Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Francijas tiesa par 75% samazina Rietumu bankai noteikto sodu par iespējamo iesaisti naudas atmazgāšanā

Francijas apelācijas tiesa otrdien par gandrīz 75% - no 80 miljoniem eiro līdz 20 miljoniem eiro - samazināja Rietumu bankai noteikto sodu par iespējamo iesaisti naudas atmazgāšanā, vēsta ziņu aģentūra Bloomberg.

Tiesa otrdien nav sniegusi plašākus argumentus par soda apmēra samazināšanu, norādot, ka rakstiskais spriedums tiks nosūtīts iesaistītajām pusēm.

Tiesā aģentūrai LETA pavēstīja, ka Parīzes prokuratūra apelācijās tiesā lūdza piemērot Rietumu bankai 60 miljonu sodu, savukārt Rietumu bankas bijušajam prezidentam Aleksandram Pankovam bija lūgts piemērot divus gadus nosacītu cietumsodu, kā arī naudas sodu 50 000 eiro apmērā.

Tiesa samazināja no četriem uz diviem gadiem Pankovam iepriekš piespriesto nosacīto cietumsodu, kā arī piemēroja viņam 150 000 eiro naudas sodu.

Apelācijas tiesa arī apstiprināja, ka bankai liegts darboties Francijā piecus gadus.

Kā vēsta portāls moneyvox.fr, visiem atbildētājiem solidāri jāatmaksā Francijas valstij radītie zaudējumi 10 miljonu eiro apmērā.

Atbilstoši moneyvox.fr sniegtajai informācijai, apelācijas tiesa apstiprināja, ka Rietumu bankai bijusi svarīga loma izvairīšanās no nodokļu nomaksas shēmā, kas darbojusies laikā 2008. līdz 2012.gadam.

Rietumu bankas preses sekretāre Eleonora Gailiša aģentūrai LETA pavēstīja, ka apelācijas tiesa ir ņēmusi vērā bankas argumentus, un lielā daļā ir pārskatījusi pirmās instances tiesas lēmumu - par labu bankai.

"Vienlaikus mēs esam gatavi turpināt aizstāvēt mūsu pozīciju, izmantojot iespējas, ko sniedz Eiropas Savienības tiesvedības sistēma. Attiecīgu lēmumu šajā jautājumā banka pieņems pēc detalizētās iepazīšanās ar Apelācijas tiesas lēmumu," uzsvēra Gailiša.

Kā ziņots, 2017.gada jūlijā Parīzes tiesa izdeva pirmās instances spriedumu, kurā bija noteikts, ka Rietumu banka ir vainīga noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanā vainu pastiprinošos apstākļos, un uzlika bankai pienākumu samaksāt sodu 80 miljonu eiro apmērā un solidāri ar pārējiem apsūdzētajiem samaksāt sodu 10 miljonu eiro apmērā un tiesas izdevumus 100 000 eiro apmērā.

Papildus tam bankai tika dots rīkojums pārtraukt jebkuru bankas darbību Francijā uz pieciem gadiem.

Tāpat Rietumu bankas bijušajam prezidentam Aleksandram Pankovam piespriests četru gadu nosacīts cietumsods, bet bankas pārstāvniecības Francijā vadītājam Sergejam Ščukam - viena gada nosacīts cietumsods. Galvenajam apsūdzētajam šajā lietā - kompānijas France Offshore kādreizējam vadītājam Nadavam Bensusānam - piespriests piecu gadu cietumsods, no tiem - trīs gadu reāls ieslodzījums, bet divi gadi nosacīti.

Banka iesniedza apelācijas sūdzību par pirmās instances spriedumu, kam sekoja prokurora apelācija saglabāt augstāko robežu soda naudām, kas noteiktas pirmās instances tiesas spriedumā.

Iepriekš 2019.gada septembrī Gailiša aģentūrai LETA sacīja, ka Francijas apelācijas tiesa pēc Rietumu bankas lūguma nodalījusi bankas un bankas bijušā valdes priekšsēdētāja Aleksandra Pankova lietas atsevišķās tiesvedībās.

"Ar šādu lūgumu banka vērsās saistībā ar Francijas Augstākās tiesas lēmumu par soda aprēķina kārtību par līdzīgu pārkāpumu citā analoģiskā lietā, kas var būtiski ietekmēt lēmumu mūsu lietā, kā arī saistībā ar klajā nākušiem jauniem apstākļiem un faktiem, kas nebija pieejami pirmās instances tiesai," skaidroja bankas pārstāve.

Gailiša arī uzsvēra, ka Rietumu banka pārkāpumus neatzīst. "Banka ir pilnībā pārliecināta par savu nevainīgumu. Mūsu pozīcija ir izklāstīta apelācijā, un mēs sniegsim tiesai apliecinošus to pārliecinošus argumentus. Mēs ticam, ka Francijas tiesu sistēma pieņems šajā lietā taisnīgu lēmumu," viņa sacīja.

2017.gada 31.decembrī banka attiecīgajai tiesvedībai bija izveidojusi uzkrājumus 20 miljonu eiro apmērā, bet 2018.gada 31.decembrī uzkrājumu apmērs veidoja 34 miljonus eiro, kas, pēc bankas pārstāvju skaidrotā, ir labākā aplēstā izdevumu summa, kas būs nepieciešama saistību segšanai, ieskaitot soda naudu, kompensācijas, procesa izmaksas un sagaidāmās juristu izmaksas.

Pēc aktīvu apmēra Rietumu banka 2020.gada septembrī bija piektā lielākā banka Latvijā. Bankas lielākie akciju īpašnieki ir SIA Esterkin Family Investments (33,12%), Maltas kompānija Boswell (International) Consulting Limited (33,11%), kā arī SIA Suharenko Family Investments (17,34%). Esterkin Family Investments vienīgais īpašnieks ir Leonids Esterkins, bet Suharenko Family Investments vienīgais īpašnieks ir Arkādijs Suharenko.

Pievienota 3.-7.rindkopa.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas