Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +21 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Iekustināts ledus pārmaiņām

Savā ziņā iekustinājusi ledu. Tā var teikt par Cēsu Jaunās sākumskolas direktori Danu Narvaišu, kura bija iekļuvusi to piecdesmit pedagogu vidū, kuri šogad pretendēja uz starptautisko skolotāju balvu The Global Teacher Prize. Uzvaru viņa šogad vēl neizcīnīja, bet tas licis sarosīties citām skolām un pedagogiem, kuri viņas īstenoto praksi un skolas pieeju tagad grib iekļaut savā vidē un mācību procesā. 

Ja šobrīd vēl kāda skola interesēsies par sadarbību, tad, visticamāk, nāksies atteikt, Dienai atzīst Narvaiša. Interese līdz šim bijusi tik liela, ka skolu pieteikumu saraksts stiepjas līdz pat mācību gada beigām. Pārsvarā tās ir sākumskolas, taču motivācija ir visdažādākā. Ir skolas, kuras šobrīd domā par lielāku reorganizāciju, mēģinot saprast, vai tās spēj un var mainīt arī mācību vidi savā skolā. Ir arī tādas, kas daudz ko jau ir ieviesušas, bet mēģina saprast, ko vēl var darīt, lai vide un pielietotās metodes būtu bērniem saistošākas un atbalstošākas. 

Pastiprinātās intereses dēļ arī nomainīts sadarbības modelis. No "atbrauc ekskursijā, un mēs izstāstām, ko mēs darām" uz "strādāsim kopā, jo tikai caur praktisku darbu var redzēt mūsu pieeju". Narvaiša piebilst, ka šādi iegūst abas puses. Arī līdz šim skolas direktore novērojusi, ka sadarbība starp skolām neizveidojas, ja tās pārstāvji vienkārši atbrauc ekskursijā, bez konkrētiem mērķiem. Svarīgi ir saprast, kurām problēmām tiek meklēts risinājums. Turklāt lauku skolām tas, visticamāk, būs atšķirīgi no lielo pilsētu izglītības iestādēm. Tas, ko var darīt Cēsu Jaunā sākumskola, – rādīt savu piemēru un stāstīt par domāšanas veidu un problēmu risināšanas gaitu. "Tas, ka redz, kā mēs izskatāmies, neko nepalīdz. Ir jāsaprot, kā līdz tam ir nonākts. Tas, ko var redzēt uz vietas, ir starpposms. Bet mūsu mērķis ir pilnīgi cits. Ir svarīgi izstāstīt domāšanas veidu, lai cilvēki saprastu, kāpēc ir tādi risinājumi," Dienai saka skolas direktore. 

Viņa arī min, ka mūsdienās bieži izglītībā problēma ir ar modes lietām, – ja populāri ir projektu darbi, tad visi liek izstrādāt tos, ja modē nāk darbs grupās, tad, cik vien var, īsteno šo pieeju. Taču svarīgi saprast, kas katrai skolai ir piemērotākais un kā to īstenot. Tāpat bieži mācību vide ir atrauta no darba vides. Piemēram, atvērtā tipa birojs – Narvaišas vadītajā skolā plānots ieviest līdzīgu principu, lai gan tā, protams, nebūtu viena liela klase bez sienām.

Visu Annas Strapcānes rakstu Iekustināts ledus pārmaiņām lasiet otrdienas, 23. februāra laikrakstā Diena

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas