu. "Ziņojumi, kas saņemti vakar dienas laikā un naktī uz pirmdienu, nav apstiprinājuši, ka tas bijis uzņēmuma UAVFactory pazudušais drons, arī šobrīd nav informācijas par drona iespējamo atrašanās vietu," stāstīja CAA pārstāvis.

Šodien bezpilota gaisa kuģa meklēšana no gaisa tiek turpināta ar trim privātām lidmašīnām, bet no plkst.9 meklēšanā iesaistījusies arī NBS lidmašīna An-2, kas meklēšanu turpinās visas dienas garumā.

Savukārt drona īpašnieks uz zemes izvietojis sešas meklēšanas vienības ar mērķi pārņemt "noklīdušā" bezpilota gaisa kuģa vadību, ja tas tiks pamanīts. Vienlaikus tiek analizēta no visiem avotiem pēdējo divu dienu laikā iegūtā informācija, lai noteiktu iespējamos drona pārvietošanās scenārijus un turpmāko rīcību, informēja Vincevs.

Iedzīvotāji, kuri gaisā pamana 5,5 metrus plato un 3,5 metrus garo bezpilota lidaparātu, tiek lūgti nekavējoties sazināties ar Aviācijas meklēšanas un glābšanas koordinācijas centru pa tālruņiem 29 337 238 vai 65 703 988.

Bezpilota lidaparāts pieder SIA UAVFactory, un sakari ar to tika zaudēti sestdien notikuša testa lidojuma laikā. Uzņēmuma pārstāvis Jevgenijs Šiļņikovs apstiprināja, ka gaisa kuģis var lidot līdz 90 stundām, kā arī piebilda, ka tā planēšana orbītā ir atkarīga no vēja.

Aptuveni 25 kilogramus smagā lidaparāta pārvietošanās ātrums varētu būt ap 70 kilometriem stundā.

Gaisa telpā, iespējams, joprojām nekontrolēti lidojošā drona dēļ civilās aviācijas gaisa kuģiem, kuri lidojumus veic saskaņā ar instrumentālajiem lidojumu noteikumiem, ir izdots ierobežojums izmantot Latvijas gaisa telpu augstumā līdz 5950 metriem.

Risku dēļ ir slēgta arī lidostas Rīga gaisa telpa, mikroblogošanas vietnē Twitter svētdienas pēcpusdienā pavēstīja Satiksmes ministrs Tālis Linkaitis (JKP).

Par incidentu ir sākta izmeklēšana.

Top komentāri

а
а
Vajag pasolīt paris simtiņus kā atlīdzību un drīz vien atnesīs kādus piecus dronus. Nav izslēgts, ka starp viņiem būs arī meklētais.
fuksis
f
Nu re!!! Atrada no Krišbarona ielas pazudušos puķu podus, bet dronu 3X5 metri lielu nevar trīs dienas atrast....
ērce
ē
Aviosabiedrībai SmartLynx ir jāsedz visus izdevumus sakarā ar šo starpgadījumu.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas