Laika ziņas
Šodien
Migla
Ceturtdiena, 13. jūnijs
Uva, Ainārs, Zigfrīds

ES komisārs: EK pozitīvi vērtē Visaginas AES projektu

Eiropas Komisija (EK) pozitīvi vērtē Visaginas atomelektrostacijas (AES) projektu, pirmdien paziņojis Eiropas Savienības (ES) nodokļu un muitas komisārs Aļģirds Šemeta.

"Komisijas viedoklis par Visaginas AES projektu ir labvēlīgs. Tas nozīmē, ka EK devusi zaļo gaismu šim stratēģiski svarīgajam Lietuvas projektam, kas palīdzētu nodrošināt valsts enerģētisko neatkarību un Baltijas valstu integrāciju Eiropas enerģijas tirgū," viņš norādījis.

EK jau iepazīstinājusi Lietuvas valdību ar savu viedokli, kas balstīts uz pieņēmumu, ka projekts tiks īstenots, ievērojot šobrīd paredzēto apjomu un struktūru.

Tā norādījusi, ka projekts atbilst Eiropas Atomenerģijas kopienas Euratom līguma mērķiem, ka tas sekmēs Baltijas reģiona energoapgādes drošību un vispusīgu Baltijas valstu integrāciju Eiropas iekšējā enerģijas tirgū.

Pēc EK vērtējuma, Visaginas atomelektrostacija varētu būt ekonomiski dzīvotspējīga, neraugoties uz to, ka nākotnē reģionā varētu darboties vairākas jaunas kodolspēkstacijas.

EK visnotaļ atzinīgi vērtējusi Lietuvas Valsts atomenerģētikas drošības inspekcijas plānus, kas paredz noteikt, ka, izdodot ar AES projektēšanu un ekspluatāciju saistītas licences, obligāti veicama testēšana visnelabvēlīgākajos apstākļos. Tā norāda, ka jānodrošina nepieciešamie finansiālie un cilvēkresursi, lai inspekcija varētu pienācīgi pildīt savas regulējošās funkcijas.

Komisijas atzinums balstīts uz Lietuvas oficiālo ziņojumu par Visaginas AES projektu, kas tai iesniegts pērn oktobrī.

Labvēlīgs EK atzinums paver iespēju kodolenerģētikas projektiem izmantot ES finansēšanas instrumentus, tostarp Euratom un Eiropas Investīciju bankas aizdevumus.

Jau ziņots, ka Visaginas AES celtniecība varētu izmaksāt piecus miljardus eiro (3,5 miljardus latu).

Paredzams, ka Latvijas AS Latvenergo šajā projektā varētu iegūt 20% daļu, ieguldījumam attiecīgi sasniedzot aptuveni vienu miljardu eiro (0,7 miljardus latu). Igaunija varētu iegūt 22% daļu, Lietuva - 38%, bet stratēģiskais investors Hitachi - 20%. Tiek pieļauta arī iespēja, ka projektā varētu atgriezties arī Polija, lai gan tā pērn savu dalību tajā apturēja.

Šobrīd tiek domāts, ka AES būve varētu ilgt līdz 2020.-2021.gadam.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas