Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

EZA vērtē trombozes risku pēc potēšanās ar Johnson&Johnson vakcīnu

Eiropas Zāļu aģentūras (EZA) Drošuma komiteja pēc vairāku signālu saņemšanas sākusi vērtēt trombozes risku pēc potēšanās ar "Johnson&Johnson" (J&J) jeb "Janssen" vakcīnu, intervijā laikrakstam "Latvijas Avīze" stāstīja Zāļu valsts aģentūras farmakovigilances nodaļas vecākā eksperte Zane Neikena.

Neikena, kura uzrauga, lai zāļu lietošana būtu droša, apstrādā un vērtē informāciju par medikamentu blaknēm, informēja, ka kopš pandēmijas sākuma Latvijā ir apstiprināti deviņi miokardīta gadījumi, četriem cilvēkiem vakcīna radījusi anafilaktisko šoku.

Ir arī seši trombocitopēnijas gadījumi, bet par šo blakni ir brīdinājums vakcīnu lietošanas instrukcijā, kā arī ziņots par trombozes gadījumiem, bet neviens no tiem nebija vakcīnu izraisīts. Savukārt EZA līdz oktobra sākumam izvērtēs pēdējos saņemtos signālus, tādējādi vērtējot trombozes risku pēc potēšanās ar J&J vakcīnu.

Tāpat Neikena stāstīja, ka Latvijā kopš vakcinācijas sākuma pagājušā gada decembrī līdz šī gada 20.septembrim ir saņemti 33 ziņojumi par letāliem gadījumiem, kas ir notikuši laikā pēc vakcinēšanās.

"Jāņem vērā, ka ziņotājam - gan ārstam, gan pacientam pašam - nav nekāda laika ierobežojuma - par notikušo viņš var ziņot pat pēc mēneša, proti, tiklīdz viņam rodas aizdomas, ka pacienta veselības traucējumi varētu būt zāļu blakne," sacīja eksperte.

Ja ir ziņots par letālu gadījumu, tad ZVA obligāti pieprasa, lai būtu veikta autopsija. Sākotnēji šis jautājums nebija noregulēts, taču bijušas arī tādas situācijas, kad radinieki nav atļāvuši to veikt. Līdz ar to ZVA nevarēja apstiprināt, ka letāls gadījums iestājies vakcīnas dēļ.

"Mums trūkst būtisku datu, īpaši, ja tas ir noticis pēkšņi, ja personas anamnēzē nav nekādu norādījumu, ka cilvēkam bijušas smagas hroniskas slimības vai lietotas kādas citas zāles. Šādi ziņojumi tiek uzskatīti par nevērtējamiem. Tādēļ ZVA cēla trauksmi par to, ka ir nepieciešams nodrošināt autopsiju, un panāca, ka normatīvajā aktā tika noteikts, ka neatkarīgi no personas vēlmēm dzīves laikā, ja ir aizdomas, ka letāls gadījums iestājies vakcīnas dēļ, autopsija ir obligāta," stāstīja Neikena.

Ekspertu komisija ir izskatījusi 22 ziņojumus par letāliem gadījumiem. Dažos gadījumos tā cēlonis ir bijis Covid-19 infekcija pēc nepabeigtas vakcinācijas, bet citos gadījumos cēlonis bijis hroniskas slimības.

Visu līdz šim ZVA veikto ziņoto letālo gadījumu laikā pēc vakcinācijas pret Covid-19 izvērtēšana liecina, ka ziņotie letālie gadījumi ir saistīti ar veselības problēmām, ko cilvēks nav pamanījis, hroniskām saslimšanām vai citiem lietotajiem medikamentiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas