Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Sestdiena, 11. maijs
Milda, Karmena, Manfreds

FOTOREPORTĀŽA: Mīļa pajumte drūpošā pilī

Remonts vajadzīgs "kā ēst", bet mūsu kolektīvi ēkas atdzimšanu gaida ar bažām - tā pretrunīgo situāciju VEF Kultūras pilī raksturo iestādes vadītāja Ženija Katkovska. Šī Rīgas domes (RD) kultūras iestāde ir mājvieta aptuveni pussimtam radošo kolektīvu, kuriem remonta laikā būtu nepieciešamas citas mēģinājumu telpas, taču alternatīvas Rīgā neesot.

Gan pirms aizvadītajiem Dziesmu un deju svētkiem, gan tagad - gatavojoties skolēnu dziesmu un deju svētkiem - kolektīvi nāk un lūdz, lai tikai nesāk remontēt, lai ļauj sagatavoties lielajiem notikumiem un tikai pēc tam slēdz ciet," atklāj Ž. Katkovska, piebilstot, ka VEF Kultūras pils esot noslogotākā radošo kolektīvu mājvieta Latvijā - trīs pasākumi dienā esot ierasta lieta, bet mēģinājumiem tiekot izmantots pat lielās zāles balkons un vestibili. Iespējamā apmešanās nesen renovētajā kultūras pilī Ziemeļblāzma esot izslēgta, jo tur nav brīvu vietu. To Dienai apstiprina arī Ziemeļblāzmas attīstības direktore Liene Kubiļus, sakot, ka viņu paspārnē darbojas 14 amatierkolektīvi, savukārt pasākumu zāles esot tik noslogotas, ka rezervācijas jāveic gadu uz priekšu. Abu kultūras piļu vadītājas saka, ka citu - ietilpības ziņā līdzvērtīgu ēku - galvaspilsētā neesot. To, kur dziedātāji, dejotāji, amatierteātru aktieri un citi mākslinieki varēs darboties ēkas renovācijas laikā, Ž. Katkovska bilst caur smagu nopūtu: "Būs jāorganizējas pa Rīgas skolām, bet, kur pārvest simtiem rekvizītu, tērpu, instrumentu un kur rīkot pasākumus, vēl nav zināms."

Skaidrība par VEF Kultūras pils vairākkārt atlikto renovāciju nevalda arī Rīgas domē. Tur jau otro gadu cerīgi lūkojas Eiropas Savienības (ES) fondu līdzfinansējuma virzienā, taču nespēj to piesaistīt. "Mēs redzam, ka Eiropas naudu VEF Kultūras pilij varētu piesaistīt gan kā vēsturiskam piemineklim, gan kā degradētai teritorijai, jo īpašuma stāvoklis ir nožēlojams, gan kā ēkai, kas pilda sociālo funkciju. Ja iespējams dabūt ES līdzekļus, tad kāpēc renovēt tikai par domes naudu? Notiek sarunas ar Kultūras ministriju (KM), lai ar viņu starpniecību pie ES fondiem tiktu, jo pašvaldība pati to nevar," skaidro RD Īpašuma departamenta direktors Oļegs Burovs. KM pārstāve Baiba Kauliņa gan norāda, ka iestāde VEF Kultūras pils atjaunošanas darbu organizēšanā nepiedaloties un ka ES līdzekļus šim mērķim RD varot pieteikt arī pati.

Visu Kristīnas Putincevas rakstu lasiet otrdienas, 20. maija, laikrakstā Diena! 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas