Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 13. maijs
Ira, Iraīda, Irēna, Irina

Eksperts: Tuvāko 5 gadu laikā valsts varētu pārdot Lattelecom

Tuvāko piecu gadu laikā varētu būt piemērota ekonomiskā situācija, lai valsts varētu pārdot savas kapitāldaļas uzņēmumā "Lattelecom", uzskata Pārresoru koordinācijas centra Attīstības uzraudzības un novērtēšanas nodaļas vadītājs Vladislavs Vesperis.

Pagaidām vēl ir grūti prognozēt precīzu laiku, kad varētu šīs kapitāldaļas pārdot, taču tas varētu notikt tuvāko trīs līdz piecu gadu laikā, intervijā aģentūrai LETA atzina Vesperis. Tomēr šajā jautājumā arī ir svarīgas sarunas ar SIA "Lattelecom" otru īpašnieku pusi par to, kādā veidā pārdošanas process varētu notikt.

"Lai gan konceptuālais lēmums par atsavināšanu ir pieņemts, ir jāsaprot, ka ir jēga to darīt tajā brīdī, kad ir pietiekami laba cena par kapitāldaļām, kuras valsts varētu pārdot. Skaidrs ir tas, ka sliktā tirgus situācijā pārdot sev piederošās kapitāldaļas - to droši vien dara tikai tad, ja ir neatliekama vajadzība valstij," sacīja eksperts, piebilstot, ka patlaban šādas situācijas noteikti nav. Līdz ar to, ja kapitālsabiedrība ir labi pārvaldīta, tad var gaidīt atbilstošu tirgus situāciju un adekvātu piedāvājumu, lai par atbilstošu cenu to varētu pārdot.

Paskaidrojot savas prognozes par "Lattelecom" pārdošanu tuvāko piecu gadu laikā, viņš norādīja, ka patlaban atrodamies ekonomikas augšupejas posmā, līdz ar to ekonomikas cikla augšupejas noslēguma periodā varētu būt pietiekami izdevīgs piedāvājums par kapitāldaļu iegādi, ko valsts varētu arī izmantot.

Tomēr "Lattelecom" vajadzēja pārdot jau pirms vairākiem gadiem, pirms ekonomiskās krīzes, kad valsts bija saņēmusi piedāvājumu. "Pirms krīzes bija piedāvājums, kas bija pietiekami labs, tas tika nokavēts. Pēc krīzes tagad piedāvājumu īsti nav," pauda Vesperis. Turklāt, ja uzņēmumu būtu izdevies pārdot pirms krīzes, nauda būtu kalpojusi kā "drošības spilvens" krīzes laikā.

Šis gan neesot vienīgais gadījums, kad ir nokavēta vērtīga kapitālsabiedrības pārdošana. Līdzīgs gadījums bijis arī ar SIA "Latvijas valsts mērnieks", kuru bija iespējams pārdot izdevīgi, taču pagājušajā gadā tā pārdota par aptuveni 200 000 latu, stāstīja PKC pārstāvis. "Turēt kapitālsabiedrības ir zināms risks. Ja tās tiek slikti pārvaldītas, to vērtība krītas," viņš piebilda. Tāpat uzņēmums var zaudēt savu vērtību, ja mainās tehnoloģijas nozarē vai darbības metodes attiecīgajā uzņēmējdarbības sektorā, līdz ar to uzņēmums var kļūt tehnoloģiski atpalicis un tā vērtība krītas. Tāpēc valsts var zaudēt, ja nogaida, pārliecināts ir Vesperis.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Jaunnedēļ gaidāms mierīgs un silts laiks

Jaunnedēļ Latvijā ieplūst silta gaisa masa, kas noteiks gaisa temperatūras paaugstināšanos, daudzviet termometra stabiņam pakāpjoties līdz +20 grādu atzīmei, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas u...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas