Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +4 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Eksperiments: Ar sociālo tīklu palīdzību panāk, ka karavīri nepakļaujas pavēlēm

Šonedēļ, kamēr aizsardzības ministrs Artis Pabriks (Attīstībai/Par!) piedalījās drošības konferencē Minhenē, izmantojot viltus e-pasta adresi, viņa vārdā vairākiem adresātiem valsts iestādēs izsūtīta ziņa par izdomātām ministra izklaidēm Vecrīgā. Starp serveriem, no kuriem sūtīti e-pasti, ir arī Krievijas adreses. Šādi uzbrukumi ir nenozīmīgi salīdzinājumā ar naidīgu spēku iespējām sociālajos tīklos. To, cik daudz par mūsu aizsardzības spējām internetā var uzzināt un pat tās ietekmēt, ilustrējis kāds eksperiments, vēsta TV3 raidījums Nekā personīga.

"Ļaundaru komanda" vēlas noskaidrot slepenu informāciju par NATO armijas mācībām. Tā sociālajā tīklā Facebook reģistrē profilus –gan izdomātus, gan no īstiem cilvēkiem aizgūtas identitātes. Tiem visiem kopīga ir profesija – karavīrs. "Ļaundari" rada oficiālās armijas lapas kopiju un jaunas tematiskas vietnes, kas kalpo par ēsmu. Tā krāpnieki atrod īstus karavīrus - militāro mācību dalībniekus. Facebook ieteikumu funkcija pati atrod citus viņu kolēģus. Pat tādus, kas nebija norādījuši armiju kā savu darba vietu. 

Atrastos karavīrus pievieno slēgtai Facebook grupai. "Ļaundari" apmaksā arī reklāmu, kas izmaksā vien dažus desmitus eiro.

Šādā veidā "krāpnieki" atrada ap 150 īstu militāro mācību dalībnieku. No karavīru aktivitātēm sociālajos tīklos izdevās uzzināt detalizētu informāciju par viņu interesēm, ģimenēm, hobijiem, tādēļ izvilināt papildu ziņas par mācībām nebija grūti.

Viltvāržiem izdevās noskaidrot armijas vienību precīzas atrašanās vietas. Un pats galvenais – viņi panāca, ka karavīri nepakļāvās pavēlēm un atstāja savas pozīcijas.

Šoreiz "ļaundari" bija Latvijā bāzētā NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centra (StratCom) pētnieki, kas pārbaudīja, vai šādā veidā iespējams "uzlauzt" armijas aizsardzību. 

"Jāsaka godīgi, es pats arī nejūtos komfortabli par to, cik vienkārši un efektīvi tas bija. Mans pamatsecinājums no visa šī eksperimenta – mēs esam daudz vienkāršāki, nekā mums pašiem šķiet," sacīja StratCom direktors Jānis Sārts.

Latvijas bruņotajos spēkos lētticību internetā uztver nopietni un atzīst, ka karavīri, it īpaši zemessargi, pārāk bezrūpīgi publicē informāciju un attēlus no mācībām.

StratCom neatklāj, kuras NATO valsts armijā eksperiments noticis, taču noprotams, ka tā ir Latvija. 

Taujāts, vai starp eksperimenta dalībniekiem bija arī Latvijas karavīri, Aizsardzības ministrijas Valsts sekretārs Jānis Garisons pieļauj, ka jā.

"Tā kā tas ir Stratēģiskās komunikācijas centrs, kas darbojas šeit, es pieļauju, ka šie varētu būt arī Latvijas karavīri. Mums tā lielākā problēma… mēs strādājam arī ar zemessargiem, lai panāktu to, ka tā informācijas, kas tiek publicēta sociālajos tīklos, nekompromitētu šos cilvēkus vai sistēmu kā tādu. Protams, vienmēr nostrādā civilais faktors. Šis pētījums faktiski ir pierādījums tam, ka sistēma ir jāuzlabo, un, protams, arī pierādījums tiem neticīgajiem, kuri ignorē šādas lietas, jo jebkurš, ne tikai karavīrs vai zemessargs, var tikt ietekmēts, jo tās faktiski ir ietekmēšanas operācijas."

Sociālie tīkli radījuši drošības caurumu, no kura armiju pilnībā pasargāt varētu vien aizliegums karavīriem lietot mobilos telefonus.

Šāda radikāla rīcība pagaidām netiek apsvērta, tā vietā uzsvars tiek likts uz karavīru izglītošanu.

Telefonu aizliegums varētu pasargāt no datu noplūšanas aktīvajā militārajā fāzē, bet tas nenovērš armijas noslēpumu publicēšanu brīvajā laikā. 

"Kanādā Jūras spēkos, kad kuģi iet garākās misijās, viedtālruņi nav atļauti. Viņu spējas rekrutēt cilvēkus ir strauji kritušās. Vai tu vari dabūt jaunieti kļūt par militārpersonu, ja tu uzreiz pasaki - tev viedtālruņa nebūs. Krievija tagad mēģina šo te, tur būs, manuprāt, divas sekas – viens, ka viņi nevarēs rekrutēt cilvēkus, otrs, ka cilvēki atradīs veidu, kā to apiet," raidījumam Nekā personīga norāda Sārts.

Tomēr pat bez īpašām pūlēm internetā pieejami dati par cilvēku privāto dzīvi, pirkumiem, interesēm. Ir pat uzņēmumi, kuru bizness ir šo datu tirgošana. Lielākoties informācija tiek izmantota, lai rādītu reklāmas īstajai auditorijai, bet citi pielietojumi ir daudz bīstamāki.

ASV prezidenta vēlēšanas, Brexit referendums Lielbritānijā un citi piemēri rāda, kā šie dati kļuva par ieroci sabiedrības noskaņojuma ietekmēšanai. Viltus profilus, tematiskas lapas, slēgtas grupas ASV, Lielbritānijas un citu valstu iedzīvotāju šķelšanai un balsojumu rezultātu ietekmēšanai patiesībā radīja viltvārži Krievijā.

Šajos gadījumos ļaunprātīgu iejaukšanos un dezinformāciju izdevies pierādīt, jo sociālie tīkli piekrituši sadarboties un izmeklētājiem dot datus. Bez sadarbības konstatēt manipulēšanu vai dezinformēšanu ir grūti, it īpaši, ja tā notiek slēgtās sociālo tīklu grupās.

"Pamatveids, kā ietekmi realizēt un iegūt kontroli pār kaut kādām grupu uzvedībām, ir tieši šīs slēgtās grupas, un tieši tur ir tā bīstamība, ka, izņemot pašu sociālo mediju kompāniju, cilvēki no malas nevar pat reizēm redzēt, kas notiek, jo slepenajās grupās… mēs pat nezinām, ka viņas pastāv. Ja tu skaties no otras puses, tas ir tas pamatceļš, viens no stūrakmeņiem, lai radītu šāda veida ietekmes uz cilvēkiem," skaidro Sārts.

Pērn Latvijā pirms Saeimas vēlēšanām tika izveidota īpaša iestāžu koordinēšanas grupa, kas tikās un sadarbojās ar Facebook un citām sociālo tīklu platformām. Galvenais mērķis bija novērst dezinformāciju.

Tagad – pirms Eiropas Parlamenta vēlēšanām – šādas koordinēšanas grupas ir visās dalībvalstīs. Ja sociālie tīkli nevarēs demonstrēt, ka paši var novērst dezinformēšanas un manipulācijas kampaņas, tad Eiropa ķersies pie sociālo platformu regulēšanas.

"Ir jautājums par to, vai ir nepieciešama vai nav nepieciešama sociālo mediju regulēšana Eiropas Savienības līmenī. Sociālo mediju kompānijas no savas puses mēģinās pierādīt, ka pietiek ar brīvprātīgu labās gribas kodeksu, un Eiropas Savienība mēģinās to pārbaudīt un saprast, vai tas, ko dara sociālo mediju kompānijas, novērš apdraudējumu demokrātijai, novērš maldināšanas un dezinformācijas izplatīšanos vai nē," uzsver Valsts kancelejas direktora vietnieks Kaspars Ozoliņš.

Sociālo tīklu ieraksti un dati pētniekiem aizvadītajos gados ļāvuši konstatēt Krievijas armijas klātbūtni Ukrainā un Sīrijā, kad Kremlis savas armijas iesaisti noliedza. Šonedēļ Krievija karavīriem aizliedza izmantot mobilos telefonus. 

Top komentāri

TrollisJT > ļuļa
T
Ļuļa, par ticēšanu masu saziņas līdzekļiem varu piebilst vēl to, ka daudz var spriest pēc kvantitātes. Ja Tu jūti, ka viena vai otra ideja tiek ar milzīgu MASVEIDĪBU štancēta Tev smadzenēs, tā, lai Tu to gribētu atkārtot pat miegā... vari droši ielikt šo ziņu plauktiņā pie citām feiku ziņām.
Irlielāmērāticams
I
ka raksts ir nedaudz šizofrēnisks... nav saprotams, ko īsti grib pateikt. Vai to, ka zemessargi stulbi, vai to, ka sociālajos tīklos jāievieš cenzūra, vai ko citu. Varbūt to, ka izcilības centrs ir izcils? Tautas gudrība māca, ka nav labi sevi lielīt. Bet visiem par mierinājumu var sacīt, ka nav svarīgi, kurā smilšu kastītē, kuri bērni rotaļājas. Jo, ja sāksies reāla kaea darbība, tad pirmais ko izdarīs uzbrucēji - notrieks satelītus un sagraus internetu un neviens savas naivās bildītes nevienam nevarēs aizsūtīt.
ļuļa
ļ
propagandas raksts. ne breksit, ne trampa ievēlēšana nav saistīti ar dezinformāciju soctīklos. brexit gadījumā kā reizi diženi soctīklotāji jaunieši vienkārši neaizgāja uz vēlēšanām, jo kāpēc iet, ja viss tāpat ir šokolāde? aizgāja cilvēki 40+, kas soctīklus nemaz tik aktīvi nelieto. trampa gadījumā jeņķiem bija apriebusies demokrātu politika un tramps sasolīja leiputriju katrā miestā, kas, protams, nenotika. bet daudz ko no solītā viņš izpildīja. nu labi, bet ja es kā cilvēks, kas zin valodas un lasa importa presi, izlasu šādu melu ziņu dienā, kā man pēc tam ticēt latvijas preses objektivitātei?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

NA neatbalstīs Braži ārlietu ministres amatam

Opozīcijā esošā Nacionālā apvienība (NA) neatbalstīs diplomātes Baibas Bražes apstiprināšanu ārlietu ministres amatā, aģentūrai LETA pēc abu pušu tikšanās pauda NA priekšsēdētājs Raivis Dzintars.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas