Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Piektdiena, 17. maijs
Umberts, Herberts, Dailis

Emigrējuši vismaz 200 000 cilvēku, Latvijas zaudējumi - ap 100 miljardiem latu

"Latvijas zaudējumi no pēdējo desmit gadu emigrācijas šodienas cenās - pēc visai piesardzīga vērtējuma - ir ap 100 miljardiem latu, neskaitot nepiedzimušos bērnus. Cilvēks, kas ir aizbraucis 30 gadu vecumā, varētu būt strādājis Latvijā vēl 35 gadus. Ņemot vērā IKP uz vienu strādājošo, pārrēķinot uz 35 gadiem, protams, attiecīgi diskontējot rezultātu, var lēst, kāds tas ir," sacīja M.Hazans.
Pēdējo desmit gadu laikā no Latvijas emigrējuši vismaz 200 000 cilvēku. Savukārt Latvijas zaudējumi no pēdējo desmit gadu emigrācijas šodienas cenās ir ap 100 miljardiem latu. Tā intervijā laikrakstam Diena norādīja šī gada Spīdolas balvas ekonomikā ieguvējs profesors Mihails Hazans.

Profesora aprēķini pētījumā balstīti uz citu valstu statistikas izpēti. Viņš norāda, ka lielākoties valstīs ir informācija par iedzīvotājiem pēc dzimšanas valsts, pilsoniskās piederības vai gan tā, gan tā. Sekojot citu valstu iedzīvotāju skaita izmaiņām, ņemot vērā Latvijas izcelsmes cilvēkus, var novērtēt cilvēku aizplūšanu no Latvijas uz konkrēto valsti. Diemžēl Lielbritānijā un Īrijā nav pilnīgas iedzīvotāju statistikas, tāpēc tur zinātnieks izmantoju arī iedzīvotāju apdrošināšanas numuru piešķiršanas statistiku. "Novērtēju cilvēku atpakaļplūsmu no Anglijas uz Latviju, ko es varēju iegūt no citiem avotiem. Izmantoju arī OECD statistiku, lai novērtētu iedzīvotāju plūsmu uz ASV, Kanādu, Austrāliju, bijušajām PSRS valstīm. Apvienojot visus man pieejamos datus, bija pārsteigums, ka izdevās nonākt pie skaitļa, kas sakrita arī ar manu vērtējumu. Tas izrādījās reālistisks, arī ņemot vērā tautas skaitīšanas provizoriskos rezultātus," skaidroja M.Hazans.

"Pilnīgi dokumentēti ir 170 tūkstoši Latvijas cilvēku, kurus es atradu citu valstu reģistros. Taču ņemsim vērā, ka ne iedzīvotāju statistika, ne migrācijas plūsmas statistika nekad nebūs absolūti pilnīga. Latvijā ir vēl divi aspekti, kas apgrūtina šādas statistikas iegūšanu: daudzi Latvijas cilvēki, kas šeit iebrauca 80. gados, nebija dzimuši Latvijā. Tāpēc, piemēram, Norvēģijas reģistros viņi neuzrādīsies kā dzimuši Latvijā, bet, teiksim, Krievijā. Ja skatāmies pēc pilsonības, ņemot vērā, ka mums ir nepilsoņi, arī šis rādītājs būs nepilnīgs. Nemaz nerunājot par to, ka ir cilvēki, kas vispār nav atspoguļoti iedzīvotāju statistikā, kas ir parasta lieta emigrantu vidū. Tāpēc reālistiskais novērtējums ir pacelts uz augšu no 170 līdz 200 tūkstošiem. Tas ir mans eksperta novērtējums, esmu pārliecināts, ka ir aizbraukuši vismaz 200 tūkstoši cilvēku, pauda M.Hazans.

Viņš stāsta, ka vislielākā emigrācija bijusi uz Lielbritāniju, iedzīvotāju aizplūdums uz turieni no Latvijas 2000.-2010. gadā ir bijis 76-87 tūkstoši cilvēku. Nākamā ir Īrija, uz kurieni aizplūduši 28-34 tūkstoši Latvijas cilvēku. Lai gan pēdējos divos gados plūsma uz Īriju ir ievērojami sarukusi, tomēr 10 gados uz turieni ir aizbraukuši diezgan daudz mūsu cilvēku, un viņi tur arī ir palikuši. Tālāk ir Ziemeļvalstis ar 11-13 tūkstošiem, lielākais Latvijas izcelsmes pēdējās desmitgades imigrantu skaits ir Norvēģijā. Uz pārējām Eiropas Ekonomiskās zonas valstīm 2000.-2010. gadā ir aizplūduši 21-24 tūkstoši Latvijas iedzīvotāju, uz ASV, Kanādu, Austrāliju, Jaunzēlandi un Turciju - 14-18 tūkstoši, uz citām valstīm - 19-24 tūkstoši.

Pilnu interviju lasiet laikraksta Diena ceturtdienas numurā!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Latvija paliek tukša

Valsts iedzīvotāju skaita kritums 34 gadu laikā par teju 30% ir satraucošs fakts.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas