Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Eksperti: No Latvijas premjeriem prasmīgākais runātājs bijis Godmanis

No visiem Latvijas Republikas Ministru prezidentiem caurmērā prasmīgākais valodas lietotājs bijis Ivars Godmanis, savukārt viszemāko vērtējumu saņēmusi Laimdota Straujuma (Vienotība), bet iepriekšpēdējais palicis šī brīža premjers Māris Kučinskis (ZZS), rakstīts otrdien publicētajā Valodas policijas pētījumā.

Mountain View
Lai skatītu attēlu palielinājumā, klikšķiniet uz tā!

2015. gada nogalē un 2016. gada sākumā pieci latviešu valodas eksperti vērtēja atjaunotās Latvijas Republikas trīspadsmit premjerministru uzstāšanos reģionālās, sabiedriskās un neatkarīgās televīzijas un radio raidījumos par aktualitātēm, kas saistīti ar viņu darbu valsts pārvaldē, tostarp arī par neformāliem jautājumiem. Projekta laikā, analizējot pētāmo personu runas kultūru un oratora prasmi, eksperti gan raksturoja novēroto valodas lietojumu, gan sniedza praktiskus ieteikumus latviešu valodas izkopšanai.

Novērtējot Ministru prezidentu publisko runu pēc četriem kritērijiem, Valodas policijas augstāko novērtējumu saņēma Ivars Godmanis (3,1 balles). Otrajā vietā, atpaliekot no līdera par mata tiesu, ierindojās Valdis Dombrovskis (Vienotība) (3,05 balles). Nedaudz mazāk punktu kopvērtējumā ieguva Einars Repše (2,95 balles).

Savukārt atsevišķās kategorijas daži vērtējumi atšķiras - augstākais valodas kultūras līmenis ir Guntaram Krastam un Valdim Dombrovskim (Vienotība), kuru valoda esot  tīrāka no sarunvalodas ietekmes, daudz precīzāk tiek lietoti termini, arī nevēlamie aizguvumi ir dzirdami retāk nekā citiem pētījumā aplūkotajiem politiķiem. 

Bet gramatiski pareizs valodas lietojums, pēc ekspertu domām, visvairāk dzirdams Valda Dombrovska publiskajā runā. Valodas normas labi pārzina un savā runā sekmīgi spēj lietot arī Ivars Godmanis un Guntars Krasts.

Eksperti arī katram no premjeriem dod padomus, piemēram, šī brīža premjeram Mārim Kučinskim (ZZS) iesaka "pilnveidot atbildes stratēģiju situācijās, kad tiek uzdots negaidīts vai nevēlams jautājums, jo klausītāji labi atpazīst vispārīgas un iepriekš sagatavotas frāzes". Bet bijušajai premjerei Straujumai iesaka apmeklēt mediju un pareizrunas treniņus. 

Valodas policijas ekspertu grupu veido Skrivanek Baltic valodas eksperti un citi Latvijā atzīti un cienīti valoda speciālisti, kuru pieredze saistīta gan ar akadēmisko vidi, gan ar praktisku darbu plašsaziņas līdzekļos: komunikācijas eksperte ar 20 gadu darba pieredzi televīzijā un radio Ilva Liepiņa-Milzarāja; Skrivanek Baltic valodu eksperte Aiga Veckalne; Ventspils Augstskolas Tulkošanas studiju fakultātes profesors Juris Baldunčiks; Latvijas Radio 1 vecākais redaktors Eduards Liniņš; Skrivanek Baltic direktors Vasilijs Ragačevičs.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas