Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Fiskālās disciplīnas uzraugi mudina valdību nākamo gadu budžetu plānot piesardzīgi un atbildīgi

Fiskālās disciplīnas padome (FDP) mudina valdību nākamo gadu budžetu plānot piesardzīgi un atbildīgi, teikts FDP Fiskālās disciplīnas uzraudzības starpziņojumā par Latvijas Stabilitātes programmu 2021.-2024.gadam.

FDP norādīja, ka sasitībā ar Covid-19 krīzes mazināšanu Eiropas Komisija atļavusi dalībvalstīm atkāpties no fiskālās disciplīnas prasībām. Tādējādi no Finanšu ministrijas (FM) sagatavotās Latvijas Stabilitātes programmas 2021.-2024.gadam izriet, ka 2023.gadā Latvijai nebūs pieejami papildus līdzekļi dažādu vajadzību finansēšanai, proti, fiskālā telpa 2023.gadā aplēsta negatīva 298,3 miljonu eiro apmērā.

FDP ziņojumā piebilst, ka gadījumā, ja pienākums ievērot fiskālās disciplīnas nosacījumus atjaunotos agrāk, tad Latvijas budžetā negatīva fiskālā telpa veidotos jau 2022.gadā.

"Pāreja no darbības bez fiskālajiem ierobežojumiem uz fiskālās disciplīnas režīmu būs izaicinoša - jau 2023.gadā veidojoties būtiskai negatīvai fiskālajai telpai - patlaban tā aplēsta  negatīva 298,3 miljonu eiro apmērā jeb 0,9% no iekšzemes kopprodukta (IKP)," secina padome.

FDP atzīst, ka 2022.gadā vēl ir paredzamas atkāpes no fiskāliem nosacījumiem, bet no 2023.gada un turpmāk stāsies spēkā fiskālās disciplīnas normas. Tādēļ paredzams, ka 2022.gada izdevumi ievērojami pārsniegs apjomu, kas bija plānots izstrādājot vidēja termiņa budžetu, proti, izdevumu apjoms pieaugs par 523,1 miljonu eiro. 

Nominālvērtībā maksimāli pieļaujamo valsts budžeta izdevumu apjoms 2022.gadā patlaban tiek lēsts 11,61 miljarda eiro apmērā, 2023.gadā - 11,105 miljardu eiro apmērā, bet 2024.gadā - 11,672 miljardu eiro apmērā.

"Nākošie gadi būs sarežģīti no valsts fiskālā aspekta - neskaidrība ar Covid-19 vīrusa izplatību, neskaidrība ārējā ekonomiskajā un politiskajā vidē, palielināts valsts parāds, nepieciešamība atgriezties pie ilgtspējīgas fiskālās politikas.

Lai arī Latvija Covid-19 izraisīto ekonomisko krīzi pārvar salīdzinoši labi, esam maza un atvērta ekonomika, kuru vienmēr ietekmēs ārējie faktori.

Joprojām nav skaidrs, kad vakcinēšanas plāns tiks izpildīts, līdz ar to nav zināms pašreizējās krīzes dziļums un ilgums," secinā FDP.

Tādējādi FDP aicina valdību uz piesardzīgu un atbildīgu rīcību, plānojot valsts budžeta izdevumus un ieņēmumus, jo prognozes turpmākiem gadiem ir izstrādātas augstas nenoteiktības apstākļos.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Šeit ir Latvija un viena valsts valoda – latviešu

Par ārlietu ministra maiņu, krievu valodu kā instrumentu Krievijas ģeopolitisko mērķu sasniegšanai mūsu publiskajā telpā un par globālo nenoteiktību intervijā Agnesei Margēvičai spriež politolo...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas