Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

"Dubulto standartu" analīze: Cik būtiski atšķiras ārzemēs un Latvijā iegādātu produktu sastāvs?

Atšķirības starp Latvijā pieejamiem ārvalstu izcelsmes pārtikas produktiem un citās valstīs iegādātiem pārtikas produktiem ir, tomēr lielākajā daļā gadījumu tās nav būtiskas, secinājis Pārtikas un veterinārais dienests (PVD), salīdzinot gan ar vienu preču zīmi tirgotu, bet dažādās valstīs iegādātu produktu marķējumus, gan pārbaudot produktu sastāvu laboratoriski.

Veicot pārtikas produktu salīdzinošās pārbaudes tā saucamo "dubulto standartu" programmas ietvaros, PVD pārbaudīja 38 pārtikas produktu marķējumus un trīs dzīvnieku barības paraugus.

Salīdzinot produktu marķējumu, redzams, ka atsevišķu produktu ražošanā ir izmantotas atšķirīgas izejvielas – dārgākas un lētākas, tomēr laboratoriski testējot šos produktus, nozīmīgas atšķirības produktu uzturvērtībā vai taukskābju saturā, konstatētas nav. Tāpat laboratoriski netika konstatēts, ka produktu sastāvs atšķirtos no to marķējuma.

Piemēram, Beļģijā iegādātā Nutella Ferrero B Ready vafeļu kakao krēma sastāvā sūkalu pulvera nav, kamēr Latvijā iegādātajā produktā sūkalu pulveris ir pievienots. Līdzīga atšķirība novērojama, salīdzinot Vācijā un Latvijā iegādātos TUC krekerus ar bekona garšu. Tomēr piesātināto un nepiesātināto taukskābju saturs TUC cepumos abos gadījumos ir vienāds.

Vācijā iegādātajā Nutella riekstu krēma sastāvā ir vājpiena pulveris, bet Latvijā iegādātajā produktā arī sūkalu pulveris. Tai pašā laikā ogļhidrāti abos produktos neatšķiras.

Salīdzinot Latvijā iegādāto šokolādi Milka ar Vācijā iegādāto un ražoto šokolādi, konstatēti identiski marķējumi, taču, laboratoriski pārbaudot, atšķīrās riekstu un šokolādes proporcija, turklāt abos gadījumos riekstu daudzums nesasniedza 20%, kā tas norādīts marķējumā.

Salīdzinot Latvijā un Vācijā iegādāto negāzēto tējas dzērienu Nestea marķējumu, konstatēts, ka dzērienam, kas ražots Vācijā, saldinātājs, saskaņā ar marķējumā redzamo informāciju, pievienots nav, savukārt produktam, kura marķējums vēsta "Ražots Eiropas Savienībā", pievienots saldinātājs.

Salīdzinot marķējumus diviem Vācijā ražotiem produktiem Grabower suflē, no kuriem viens iegādāts Latvijā, bet otrs Vācijā, konstatēts, ka Latvijā iegādātais produkts glazēts ar kakao glazūru, kuras sastāvā ir arī augu tauki, piemēram, palmu eļļa, savukārt Vācijā iegādātais produkts glazēts ar šokolādi, kuras sastāvā ir kakao sviests un kakao masa.

"Skatoties uz citās valstīs – Čehijā, Ungārijā, Slovākijā - veiktajiem pētījumiem, redzam, ka mūsu iegūtie dati ir līdzīgi. Jāatgādina, ka, saskaņā ar šobrīd spēkā esošo normatīvo regulējumu, ja produktā nav neatļautu izejvielu un tās visas ir atspoguļotas produkta marķējumā, šim produktam ir visas tiesības atrasties tirgū, tādēļ Eiropas Komisija ir liela izaicinājuma priekšā – identificēt iemeslus, kādēļ ražotāji izvēlas vienu un to pašu produktu ražot no dažādām izejvielām, secināt vai tas ir pieņemami, ja nav pieņemami, kā šo praksi izskaust. Šobrīd dalībvalstu uzraudzības dienestiem nav legālu un efektīvu sviru, kādā veidā to uzraudzīt," komentē PVD ģenerāldirektors Māris Balodis.

"Dubulto standartu" programmas ietvaros iegūto informāciju PVD nosūtīs Eiropas Komisijas izveidotajam Izpētes centram, kas izstrādā metodoloģiju, kādā veidā dalībvalstu uzraudzības dienestiem atlasīt pārtikas produktus turpmākām salīdzinošajām pārbaudēm un kādas pārbaudes veikt, lai iegūtie dati būtu salīdzināmi un izmantojami tālākām darbībām.

Ar visu PVD veikto analīžu un salīdzinājumu rezultātiem var iepazīties, klikšķinot šeit!

Top komentāri

bet
b
Jautājums ir nevis "Cik būtiski", bet gan "Kāpēc vispār atšķirības tiek pieļautas?" Ja ir kaut vai vismazākā atšķirība, tad tas jau ir pavisam cits produkts, kuram ir jābūt cits nosaukums, lai katrs pircējs uzreiz saprastu, ka tas nav tas pats produkts, ko viņš ir pircis citur. Jebkura atšķirība, saglabājot identisku nosaukumu, ir maldināšana.
inga
i
kāpēc, izlasot secinājumus, man ir sajūta, ka tiek meklēti iegansti, lai aizstāvētu šo dubulto morāli, nevis aizstāvētu savas valsts patērētāju tiesības? Ja kakao sviestu aizstāj ar palmu eļļu, ja vājpiena pulveri aizstāj ar sūkalu pulveri utt., vai tās ir nebūtiskas atšķirības? Un ja jau nebūtiskas, tad kāpēc diez tomēr tās nebūtiskās atšķirības ir konsekventi atrodamas A/Eiropas tirgos, nevis, piem., Vācijas iekšējā tirgū? Tās taču ir NEBŪTISKAS?!
Nu redziet!
N
Ko tad vēl lai BŪTISKĀKU atrod? Varbūt Balodis pateiks, kāpēc Latvijas veikalos ir nopērkama lielākoties POMACE (izspaidu) olīvu eļļa, bet interneta informācijā ir atrodama ziņa, ka tā ES vispār ir aizliegta? Un kāpēc ļoti dārgā VIRGIN olivu eļļa ir rūgta kā vērmeles,lai gan skaidri ir zināms, ka tā rūgta PALIEK tikai pēc lietošanas termiņā beigām?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas