Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +23 °C
Skaidrs
Sestdiena, 18. maijs
Inese, Inesis, Ēriks

Gads kopš VDK izpētes komisijas izveides: Cīņa ar birokrātiju un bez pētniecības

"Es domāju, ka mēs šodien esam atraduši to vienu variantu, kā mēs varētu šo finansējumu līdz institūtam nodot. Cerams, ka tas strādās. Es domāju, ka valdība varēs ātri arī šo lēmumu pieņemt,” vērtēja IZM Valsts sekretāra vietniece Agrita Kiopa.
Nevis pētniecība, bet cīņa ar politiķiem un birokrātiju. Tā gadu pēc izveides var raksturot līdzšinējo Valsts drošības komitejas (VDK) dokumentu izpētes komisijas darbu. Valdība joprojām nav piešķīrusi nevienu eiro centu Latvijas vēstures tumšāko lappušu pētniecībai, tāpēc darbs tā arī nav sācies, trešdien vēstīja raidījums LNT Ziņas.

Komisijai darbs jāpabeidz līdz Latvijas simtgadei 2018.gadā, taču zinātniekiem rezervētā nauda tā arī nav piešķirta un gads pagājis, komisiju svaidot no vienas pārraudzības iestādes uz otru.

Sākotnēji komisiju izveidoja Izglītības un zinātnes ministrija (IZM), taču vēlāk valdība to lēma nodot Tieslietu ministrijai (TM). Abām pusēm radās domstarpības, un komisiju paņēma atpakaļ Izglītības ministrija, ar noteikumu, ka pārraudzības būs deleģēta Latvijas Universitātes Vēstures institūtam. Taču pie institūta komisija tā arī nav nonākusi - it kā juridisku šķēršļu dēļ, norādīja raidījums.

VDK dokumentu izpētes komisijas priekšsēdētājs Kārlis Kangeris gadu pavadījis nevis nodarbojoties ar pētniecību, bet cīnoties ar politiķiem un birokrātiju, par to nesaņemot algu.

"Pētniecība vispār nav sākusies. Absurds jau ir principā, un, ja mēs skatāmies uz cēloņiem, uz iemesliem, tad jāskatās būtībā uz visu politisko sistēmu,” vērtēja Kangeris.

Joprojām arī neesot atrisināts jautājums par to, vai un kā zinātnieki varēs piekļūt tiem slepenajiem VDK dokumentiem, kas atrodas Satversmes aizsardzības birojā (SAB). Tur glabājas arī tā dēvētie čekas maisi. SAB priekšnieks Jānis Maizītis esot teicis, ka būtībā laistu pētniekus klāt, ja viņi kļūtu par SAB darbiniekiem.

IZM norāda, ka pašlaik jautājums par nodošanu un rezervēto 250 000 eiro piešķiršanu, lai darbs beidzot varētu sākties, ir atrisināts. Esot sagatavots attiecīgs rīkojuma projekts, ko virzīs apstiprināšanai valdībā.

VDK dokumentu izpētes komisijai nav pat piešķirtas telpas, tāpēc, lai atzīmētu komisijas pastāvēšanas gada jubileju un pārrunātu turpmākos darbus, zinātnieki šodien tikās bārā “Ezītis miglā”, norādīja raidījums.

Tikmēr pievērsties tam, lai zinātnieku komisija beidzot sāktu strādāt, šodien solīja valdības vadītāja Laidmota Straujuma. Viņa pauda asu kritiku līdzšinējam ministriju darbam, kas novedis pie tā, ka pētniecība nav sākusies.

"Es esmu ļoti neapmierināta ar TM un IZM rīcību šajā jautājumā. Pēdējos mēnešos tas varbūt ir sakarā ar citiem notikumiem no mana redzes loka nedaudz azigājis. Tagad prezidentūra ir pagājusi. Manuprāt, tas ir pilnīgi nepieņemami, kā tagad notiek process. Tas pat smieklīgi ir, kā tas virzās šobrīd,” vērtēja Straujuma.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas