Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +23 °C
Skaidrs
Svētdiena, 19. maijs
Sibilla, Teika, Lita

Dudajeva gatvei jābūt

Vēstures ceļos Rīga kā vairākums citu pilsētu ir piedzīvojusi ne mazums ielu nosaukumu maiņu. Starp tām iespaidīgākā šķiet galvaspilsētas galvenās ielas pārdēvēšana no cara laika Aleksandra bulvāra par Brīvības ielu jau neatkarīgajā Latvijā, tad Ādolfa Hitlera un Ļeņina ielu, līdz atkal atgriezās valsts pastāvību simbolizējošais nosaukums.

Saprotama un varas maiņu, arī jaunu kārtību, apstiprinoša nodarbošanās. Der atcerēties tikai dažas Rīgas centra ielas - Sarkanarmijas, Kārļa Marksa, Frīdriha Engelsa un Suvorova vārdā nosauktās. Saprotams - tās jau sen atguvušas savus normālos nosaukumus, un daudzi ir aizmirsuši vecos murgu laikus atgādinošos vārdus. Bet divdesmit gadu vecie to vienkārši nezina. Viņi, visticamāk, arī nezina, kas ir Džohars Dudajevs, kura vārdā nodēvēta gatve Rīgā. Varbūt daži arī zina, bet noteikti vēl mazāk spēj pateikt, kas ir Mahmuds Esambajevs. Tāpēc būtu tikai īsti piemēroti, ja Rīgas mērs - tikai par mazturīgo atbalstu un valsts ekonomisko atdzimšanu domājošais Nils Ušakovs - tomēr paskaidrotu, kā domājis popularizēt Latvijas sabiedrībai čečenu dejotāju (nu jau aizsaulē aizgājušo) un kāpēc viņa vadītajam Saskaņas centram nav pieņemams Džohars Dudajevs. Būtu ļoti interesanti uzzināt mēra viedokli un viņa informētību gan par Dudajevu pašu, gan arī visu Čečenijas karu kopumā. Tomēr māc nopietnas šaubas, vai bijušā žurnālista viedoklis šajā jautājumā saskanētu kaut vai ar pasaulē pazīstamās nogalinātās krievu žurnālistes Annas Poļitkovskas un radio Svoboda krievu redakcijas apskatnieka Andreja Babicka viedokli.

Ņemot vērā, ka asinspirti Čečenijā nespēja apturēt lielākās demokrātiskās valstis pasaulē, objektīvi vērtējot, arī Latvija visai maz varēja izdarīt čečenu nācijas labā. Tomēr ielas nodēvēšana vismaz bija cienījams lēmums, kas pateica visai daudz. Tā tika parādīts, ka Latvijas galvaspilsētā nepiever acis un te valda nosodoša attieksme pret rupjiem masveida cilvēktiesību pārkāpumiem.

Šajā nelielajā Ziemeļkaukāza republikā krievu militāristi pastrādāja ārkārtīgi daudz brutālu noziegumu, un lielākā daļa no tiem palikusi nezināma. Tur cilvēki pazuda tūkstošiem un daudzi tikuši brutāli nogalināti. Tikai par to, ka naivi ticēja savām tiesībām uz patstāvīgu dzīvi dzimtenē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas