Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Drošība uz ceļiem: Latvijā aizvien vieni no sliktākajiem rādītājiem ES

Latvijā pērn joprojām bijuši vieni no sliktākajiem rādītājiem Eiropas Savienībā (ES) satiksmes negadījumu upuru skaita ziņā - gada laikā gājuši bojā 70 cilvēki, rēķinot uz miljonu iedzīvotāju, liecina otrdien publiskotais Eiropas Komisijas ziņojums. Tas gan ir par 14% mazāk nekā gadu pirms tam, tomēr dalībvalstu sarakstā Latvija ir piektā no beigām.

Sliktāka satiksmes drošības situācija pagājušajā gadā bijusi vienīgi Rumānijā, Bulgārijā, Horvātijā un Polijā, kur satiksmes negadījumu upuru skaits, rēķinot uz miljonu iedzīvotāju, bija attiecīgi 98, 96, 80 un 75 cilvēki.

Savukārt Igaunija pērn panākusi visstraujāko uzlabojumu dalībvalstu starpā un sarakstā ierindojusies sestajā vietā, atpaliekot vien no Zviedrijas, Lielbritānijas, Nīderlandes, Dānijas un Īrijas. Mūsu ziemeļu kaimiņvalstī satiksmes avārijas 2017. gadā prasījušas 36 cilvēku dzīvības, rēķinot uz miljonu iedzīvotāju, un gada laikā šis rādītājs uzlabojies par 32%.

Lietuvā pērn gājuši bojā 67 cilvēki, rēķinot uz miljonu iedzīvotāju, un salīdzinājumā ar 2016. gadu statistika faktiski nav mainījusies.

Zviedrijā uz miljonu iedzīvotāju gājuši bojā 25 cilvēki, Apvienotajā Karalistē - 27, Nīderlandē - 31, Dānijā - 32 un Īrijā - 33.

Kopumā Eiropas Savienībā pērn satiksmes negadījumos dzīvību zaudējuši 25 300 cilvēku. ES vidējais rādītājs bijis 49 cilvēki uz miljonu iedzīvotāju jeb par 2% mazāk nekā aizpērn.

Kā atzīst EK, lai gan šī tendence ir iepriecinoša, būs ļoti grūti sasniegt ES mērķi – laikposmā no 2010. līdz 2020. gadam ceļu satiksmes negadījumos bojāgājušo skaitu samazināt uz pusi. Turklāt tiek lēsts, ka vēl 135 000 cilvēku pērn guvuši smagas traumas, un liela daļa no tiem bijuši neaizsargātie ceļu lietotāji – gājēji, riteņbraucēji un motociklisti.

Ceļu satiksmes negadījumu izraisītu nāves gadījumu un ievainojumu upuri ir ne tikai atsevišķi cilvēki, bet arī sabiedrība kopumā, un tiek lēsts, ka to sociālekonomiskās izmaksas ir 120 miljardi eiro gadā, norādījusi EK.

ES transporta komisāre Violeta Bulca pastāstījusi, ka EK patlaban izstrādā vairākus konkrētus pasākumus, kuru mērķis ir izglābt vairāk dzīvību uz ES ceļiem.

 

Top komentāri

Toms
T
Latvija ir vissliktakie celi ES, jo sizofrenikis Repse likvideja Celu fondu, lai Latvijas prezidenti, ministri, deputati, ieredni varetu nekontroleti izlaupit Latvijas valsti un izlaupit nodoklu maksataju naudu ko ari sie alkatigie un egoistiskie kretini dara kartu dienu, un katru dienu brec, ka Latvijas valstij neesot naudas, lai remomntetu Latvijas celus un ta jau tas notiek pedejos 30. gadus. Kapec lidz sodienai Latvija nav atjaunots Celu fonds, kura tiek ieskaitits automasinu nodoklis, celu nodokli, akcizes nodoklis?
Es
E
Kādi cełi, tāda drošība.
Jānis
J
2 problēmas. Sliktie ceļi un CSDD kLukstiņš!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Piektdien Latviju turpinās šķērsot nokrišņu zona

Piektdien Latviju turpinās šķērsot nokrišņu zona, debesis klās mākoņi un teritorijas lielākajā daļā palaikam līs, bet pēcpusdienā no dienvidrietumiem debesis sāks skaidroties un arī nokrišņi mitēsies,...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas