Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

FOTO: Prezidents limbažniekiem atklāj savu dzīves moto

Ceturtdien, 13.februārī, Valsts prezidents Andris Bērziņš darba vizītē viesojās Limbažu novadā, apmeklējot Vidrižu pagasta Igati, Limbažu pagasta Lādezeru un Limbažu pilsētu. Cita starpā tikšanās laikā ar skolēniem prezidents atklājis arī savu dzīves moto: "Būt neatkarīgam, rīkoties pašam visos laikos!"

Vizītes sākumā Bērziņš apmeklēja komponista Emiļa Melngaiļa muzeju Igatē un iepazinās ar izcilā kultūras darbinieka dzīves nozīmīgākajiem notikumiem, kā arī saņēma ielūgumu šogad apmeklēt Melngaiļa 140 jubilejas pasākumus, portālu Diena.lv informēja Prezidenta preses dienestā.

Kā nākamo Valsts prezidents apmeklēja pirmo ekumēnisko baznīcu Latvijā - Igates Sv.Jāņa Kristītāja un Marijas Magdalēnas baznīcu, kas šī gada janvārī svinēja savu pirmo gadadienu. Kā uzsvēra biedrības Igate valdes priekšsēdētājs Valters Piebalgs, Igates baznīca, iespējams, ir vienīgā ekumēniskā baznīca arī Eiropā. Pateicoties Valsts prezidentam par baznīcas apmeklējumu, Piebalgs teica: "Jūs esat viens no tiem Valsts prezidentiem, kas vislabāk saprot tautu, jo pats nākat no tautas."

Savukārt N.Bomja maiznīcas Lielezers apmeklējuma laikā Bērziņš iepazinās ar uzņēmumu, tā attīstības stratēģiju un eksporta tirgu apgūšanas plāniem, balstoties uz to, ka Lielezers cep tradicionālo rudzu maizi, kas gatavota pēc sentēvu metodēm un kuras gatavošanā tiešā veidā netiek izmantots raugs.

Limbažu novada apmeklējuma laikā Valsts prezidents viesojās arī vairākās skolās - Lādezera pamatskolā un Limbažu ģimnāzijā, sākumskolā un vakarskolā-, lai iepazītos ar mācību procesu un attīstības iecerēm, kā arī tiktos ar skolēniem.

Sarunā ar vidusskolēniem Valsts prezidents uzsvēra, ka novēl skolēniem nekad nepārtraukt apgūt jaunas zinības, mācīties un iegūt tādu profesiju dzīvē, lai paši var būt neatkarīgi, nodrošināt sevi, savus ģimenes locekļus un atdot parādu tiem, kas pašus ir balstījuši mācību laikā. Valsts prezidents uzsvēra, ka pēc šāda principa vadījies un arī šobrīd vadās savā dzīvē.

"Latvijas nākotne un patiess patriotisms sakņojas šķietami vienkāršā un vienlaikus smagā darbā. Ja mēs katrs atsevišķi būsim stipri, tad būs arī stipra valsts un stipra nākotne," atzina Bērziņš. Skolēni uzdeva jautājumus par Soču olimpiādes apmeklējumu, iespaidiem un tikšanos ar Krievijas prezidentu, par izglītības līmeni augstskolās, Latvijas ekonomikas perspektīvām, kā arī politiskās sistēmas attīstību Latvijā.

Valsts prezidents uzsvēra, ka Latvijas nākotnes attīstības vārdā novēl daudz vairāk darboties un raudzīties uz priekšu, mazāk atpakaļ, vairāk meklēt sabiedrotos, nevis ienaidniekus. Runājot par politiskajām partijām un to attīstības perspektīvām, Bērziņš minēja paša izveidoto ekspertu grupu valsts pārvaldes un politisko partiju stiprināšanas priekšlikumu izstrādāšanai un aicināja arī skolēnus iesniegt savus priekšlikumus, ja tādi ir radušies. Vienlaikus Valsts prezidents norādīja, ka viena no Latvijas pārvaldīšanas problēmām balstās tajā, ka varas partijas parlamentā un pašvaldībās pamatā atšķiras un nespēj rast kopīgu valodu valstij nozīmīgu jautājumu risināšanā.

Skolēni vēlējās uzzināt arī par Valsts prezidenta vaļaspriekiem, dzīves moto un autoritātēm. Valsts prezidents atklāja, ka viņa vaļasprieks un reizē arī atpūta saistās ar lauku darbiem, moto ir "būt neatkarīgam, rīkoties pašam visos laikos", kā arī viņam nav autoritāšu, bet Valsts prezidents pats cenšas mācīties no apkārt esošajiem cilvēkiem labāko.

Reģionālās vizītes otrajā daļā prezidents tikās ar novada pašvaldības deputātiem un pārrunāja aktuālos jautājumus, kas skar Limbažu novada un tajā esošo pagastu turpmāko attīstību.

Limbažu novada domes priekšsēdētājs Didzis Zemmers (Zaļo un zemnieku savienības) iepazīstināja Valsts prezidentu ar novada attīstību, starptautisko sadarbību, nozīmīgākajiem kultūrvēstures notikumiem un objektiem, kā arī Eiropas Savienības (ES) fondu finanšu piesaisti projektiem, tajā skaitā Limbažu novada pašvaldības ēku renovācijai un pieejamības nodrošināšanai, tranzītielu izbūvei un ielu rekonstrukcijai, Limbažu Lielezera pludmales rekonstrukcijai un labiekārtošanai, pilsētas vēsturiskā centra renovācijai, tūrisma attīstībai un citiem projektiem.

Kā vienu no būtiskākajiem problēmjautājumiem, kas šobrīd visvairāk uztrauc novada iedzīvotājus, deputāti nosauca autoceļa Dūči - Limbaži rekonstrukcijas pabeigšanas nepieciešamību. Šī ceļa garums ir gandrīz 27 kilometri un nesakārtots ir palicis pēdējais posms 7,8 kilometru garumā, kas būtiski apgrūtina Skultes iedzīvotāju nokļūšanu novada centrā. Tādēļ Limbažu novada deputāti aicināja Bērziņu paust arī savu viedokli autoceļu sakārtošanas jautājumā, kas ir primāri nozīmīgs iedzīvotājiem.

Valsts prezidents pauda apņēmību šo jautājumu pārrunāt ar atbildīgajām amatpersonām, kā arī dalījās savā kopīgajā redzējumā par Latvijas autoceļu attīstību un to uzturēšanu, kas, viņaprāt, daudzos gadījumos neatbilst nepieciešamajai kvalitātei.

Tāpat ar novada deputātiem tika pārrunāti jautājumi, kas skar jauniešu bezdarbu un no tā izrietošās sekas, tajā skaitā dažādu atkarību attīstību. Valsts prezidents uzsvēra, ka šajā jautājumā arī saskata lielu draudu Latvijas nākotnes attīstībai. Viņš īpaši uzsvēra, ka Latvijai būtu jāņem piemērs no Ziemeļvalsts Somijas, kura jauniešu izglītošanā vadās pēc principa, lai ikviens saņemtu viņam nepieciešamo izglītību turpmākai dzīvei un varētu iegūt profesiju, lai sevi nodrošinātu, nevis fokusētos uz izcilību veidošanu jau skolas laikā, pārējiem skolēniem pievēršot mazāku uzmanību. Šāda Somijas pieejas pārņemšana, pēc Bērziņa domām, ir ceļš uz daudz perspektīvāku nākotni bērniem un nākamajām paaudzēm, tajā skaitā Latvijā.

Uz tikšanos ar Valsts prezidentu bija ieradušies vairāk nekā 150 Limbažu novada iedzīvotāji, kuri uzdeva jautājumus, kas galvenokārt skara Latvijas ekonomisko attīstību, jo īpaši pievēršoties enerģētikas politikai un zaļās enerģijas jautājumiem, kuri šobrīd nodarbina arī lauksaimniekus saistībā ar biogāzes uzņēmumu piedāvātajām cenām elektroenerģijai.

Vērtējot zaļās enerģijas politiku, Valsts prezidents atklātā sarunā to nodēvēja par nesaprātīgu politisku lēmumu ES līmenī, kas šobrīd skar ne tikai Latviju, bet arī citas ES dalībvalstis. Vienlaikus Bērziņš izteica cerību, ka šis jautājums ES līmenī arī tiks risināts tuvākajā laikā, pats apņemoties to pārrunāt ar atbildīgajām amatpersonām ES līmenī.

"Ja uzstāda politiskus mērķus, kam nav ekonomiska seguma, rezultāts ir līdzīgs tam, kādu esam šobrīd sasnieguši zaļās enerģijas jomā," piebilda Valsts prezidents.

Tāpat arī iedzīvotāji uzdeva jautājumus par slēgto dzelzceļa līniju turpmāko izmantošanu, uz ko Valsts prezidents atbildēja, ka, viņaprāt, dzelzceļa līniju likvidācija bija viena no lielākajām kļūdām, kas tikušas pieļautas Latvijā, un jau tuvākajā laikā tā ir jārisina, ja vēlamies saglabāt Latvijas lauku un mazo pilsētu attīstību.

Sarunas noslēgumā iedzīvotāji interesējās arī par vēlēšanu sistēmas un politisko partiju nākotni Latvijā. Valsts prezidents to nodēvēja par vienu no šī brīža aktuālākajiem jautājumiem un piebilda, ka aicinājis ekspertu grupu, kura izstrādājusi valsts pārvaldības sistēmas nostiprināšanas priekšlikumus, šobrīd uzsākt darbu pie politisko partiju stiprināšanas jautājumiem likumdošanā.

Tāpat arī Bērziņš uzsvēra, ka šajā jautājumā sakņojas Latvijas nākotne, jo tikai stipras politiskās partijas var veidot patiesi parlamentāru valsti, un Latvija šo mērķi vēl nav sasniegusi.

Vizītes noslēgumā Valsts prezidents apmeklēja uzņēmuma Limbažu piens siera ražotni un iepazinās ar ražošanas procesu vecajā un jaunajā cehā, nolika ziedus pie Latvijas himnas autora Baumaņu Kārļa pieminekļa un apmeklēja Dzīvā sudraba muzeju.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas