Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +5 °C
Apmācies
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Eksperti: pēc veselības aprūpes reformas Latvijā pacienti vēl retāk ies pie ārsta

Pasaules veselības organizācija ceļ trauksmi par to, ka gaidāmās izmaiņas daļai iedzīvotāju liegtu pieeju valsts apmaksātiem veselības pakalpojumiem. Tas īpaši mazturīgo pacientu stāvokli varētu padarīt vēl smagāku, ziņo raidījums TV3 Ziņas.

Saskaņā ar valdības plānu no nākamā gada nodokļu nemaksātāji varēs saņemt tikai neatliekamo palīdzību, ģimenes ārsta un grūtnieču aprūpi, kā arī dažu lipīgu slimību ārstēšanu.

Pārējie pakalpojumi, sākot ar acu vai ausu ārstu un beidzot ar ķirurgu, būs par maksu.

To, vai cilvēks maksājis sociālo nodokli vai kā pensionārs un skolēns ir iekļauts grupā, kam veselības aprūpe pienākas neatkarīgi no nodokļu maksājumiem, mediķi redzēs e-veselības portālā. To paredzēts sasaistīt ar valsts sociālas apdrošināšanas sistēmu.

Tiem, kas nodokli maksājuši, būtu pieejams pilna apjoma bezmaksas ambulatoro un stacionāro pakalpojumu klāsts, kā arī īsākas rindas pie ārsta nekā pašlaik.

Lai arī princips – maksā nodokļus, saņem veselības pakalpojumu, nemaksā – nesaņem, var izklausīties taisnīgs, ceļš, ko izvēlējusies Latvija, ir ļoti bīstams, uzsver Pasaules veselības organizācijas Latvijā pārstāve Aiga Rūrāne.

Rūrnāne raidījumam TV3 Ziņas norādija, ka PVO noteikti neatbalsta nevienu no pozīcijām, ka kādai sabiedrības grupai mazinātos pieeja veselības aprūpes pakalpojumiem.

"Pilnīgi viennozīmīgi iedzīvotāji mazāk ies pie ārsta, šī sistēma būs vēl neskaidrāka, cilvēki nesapratīs, kas viņiem pienākas, bet kas nē! Nevienlīdzības riski noteikti pieaug," skaidroja Rūrāne.

Jau šobrīd 14% iedzīvotāju nevar aiziet pie ārsta, jo nevar par to samaksāt. Pēc reformas situācija varētu būt vel kritiskāka.

PVO aicina Latvijā ieviest universālo pakalpojumu grozu, un ar nodokļu nemaksātājiem cīnīties ar citiem veidiem, nevis pakļaujot viņu nāvei.

Top komentāri

aha
a
tāds jau arī ir reformas mērķis!
Brīnišķīgi
B
Valdošās koalīcijas mērķis būs sasniegts!
Auditors
A
Kas ir "nodokļu nemaksātājs"?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Likumprojekts ignorē vietējos uzņēmējus

Par zaļās politikas nozīmi transporta jomā un valdības līdzšinējo politiku Guntars Gūte sarunājas ar Latvijas Biodegvielas un bioenerģijas asociācijas (LBBA) valdes locekli Induli Stikānu .

KNAB un SAB neesot saņēmis nevienu iesniegumu no Kadžuļa

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) līdz šim nav saņēmis nevienu iesniegumu no uzņēmēja Renāra Kadžuļa vai kādas citas personas saistībā ar iespējamu 2014.gada Saeimas vēlēšanu rezultāt...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas