Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Ieteikumi ožas un garšas atgūšanai pēc Covid-19 pārslimošanas

Ir pagājis vairāk nekā gads, kopš diendienā saskaramies ar Covid-19 vīrusu un tā izraisītajām sekām. Viena no biežākajām saslimšanas pazīmēm ir īslaicīgs ožas un garšas zudums. Apotheka un Veselības centra 4 grupas uzņēmuma Capital Clinic Riga ģimenes ārste Dārta Geižāne iesaka, kā atgūt ožu un garšu pēc Covid-19 pārslimošanas.

Oža un garša ir divas no cilvēka piecām pamata maņām un ar šo maņu starpniecību mēs iegūstam informāciju par apkārtējo pasauli. Turklāt tās ir ļoti svarīgas cilvēka izdzīvošanai, piemēram, oža brīdina par indīgām gāzēm un spēja sajust garšu sniedz katram no mums iespēju izvēlēties katra garšas kārpiņām atbilstošu un tīkamu ēdienu. Molekulas, kas aktivizē ožas maņu, atrodas gaisā, un ķermenī tās nonāk caur degunu vai muti. Savukārt garšas receptori mūsu mutē, reaģējot uz dažādām vielām, rada kādu no garšas pamatsajūtām – saldu, sāļu, skābu, rūgtu un umami. Ilgus gadus zinātnieki uzskatīja, ka pastāv četras garšu pamatsajūtas, taču pirms nepilniem 40 gadiem tika oficiāli apstiprināta arī piektā garšas pamatsajūta – umami, kas aptuvenā tulkojumā no japāņu valodas nozīmē pilnīga, izteikta garša.

"Garšas kārpiņas, kas uztver šos garšas kairinātājus, atrodas dažādās vietās uz mūsu mēles. Rūgtās vielas uztverošās kārpiņas atrodas uz mēles saknes, saldās un daļēji arī sāļās vielas uztver kārpiņas, kas izvietotas uz mēles gala, sāļās un skābās vielas – lielākoties kārpiņas uz mēles malām, bet umami jūtams visos mēles reģionos, kur atrodas garšas kārpiņas," stāsta ģimenes ārste Dārta Geižāne.

Nespēja sajust smaržu ir raksturīga daudziem vīrusiem, ieskaitot rinovīrusus, gripu, paragripu un nu arī koronavīrusu, un to parasti attiecina uz deguna un tā blakusdobumu iekaisumu, kas būtiski ierobežo gaisa plūsmu. Parasti garša un ķīmiskā jutība (ādas un gļotādas ķīmiskā jutība palīdz uztvert noteiktas pārtikas īpašības, piemēram, pikantumu vai aukstumu) šādos gadījumos netiek ietekmētas, jo aizlikts deguns nemazina spēju sajust cukura saldumu vai čili pipara radīto mēles dedzināšanu.

"Taču Covid-19 gadījumā ožas un pat garšas zudums ir daudz nopietnāks nekā citu vīrusu izraisītajām slimībām. Covid-19 rezultātā pacientiem mēdz pazust ne tikai garša un oža, bet arī iepriekš minētā ķīmiskā jutība. Hārvardas Medicīnas skolas veiktajā pētījumā secināts, ka Covid-19 inficē nevis pašus ožas neironus, bet gan balsta šūnas, kas tādēļ zaudē savu spēju atbalstīt ožas epitēliju tā funkciju nodrošināšanā, kā rezultātā tiek traucēta nervu impulsu pārvade. Tāpēc arī Covid-19 slimošanas laikā un kādu periodu pēc tam tiek zaudēta oža un garša," skaidro ģimenes ārste.

2020. gada jūlijā publicētajā pētījumā minēts, ka lielākajai daļai Covid-19 pārslimojušo personu smarža, garša un ķīmiskā jutība atjaunojusies dažu nedēļu laikā. 72 % aptaujāto norādījuši, ka oža atgriezusies mēneša laikā. Tāpat 84 % respondentu norādījuši, ka arī spēja sajust garšu atgriezusies mēneša laikā.
 

Ieteikumi ožas un garšas atgūšanai

Tā dēvētos ožas vingrinājumus ir iespējams veikt mājās, un tas neprasīs lielu piepūli. Speciālisti iesaka smaržot mājās viegli pieejamus produktus. Ožas treniņus var sākt ar kafijas, citrusaugļu, rožu vai dažāda veida ēterisko eļļu smaržošanu trīs līdz četras reizes dienā, turpinot to trīs līdz četrus mēnešus un pakāpeniski liekot klāt jaunus aromātus. Veicot ožas vingrinājumus, svarīgi sekot līdzi savai pašsajūtai. Ja jūtat, ka kāds aromāts izraisa nepatīkamas sajūtas, piemēram, galvassāpes vai nelabu dūšu, vēlams šo aromātu aizvietot ar kādu citu, daudz tīkamāku.

Ja nevarat izbaudīt visu garšu klāstu ēdienos, pievērsiet uzmanību gan garšas pamatsajūtām – salds, rūgts, skābs, sāļš un umami –, gan ēdiena tekstūrai un kopējām garšas sajūtām, ko izraisa konkrētā maltīte. Tas palīdzēs koncentrēties uz to, ko jūs joprojām spējat izbaudīt, nevis tikai uz to, ko nevarat, un laika gaitā stimulēs atgūt spēju izjust visas ēdienā ietvertās garšas.

"Paralēli ožas un garšas atgūšanas vingrinājumiem var lietot Alfa-liposkābi, A vitamīnu, kas palīdzēs paaugstināt organisma spēju pretoties infekcijai, kā arī, ja nepieciešams, bezrecepšu aerosolus degunam. Laikā pēc slimošanas nepieciešams īpaši rūpēties par organisma atjaunošanu, tāpēc svarīgi konsultēties ar ģimenes ārstu vai kādu citu ārstu – speciālistu par nepieciešamo medikamentu vai vitamīnu lietošanu," norāda Dārta Geižāne.

Tomēr, ja kopš Covid-19 izslimošanas ir pagājis ilgāks laiks un joprojām nejūtat smaržu vai garšu (ilgāk par vienu mēnesi), nepieciešams vērsieties pie speciālista. Ir svarīgi pārliecināties par patieso garšas un smaržas zuduma iemeslu un attiecīgi rīkoties. Jo ātrāk apmeklēsiet ārstu, jo ātrāk būs iespējams uzsākt ārstēšanu, ja tāda būs nepieciešama, kā arī pievērsties ožas un garšas atgūšanas vingrinājumiem, iesaka ģimenes ārste.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas