Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā -2 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

E-paraksts kļūst par ikdienas rīku. Esam "digitālā maka" priekšvakarā

No amatpersonu, iestāžu un organizāciju vadītāju darba rīka e-paraksts nu kļūst par visdažādāko nodarbošanos, vecuma un dzimuma cilvēku ikdienas rīku, bet nereti pat pirmās nepieciešamības rīku, kas palīdz gan risināt sadzīviskas līgumu slēgšanas situācijas, gan piekļūt dažāda līmeņa e-pakalpojumiem, gan iestāties augstskolā vai dibināt uzņēmumu. Šobrīd arvien aktuālāka kļūst arī pārrobežu sadarbība, izmantojot drošus, uzticamus un ērtus risinājumus. Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs nodrošina nacionālā e-identitātes un droša elektroniskā paraksta rīku izsniegšanu. Saruna ar LVRTC valdes priekšsēdētāju Edmundu Beļski.

Pirmajā pusgadā iedzīvotāji lietojuši e-parakstu tikpat, cik visa 2019. gada laikā. Vai tas vērtējams kā pandēmijas pozitīvais efekts? Ja tā, vai šis ir pārejošs pieprasījuma vilnis?

Latvija zināmā mērā ir ļoti privileģētā situācijā, jo iedzīvotājiem bez maksas pieejama valsts nodrošināto e-identitātes un parakstīšanas rīku – eID kartes un mobilās lietotnes eParaksts mobile – izmantošana. Būsim godīgi, pat ja pirms pieciem vai septiņiem gadiem iedzīvotājam bija e-paraksts, tā izmantošanu kavēja dzīves situācijām atbilstošu e-pakalpojumu trūkums. Šobrīd situācija ir krasi mainījusies. Ar e-parakstu ikviens var apskatīt savu gāzes vai elektrības patēriņu pakalpojuma sniedzēju portālos, dibināt uzņēmumu, izsniegt pilnvarojumus, slēgt daudzpusējus līgumus arī ar ārvalstu partneriem. Ir pielietojums, tāpēc ir pieprasījums. Pandēmija noteikti bija gāzes pedālis lietojamības pieaugumam, taču priekšdarbi tam, ka Latvijā ārkārtas stāvoklī un arī pēc tam iedzīvotāji varēja kārtot oficiālus darījumus, uzņēmumi un iestādes turpināja darbu, noteikti meklējami motorā – LVRTC un tehnoloģisko partneru izstrādātajos integrāciju risinājumos un rīkos, ko šobrīd izmanto uzņēmumi, lai sniegtu savus pakalpojumus attālināti.

Kādiem mērķiem uzņēmēji izmanto e-parakstu?

Jebkurš e-pakalpojums digitālajā vidē, tāpat kā klātienē, uzrādot personu apliecinošu dokumentu, sākas ar personas identifikāciju. Gan pakalpojuma sniedzējs, gan saņēmējs vēlas būt droši, ka partneris ir tas, par ko uzdodas. Tāpat arī virknē situāciju likums nosaka par pienākumu darījuma laikā apliecināt identitāti vai personas vecumu.

Jo nozīmīgāki pakalpojumi, jo augstāks identitātes drošības līmenis tiek prasīts. Piemēram, lai saņemtu sūtījumu pakomātā, personai pietiks ar piekļuves kodu, ko tas saņems, un savā ziņā šī arī būs saņēmēja identifikācija, kurai nebūs nepieciešama visaugstākā drošība. Savukārt, slēdzot līgumu vai izsniedzot pilnvaru, visām pusēm ir jābūt drošām, ka pilnvarnieks ir tieši tas, par ko uzdodas, tāpēc personai klātienē būs jāizmanto savs personu apliecinošs dokuments, bet attālināti – identifikācijas rīki, kas ar likumu pielīdzināti personu apliecinošu dokumentu uzrādīšanai klātienē. Latvijā tie ir eID karte vai mobilā lietotne eParaksts mobile. Ņemot vērā to, ka persona var izvēlēties mainīt personas kodu uz tādu, kas neatspoguļo dzimšanas datus, šobrīd e-paraksta rīki arī vienīgie nodrošina saiti ar iedzīvotāju reģistru un var apliecināt iedzīvotāja vecuma atbilstību, piemēram, kāda pirkuma veikšanai.

Pandēmijas laiks ir aktualizējis arī drošības jautājumus virtuālā biroja piekļuvei. “LVRTC un daudzu citu uzņēmumu darbinieki savai darba videi piekļūst, apliecinot identitāti ar e-paraksta rīkiem. Tas ir ne vien drošāk kā izmantojot paroli un lietotāja vārdu, bet arī efektīvāk no pārvaldības viedokļa. Gadījumos, kad darbinieks ir piemirsis paroli vai netīšām to nobloķējis, situācijā ir jāiesaistās IT administratoram, kurš izveido jaunu piekļuves paroli. eParaksta mobile gadījumā cilvēks pats pārvalda savu identifikācijas rīku un nepieciešamības gadījumā nomaina vai atjauno paroli.

Identifikācijas rīkiem digitālajā vidē ir trīs līmeņu drošība, un nereti pakalpojumu sniedzēji aizvien izmanto zemāko līmeni – lietotājvārdu un paroli, kur faktiski tās radītājs pats var uzdoties par jebko, lai gan visaugstākā līmeņa identitātes apliecināšanas rīki pieejami lietošanai bez maksas https://www.eparaksts.lv/lv/par_mums/Jaunumi/Ar_eParaksta_rikiem_vares_apliecinat_e-Identitati_ES_dalibvalstu_e-pakalpojumu_sanemsanai

Šobrīd jaunu atspērienu biznesam var dot ārvalstnieku eID karte, kurā arī ir ietverts e-paraksta sertifikāts. Ārvalstnieku eID karte ir jauns personu apliecinošs dokuments, ko izmantos ārvalstnieki, kuriem Latvijā ir biznesa darījumi, īpašumi vai cita veida saistības, kuru kārtošanai nepieciešama saziņa gan ar komersantiem, gan valsts un pašvaldību iestādēm. Ar šo karti e-vidē viņi varēs saziņu veikt tāpat kā Latvijā esošie e-paraksta lietotāji – attālināti, jebkurā sev vēlamā laikā, bez lietošanas maksas. Esam patiesi lepni, ka Latvija šādu iespēju nodrošina un ka šajā risinājumā tiek izmantots LVRTC izsniegtais e-paraksts. Turklāt, izmantojot ārvalstnieka eID karti, personas var arī attālināti noslēgt līgumu par eParaksta mobile izmantošanu un ikdienā lietot to rīku, kas konkrētajā situācijā ērtāks.

Kādi ir e-paraksta attīstības plāni?

Gads ir bijis dinamisks. Lai gan liela uzmanība ir bijusi vērsta tieši pieaugošajai klientu, jaunu e-paraksta pieteikumu apstrādei un lietošanas intensitātes palielināšanas atbalstam, neesam aizmirsuši arī par attīstību un šķiet, ka šī gada būtisks sasniegums ir tas, ka Covid-19 digitālajos sertifikātos, kas iedzīvotājiem ir pieejami jau no 1. jūnija, tiek izmantoti LVRTC elektronisko parakstu sertifikāti.

Sertifikāts ir veidots atbilstoši vienotajām Eiropas Savienības (turpmāk – ES) prasībām, lai jebkura ES valsts šo informāciju spētu atpazīt. Digitālais paraksts nepieciešams, lai aizsargātu sertifikātu pret viltošanu, kā arī nodrošinātu tā autentiskumu un integritāti.

Tas nozīmē, ka mūsu risinājumi ir pietiekami vienkārši adaptējami un iekļaujami visdažādākajos risinājumos gan lokāli, gan starptautiski. Te jāsaprot, ka sertifikāts ir tehnisks risinājums, kas nodrošina apliecinājumu tam, ka persona, piemēram, ir vakcinējusies, ir pilngadīga, ir rīcībspējīga vai jebkurš cits parametrs, kas ir valsts rīcībā un nepieciešams konkrētam risinājumam, ir tikai daļa no kopējās tehniskās platformas, kas tiek izmantota noteikta pakalpojuma sniegšanai. Tāpēc ir būtiski, ka šī kritiskā sadaļa, ko saucam par uzticamību noteiktajai informācijai, būtu neapstrīdami droša, tās integritāte nevarētu tikt apšaubīta, tomēr aizvien būtu ērta, funkcionāla, integrējama un lietotājam saprotama. LVRTC nodrošinātie uzticamības pakalpojumi sevi pierādījuši arī Tabakas izstrādājumu izsekojamības sistēmā, kas visā ES un tostarp Latvijā tika ieviesta pirms diviem gadiem. Arī šajā vienotajā tabakas izstrādājumu ražošanas un izplatīšanas uzraudzības sistēmā, kas nodrošina iespēju izsekot katram tabakas izstrādājuma aprites posmam no saražošanas rūpnīcā vai importa brīža līdz mazumtirdzniecības vietai, izmantoti mūsu uzticamības risinājumi, piešķirot identitāti jeb identificējamību katrai tabakas vienībai. Jāatzīst, ka šī joma visā pasaulē turpmāko gadu laikā strauji attīstīsies. Būtiski pieaugs industriju prasības gan pret klientu, gan darbinieku, gan visdažādāko risinājumu uzticamībai un integritātei. Īpaši pārrobežu sadarbībā.

Vai LVRTC plāno paplašināt savu pakalpojumu klāstu arī pārrobežu virzienā?

LVRTC ir nacionāls uzņēmums. Teju simt gadu LVRTC nodrošina pamata infrastruktūru tam, lai valstī būtu kvalitatīvi sakari, droša datu pārraide, uzticami rīki. Tāpēc primāri mūsu uzdevums ir un paliks nodrošināt valstij nepieciešamos IKT risinājumus visdažādākajās jomās – gan datu pārraidē, gan uzticamības pakalpojumos, gan citās jomās, kurās darbojamies. Tomēr jāatzīst, ka arī valsts robežas vairs nav tikai tās, kuras iezīmē robežstabiņi. Ārvalstīs dzīvojošiem valstspiederīgajiem, kuriem nereti vairs nav arī bankas konta Latvijā, lielā mērā e-paraksts ir rīks, lai saglabātu saites ar valsti, ja ir jākārto kādi darījumi pašvaldībā, mantojumu vai īpašumu lietas. Šobrīd arvien plašāk tiek runāts par vienoto Eiropas digitālo identitāti, kas būs pieejama ES pilsoņiem, iedzīvotājiem un uzņēmumiem, kuri vēlas sevi identificēt vai apstiprināt kādu personisku informāciju. Paredzēts, ka to varēs izmantot kā tiešsaistes, tā bezsaistes publiskiem un privātiem pakalpojumiem visā ES. Lai gan šobrīd ES iedzīvotāji var izmantot arī savus nacionālos rīkus, ir skaidrs, ka, pieaugot e-komercijas apjomiem, mobilitātei, pieaug arī prasības pēc vienota risinājuma, turklāt tāda, kas nepaģērētu nēsāt līdzi vēl vienu karti, bet atspoguļotu personu identificējošos datus, kā arī citu dažādās situācijās nepieciešamu informāciju viedierīcē.

Vai gaidāms kāds jauns starptautisks risinājums? Vai LVRTC plāno iesaistīties tā radīšanā?

Eiropas Komisija šo risinājumu nosaukusi par personīgo digitālo maku un LVRTC redz, ka šajā makā arī mēs varam dot savu kompetences un esošās pieredzes dālderi. Bijām pirmie, kas ES līmenī akreditēja pilnībā mobilo e-identitātes apliecināšanas risinājumu – eParaksts mobile, tādējādi demonstrējot LVRTC tehnoloģisko briedumu. Esam gatavi turpināt pilnveidot un attīstīt LVRTC uzticamības tehnoloģijas, lai tās kalpotu arī vienotajai ES digitālajai identitātei. Eiropas Komisija šo jautājumi aktualizē, jo pēc tās aplēsēm pašlaik tikai 14 % galveno sabiedrisko pakalpojumu sniedzēju visās dalībvalstīs ļauj veikt pārrobežu autentifikāciju, izmantojot elektroniskās identitātes sistēmu, piemēram, lai pierādītu personas identitāti internetā bez paroles. EK vērtējumā sekmīgu pārrobežu autentifikāciju skaits gadā aizvien ir niecīgs.

Tāpat tiek paredzēts, ka, izmantojot digitālo maku, lietotājiem pašiem būs iespēja izvēlēties, kurus identitātes aspektus, datus vai sertifikātus viņi kopīgo, kā arī sekot līdzi savu darbību vēsturei.

Latvija elektroniskās identifikācijas un uzticamības (e-paraksta) sniegšanas pakalpojumos, kā arī elektronisko dokumentu apritē ir bijusi līdervalstu grupā lietojamības, likumdošanas un inovāciju ziņā. Tas bijis iespējams, mijiedarbojoties augsti kvalificētiem jomas speciālistiem ar tālredzīgiem lēmumu pieņēmējiem. Tādējādi valstī centralizēti tiek nodrošināta inovatīva identitātes un parakstīšanās funkcionalitāte. Būtu saprātīgi sinerģiju starp jomas speciālistiem un lēmumu pieņēmējiem turpināt un nodrošināt, ka uz esošām tehnoloģiskajām, procesu un normatīvu platformām tiek paplašināts lietošanas spekts un iespējas. LVRTC arī turpmāk jaunos eIDAS izaicinājumos sevi redz kā vadošo tehnoloģiju ieviesēju un pakalpojumu nodrošinātāju Latvijā. Mēs redzam, ka eParaksta mobile lietošanas reižu skaits pieaug. Katru mēnesi lietotnei piesakās ap 10 000 jaunu lietotāju. Šī gada pirmajos sešos mēnešos e-identitātes apliecināšanai eParaksts mobile lietots tikpat bieži, cik pērn visa gada laikā, un par miljons reizēm vairāk nekā visā 2019. gadā. Ir ērti, ja daudzas lietas – gan sadzīviskas, gan biznesa – vari nokārtot ar savu viedtālruni. Un šo ērtību lietotāji novērtē.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas