Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa
Šobrīd par mācību grāmatu dublēšanu elektroniskā formātā parakstījušies nedaudz vairāk kā 300 cilvēki

Grib atvieglot skolēnu smago nastu

Dublēt Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) apstiprinātās mācību grāmatas 5.-12. klasēm elektroniskā formātā, lai atvieglotu skolas somas svaru – ar tādu mērķi ir uzsākta parakstu vākšana iniciatīvai E-grāmatas uz skolu! portālā Manabalss.lv. Kā nodrošināt bērnam iespēju piekļūt elektroniskajam saturam, kā arī izvēle, kāda formāta grāmatas bērns izmantos, paliek vecāku ziņā, bet pašu skolēnu domas par iniciatīvu dalās.

Rīgas Valsts 2. ģimnāzijas 11. klases skolniece un skolēnu padomes prezidente Alise Zita Zeidaka atzīst, ka vidusskolā mājasdarbu izpildei mācību grāmatas nepieciešamas reti: "Manas grāmatas no skolas skapīša mājās atceļo, kad jāgatavojas pārbaudes darbam."

Ikdienas mājasdarbu izpildei viņa nepieciešamo uzdevumu nofotografē telefonā, vai to izpilda jau skolā. Zeidaka min, ka elektroniskās grāmatas darbu atvieglotu pamatskolas posmā: "Kad es mācījos, tad grāmatas vajadzēja biežāk nest uz mājām. Vidusskolā tam nebūtu īpašas nozīmes, jo mācību procesā grāmatas tik daudz neizmantojam."

Viņa min arī citus plusus elektronisko grāmatu lasītājam – mācību materiāli vienmēr būtu pieejami, grāmatas nevarētu kaut kur aizmirst. "Jaunieši gan pavadītu vairāk laika, skatoties elektronisko ierīču ekrānos, kas bojā redzi, taču tas tāpat tiek darīts tik bieži, ka neko daudz neietekmētu," uzskata Zeidaka. Tai pašā laikā viņa atzīst, ka ir ģimenes, kas nevar atļauties nodrošināt bērnu ar ierīcēm elektronisko pieejamajiem mācību materiāliem: "Ir jādomā arī par to sabiedrības daļu, lai bērni netiktu apdalīti vai nostādīti neērtā situācijā."

Rīgas 64. vidusskolas 12. klases skolniece Una Kasparsone uzskata, ka dublēt mācību grāmatas nav nepieciešams:

Ja bērnam būs elektroniskā ierīce ar interneta pieslēgumu, pastāv lielāka iespējamība, ka viņš nodarbosies ar citām lietām, piemēram, spēlēs spēlītes, nekā darīs to, kas viņam ir jādara.

Tomēr viņa atzīst - ja skolas somā būtu tikai elektronisko grāmatu lasītājs, tas atvieglotu somas svaru un arī redzei nekaitētu, jo vairāku firmu lasītājos var iestatīt redzes saudzējošo režīmu (kad ekrāna spilgtumu un krāsu padara līdzīgu papīra grāmatai).

Ja divu bērnu mammai Baibai Lasmanei tagad būtu jāizvēlas, ar kāda formāta grāmatām mācīsies viņas bērni, viņa piekristu elektroniskajām grāmatām: "Ar e-grāmatām uzreiz atkrīt problēma, ja bērns ir mājās aizmirsis grāmatas - visas grāmatas stāv skolā, bet mājās viņš mācās no elektroniskām grāmatām. Varbūt literatūras grāmata ir jālasa (papīra formātā - red.), bet matemātikā ir tikai uzdevumi jāizrēķina, tos mierīgi var pārrakstīt no ierīces," saka Lasmane.

"Somu svars tiek stipri pārspīlēts. Problēma varētu būt ceturtā vai piektā klase, bet vecākās klasēs, īpaši vidusskolā, pēdējā laikā uz skolu nāk ar rokassomiņām," ar saviem novērojumiem dalās Rīgas 6. vidusskolas direktors Haralds Bārzdiņš. Viņš neuzskata, ka, ieviešot elektroniskās mācību grāmatas, būs intelektuāli spēcīgāka jaunā paaudze: "Tas prasīs milzīgi daudz līdzekļu, un diez vai tas ieguldījums atspoguļosies rezultātā."

Izglītības un zinātnes ministrijā skaidro, ka jau šobrīd lielākās izdevniecības piedāvā mācību grāmatas un citus mācību materiālus digitālā formātā. Ir platformas, kas skolēniem ļauj jebkurā vietā un laikā ērti lietot mācību saturu visās mobilajās ierīcēs un datorā. "Netiek plānots "dzīvo grāmatu" pilnībā aizstāt ar elektroniskajiem mācību līdzekļiem gan tāpēc, lai saglabātu izvēles iespējas, gan ņemot vērā bērnu dažādās spējas un vajadzības," portālu Diena.lv informēja IZM preses pārstāve Lāsma Šķestere.

Ministru kabineta noteikumi Kārtība, kādā valsts un pašvaldība finansē mācību līdzekļu iegādi izglītības iestādēm paredz, ka par valsts budžeta piešķirtajiem līdzekļiem mācību literatūras iegādei var iegādāties arī digitālos mācību līdzekļus.

"Protams, pirms lēmuma pieņemšanas par mācību līdzekļiem elektroniskajā vidē izglītības iestādei ir jāizvērtē visi ar to saistītie riski, tostarp bērnu nodrošinājums ar attiecīgo tehniku, ietekme uz veselības stāvokli un tiesību ievērošana uz atpūtu un brīvo laiku," uzsver ministrijā.

Projekta Kompetenču pieeja mācību saturā ietvaros tiks izveidota mācību līdzekļu vietne, nodrošinot ērtu pieeju mācību satura dokumentiem un digitālajiem mācību materiāliem ikvienā skolā. Projekta laikā tiks izstrādāti 62 digitālie mācību līdzekļi visos mācību priekšmetos.

Lai attīstītu kompetenču pieejā balstītu vispārējās izglītības saturu, IZM šogad plāno uzsākt Eiropas Sociālā fonda projektu Digitālo mācību un metodisko līdzekļu izstrāde, kura kopējais finansējums ir 4,8 miljoni eiro. To saņems mācību literatūras izdevniecības, kas izstrādā jaunajā izglītības reformā balstītus mācību līdzekļus un metodiskos materiālus.

Pašlaik par mācību grāmatu dublēšanu elektroniskā formātā vietnē Manabalss.lv parakstījušies nedaudz vairāk kā 300 cilvēku. Lai iniciatīvu iesniegtu tālākai izskatīšanai, nepieciešams savākt 10 tūkstošus parakstu.

Top komentāri

Guna
G
Kāpēc nevar grāmatas stāvēt klasē? Grāmatas mājās un tādas pašas klasē. Problēmu atrada. Tas būtu pat lētāk nekā vēl veidot kaut kādu speciālu programmu kur tās grāmatas būs pieejamas. Jau tā čīkst ka bērni par daudz laika pavada pie telefoniem un datoriem. Bet tie paši čīkstētāji arī skolā to vēlas veicināt tikai. Es esmu pret to. Ir citi veidi kā atvieglot skolēnam to somu.
Jana
J
Neatbalstu, lieka naudas izmešana. Pilnīgi pareizi direktors saka, tāpat viņas nav jāņem un pat ja būtu, tad skolēni neņem un nestaipa. Klasēs var atstāt (ja skolā nav skapīši). Tāpat mājasdarbi netiek uzdoti tādos apjomos, kad būtu jāstiepj viss līdzi. Vēl kā cietīs tie, kuriem nebūs šādu ''kruto'' ierīču. Jau tā stundās sēž ar telefoniem, soc tīklos, ja nu sagribas pamācīties, tad pamācās. Telefonos arī var nobildēt piemēru un izpildīt pēc tam, nekādu problēmu nav. Redze bojāta tiktu vēl vairāk. Varbūt šādi bija pirms 50 gadiem. Absolūti garām šī ideja.
Ieva
I
Mācos, tiešām nevaru saprast, kāpēc tas vajadzīgs un visi cepas par to. Nekādu problēmu šobrīd nav, ar telefonu tāpat visu var, bet stundā labāk no grāmatām, tad ir kur pierakstīt informāciju un ar roku daudz labāk paliek atmiņā.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas