Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

FOTO, VIDEO: Strādājot Latvijas zvēraudzētavā, aktīviste dokumentējusi skarbu realitāti

Biedrība Dzīvnieku brīvība publicējusi video un foto materiālus, kas šovasar uzņemti, aktīvistei strādājot AS Grobiņa Vērgales ūdeļu fermā. Tajos redzama zvēraudzētavas ikdiena – kanibālisms un stereotipiska dzīvnieku uzvedība šauros režģu būros. Dokumentēts arī, kā fermā masveidā mirst ūdeļu mazuļi, saindējoties ar sapuvušo barību.

Šovasar biedrības Dzīvnieku brīvība aktīviste trīs nedēļas strādāja par kažokzvēru kopēju vienā no Latvijas lielākajām un modernākajām kažokzvēru audzētavām – AS Grobiņa Vērgales zvēraudzētavā –, dokumentējot tās darba ikdienu un dzīvnieku dzīves apstākļus. 

 

Ūdeles – savrupus savvaļas sugu plēsējus – zvēraudzētavā tur vienkopus iesprostotus šauros metāla režģu būros, liedzot tiem iespēju īstenot viņu instinktīvās vajadzības. Pakļauti pastāvīgam stresam un ciešanām, dzīvnieki plosa cits citu līdz nāvei un bezmērķīgi atkārto vienas un tās pašas kustības.

Biedrība Dzīvnieku brīvība arī sākusi vākt parakstus petīcijā Saeimai, rosinot pieņemt kažokzvēru audzēšanas aizliegumu Latvijā, un aicina ikvienu parakstīt petīciju vietnē www.kazoki.lv

Biedrības Dzīvnieku brīvība valdes locekle Maija Krastiņa: “Kažokādas mūsdienās nav nepieciešamības prece. Ir neētiski pakļaut dzīvniekus mokām un nonāvēt gāzes kamerās tikai tādēļ, lai no to ādām ražotu mēteļu apkakles. Apzinoties, ka zvēraudzēšana saistās ar fundamentāli neatrisināmām dzīvnieku labturības problēmām, mēs aicinām izbeigt šo neētisko biznesu un aizliegt kažokzvēru audzēšanu līdzīgi kā tas jau ir izdarīts daudzās citās Eiropas valstīs.”

Pēdējo desmitgažu laikā sabiedrība arvien vairāk iestājas pret savvaļas dzīvnieku turēšanu sprostos un nogalināšanu kažokādu ieguves dēļ. Socioloģisko aptauju rezultāti parāda, ka lielākā daļa Eiropas sabiedrības ir pret zvēraudzēšanu.

Sabiedriskās domas pētījumu kompānijas SolidData veiktās aptaujas rezultāti liecina, ka 65 % Latvijas iedzīvotāju ir nepieņemama dzīvnieku audzēšana un nogalināšana kažokādu ieguvei.

Ņemot vērā sabiedrības nostāju un ētiskās vērtības, kažokzvēru audzēšana jau ir aizliegta daudzās Eiropas valstīs, tostarp Lielbritānijā, Austrijā, Nīderlandē, Čehijā, Horvātijā un Slovēnijā, savukārt daudzās citās valstīs, kā, piemēram, Polijā un Lietuvā, notiek diskusijas zvēraudzēšanas aizlieguma pieņemšanu. 
 

Top komentāri

VISBRIESMĪGĀKAI ZVĒRS
V
virs zemes ir cilvēks, un priekš cilvēkiem ir elle sagatavota. Priekš dzīvniekiem gan nē, jo viņu elle bija zemes virsū.
Interesanti
I
kas finansē šos "aktīvistus" un biedrības, kad tiks atmaskoti šie ekoteroristi?
melnais humors
m
To aktīvisti pašu derētu izbarot lauvām vai krokodiliem - vismaz kaut kāds labums no viņas būtu.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Šeit ir Latvija un viena valsts valoda – latviešu

Par ārlietu ministra maiņu, krievu valodu kā instrumentu Krievijas ģeopolitisko mērķu sasniegšanai mūsu publiskajā telpā un par globālo nenoteiktību intervijā Agnesei Margēvičai spriež politolo...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas