Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Sestdiena, 1. jūnijs
Mairita, Bernedīne, Biruta

Ekonomists: Krājbanka izsaimniekota Krievijas biznesa struktūrām raksturīgā manierē

AS Latvijas Krājbanka tika izsaimniekota Krievijas biznesa struktūrām raksturīgā manierē, sacīja ekonomists Uldis Osis.

"Acīmredzami, banka ir izsaimniekota un apzagta, tāpat kā mātesbanka Snoras," sacīja Osis, paužot uzskatu, ka izsaimniekošana notikusi Krievijas biznesa struktūrām raksturīgā manierē, sevišķi tādu struktūru, ko pārvalda "jaunizcepti miljonāri un miljardieri".

Osis iesaka turpmāk uzmanīties no līdzīgiem investoriem un necensties tos pievilināt ar dažādu atvieglojumu piešķiršanu.

Ekonomists pauda šaubas, vai līdzšinējā veidā Krājbanka varētu atsākt darbu, jo tās vēsturiskais zīmols ir neatgriezeniski diskreditēts. Viņaprāt, sadarbojoties ar Lietuvu, no bankas vajadzētu izdalīt pilnvērtīgo kredītu daļu, uz tās bāzes izveidot banku ar citu nosaukumu un to vēlāk pārdot, līdzīgi kā tas tika izdarīts ar Parex banku.

Pēc Oša domām, notikumi ap Krājbanku Latvijas ekonomiku ietekmēs nosacīti, jo bankas tirgus daļa bijusi tikai nedaudz virs 3%.

"Taču atsevišķas pašvaldības un to teritorijā esoši uzņēmumi, kur Krājbankas filiāle bija vienīgā vai viena no nedaudzām, varētu izjust negatīvu ietekmi krasāk, it īpaši gadījumos, uz kuriem neattiecas Noguldījumu garantiju fonda nosacījumi, piemēram, valsts vai pašvaldību budžeta finansētas institūcijas," teica Osis.

Jau ziņots, ka Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) padome 21.novembrī nolēmusi apturēt AS Latvijas Krājbanka visu finanšu pakalpojumu sniegšanu. Šāds lēmums pieņemts, jo bankā konstatēts līdzekļu iztrūkums - ap 100 miljoniem latu, par ko informēta Ģenerālprokuratūra. Saistībā ar AS Latvijas Krājbanka krīzi Valsts policijas sāktajā kriminālprocesā aizturētajam bankas prezidentam Ivaram Priedītim Rīgas Vidzemes priekšpilsētas tiesa 22.novembrī kā drošības līdzekli ir piemērojusi apcietinājumu. Aizturēti arī pārējie bankas valdes locekļi - Mārtiņš Zalāns, Svetlana Ovčiņņikova un Dzintars Pelcbergs -, kuru līdzdalība iztrūkuma izveidē tiek noskaidrota.

FKTK nolēmusi apturēt arī Latvijas Krājbankas valdes un padomes darbību un iecelt bankā FKTK pilnvarnieku grupu, kas veic bankas pārvaldīšanu un ir pārņēmusi valdes un padomes tiesības. Par pilnvarnieku grupas vadītāju iecelts FKTK priekšsēdētājas vietnieks Jānis Brazovskis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas