Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Ekumēniskajā Krusta ceļā Rīgā piedalās simtiem cilvēku

Piektdien spītējot aukstumam un saltajam vējam, simtiem cilvēku pa Vecrīgas ielām devās Ekumēniskajā Krusta ceļā, lai atcerētos un apcerētu Jēzus Kristus ciešanu un nāves notikumus, kā arī pārdomātu ciešanu un krusta nozīmi, kas ir cilvēka pestīšanas zīme viņa dzīvē. 

Krusta ceļa gājienā piedalījās dažāda gadagājuma ticīgo, tajā skaitā daudzi bērni, kā arī vecāki ar vēl pavisam maziem bērniem ratiņos. 

Simtiem cilvēku uzmanīgi ieklausījās lasījumos un gājiena laikā kopīgi izdziedāja ciešanu laika dziedājumus no iepriekš izdalītajiem šim pasākumam veltītajiem bukletiem.

Krusta ceļu šogad veidojusi režisore Inga Tropa, bet nelielajos uzvedumos katrā apstāšanās vietā ar teatrālu apceri piedalījās teātru aktieri Kaspars Znotiņš, Zane Jančevska, Kaspars Aniņš, Ieva Aniņa, Januss Johansons un citi, kuru lasītajā Jēzus Kristus ciešanu notikumu atstāstījumā un garīgajās pārdomās par tiem kāri klausījās gājiena dalībnieki. 

Krusta ceļa gājiena laikā kopumā bija astoņas apstāšanās vietas, tostarp pie Latvijas Nacionālās operas, Bastejkalna un citviet. Krusta ceļš sākās pie Svētās Jēkaba katedrāles, kur tika izspēlēts, kā Pilāts Jēzu notiesāja uz nāvi, tad sekoja otrā apstāšanās vieta Jēkaba laukumā, kur Jēzum tika iedots krusts. 

Ekumēniskajā Krusta ceļš noslēdzās Doma laukumā ar astoto apstāšanās vietu, kur Jēzus tika sists krustā un mira pie krusta. Pie Rīgas Doma baznīcas Krusta ceļa dalībniekus uzrunāja Latvijas Evaņģēliski luteriskās baznīcas arhibīskaps Jānis Vanags. 

Gājiena laikā tika nests koka krusts un to pavadīja lāpu nesēji. Krusta ceļā tiek pārdomāti Jēzus Kristus pēdējie dzīves mirkļi no apcietināšanas brīža līdz Kristus miesas guldīšanai kapā. Starp apstāšanās vietām tiek atskaņoti un dziedāti pazīstamākie ciešanu laika dziedājumi. 

Gājiena norisi uzraudzīja vairāki policijas darbinieki. 

Jau ziņots, ka Lielajā piektdienā kristieši piemin Kristus nāves dienu un reizē arī cilvēces grēku izpirkšanas dienu. Baznīca šai dienā lasa Evaņģēliju par Kristus notiesāšanu un lūdzas par visiem - ticīgiem un neticīgiem. Pēc šī aizlūguma krustam tiek noņemts pārsegs un ticīgo priekšā atklājas Pestītāja tēls pie krusta.
Ekumeniskais Krusta ceļš Vecrīgā šogad notiek jau devīto gadu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Šeit ir Latvija un viena valsts valoda – latviešu

Par ārlietu ministra maiņu, krievu valodu kā instrumentu Krievijas ģeopolitisko mērķu sasniegšanai mūsu publiskajā telpā un par globālo nenoteiktību intervijā Agnesei Margēvičai spriež politolo...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas