Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

FOTO: Latvijas Banka laiž klajā ārkārtīgi neparastu kolekcijas monētu

Latvijas Banka ceturtdien, 22. decembrī, laidīs klajā unikāla veidola un tehniskā izpildījuma piecu eiro kolekcijas monētu Zeme, portāls Diena.lv uzzināja bankā.

Kolekcijas monēta Zeme ir veidota no caurspīdīga materiāla perlukora, kuru apvij ārējs sudraba gredzens. Monētas centrā ievietotais, no sudraba veidotais Zemes simbols norāda uz tās vietu cilvēka vērtību lokā un eksistenciālo vienotību. Dārglietai līdzīgo Zemi aptver caurspīdīga aploce. Tā ir norāde uz Visumu, kurā kā dzīvības sala peld planēta Zeme. 

Monētas grafiskā dizaina autors ir arhitekts Mārcis Kalniņš, kuram tā ir debija monētu mākslā. Mārcis Kalniņš ar šīs caurspīdīgās monētas ideju 2015. gadā uzvarēja Latvijas Bankas rīkotajā inovatīvas eiro kolekcijas monētas konkursā. Monētas izgatavošanā izmantotais materiāls – perlukors – ir keramisks materiāls ar augstu mehānisku, ķīmisku un termisku izturību un izcilām optiskām īpašībām. To izmanto lāzerierīcēs, bruņojumā (aizsardzībai no trieciena), medicīniskās un optiskās iekārtās un citur. 

Kolekcijas monēta Zeme izgatavota UAB Lietuvos monetų kalykla. Monēta ir likumīgs maksāšanas līdzeklis Latvijas Republikā (tomēr maz ticams, ka šādas monētas reāli nonāks apgrozībā, jo pēc būtības tās ir mākslas darbi un ir numismātu un citu interesentu īpaši pieprasītas). Monētas maksimālā tirāža – pieci tūkstoši eksemplāru. 

Monētas cena Latvijas Bankas kasēs būs 85 eiro. Monētu no 22. decembra varēs iegādāties Latvijas Bankas kasēs K.Valdemāra ielā 1B, Rīgā, un Teātra ielā 3, Liepājā, un to no trešdienas plkst.11 iespējams rezervēt Latvijas Bankas jauno kolekcijas monētu un citu numismātikas produktu rezervēšanas sistēmā, kas pieejama Latvijas Bankas interneta vietnes Monētu sadaļā

Monēta būs nopērkama arī tradicionālajās monētu tirdzniecības vietās – numismātikas salonos, grāmatu un suvenīru veikalos un juvelierveikalos.

 

Top komentāri

!
!
Ar lielo bankas prezidenta algu vairs nepietiek, ir vajadzīga prēmija par bleķu štancēšanu. Nožēlojami...
M
M
Kur varēs sūdzēties, ja Moņas tante tirgū atteiksies pieņemt šo maksāšanas līdzekli apmaiņā pret suņa vilnas zeķu pāri?
VVZ
V
PSRS laikos bija tāda Āfrikas valsts Burundi. Arī tagad ir, saucas Burundija. Nu lūk- tajos senajos laikos šī valstiņa bija stipri nabadzīga, un viens no galvenajiem ienākumu avotiem bija pastmarku drukāšana. Pastmarkas tiešām bija izcilā tipogrāfiskā kvalitātē. Izskatās, ka Latvijas naudas kalēji iet šo pašu Burundijas ceļu- viss ir sūdos līdz acīm, bet tiek kaltas īpašas monētas.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Šorīt pārbaudīs trauksmes sirēnas

Pirmdien no plkst.10 līdz plkst.10.08 visā valstī uz trīs minūtēm tiks iedarbinātas trauksmes sirēnas, lai pārbaudītu valsts agrīnās brīdināšanas sistēmas ieslēgšanas kārtību un tās darbību, kā arī,...

Pirmdien vietām gaidāms pērkona negaiss

Pirmdienas rītā Latvijā ir saulains laiks, vietām sauli brīžiem aizsedz mākoņi, liecina meteoroloģiskā informācija. Pirmdien daudzviet Latvijā uzlīs, vietām gaidāms pērkona negaiss, prognozē sinopti...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas