Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Ieviešot liegumu publiskos pasākumos izmantot PSRS un nacistiskās Vācijas atsevišķus simbolus, iecerēti izņēmuma gadījumi

Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija trešdien pirms izskatīšanas otrajā lasījumā atbalstīja grozījumus likumā, kas publiska pasākuma laikā aizliegs izmantot PSRS un nacistiskās Vācijas karogus, ģerboņus, himnas un atsevišķus citus simbolus. Tiks paredzēti arī izņēmuma gadījumi.

Komisijas sēdē uz apmēram 15 minūtēm izcēlās strīdi, vai deputātam Borisam Cilevičam (SC) ļaut izteikties par vienu no apvienības Saskaņas centrs iesniegtajiem priekšlikumiem. Pēc vairākkārtīgas padomu prasīšanas Saeimas Juridiskā biroja pārstāvim par procedūru par debašu pārtraukšanu balsoja Saeimas deputāti Ināra Mūrniece (VL-TB/LNNK), Ingmārs Čaklais (V) un Inese Laizāne (VL-TB/LNNK). Pret debašu pārtraukšanu balsoja Cilevičs, Dzintars Ābiķis (V) un Augusts Brigmanis (ZZS). Līdz ar to Cilevičam tika dota iespēja izteikties par konkrēto ierosinājumu.

Mūrniece uzsvēra, ka par attiecīgo priekšlikumu ļoti detalizētas debates bija iepriekšējā sēdē.

Grozījumi Publisku izklaides un svētku pasākumu drošības likumā noteiks aizliegumu publiska pasākuma norises laikā "izmantot, tai skaitā stilizētā veidā, bijušās PSRS, bijušo PSRS republiku un nacistiskās Vācijas karogus, ģerboņus un himnas, to armijas uniformas, nacistisko svastiku, SS zīmes un padomju sirpi un āmuru ar piecstaru zvaigzni".

Tomēr aizliegumam paredzēti izņēmuma gadījumi, kad minēto simbolu izmantošanas mērķis nebūs saistīts ar totalitāro režīmu slavināšanu vai izdarīto noziedzīgo nodarījumu attaisnošanu.

Tāpat publiska pasākuma laikā iecerēts liegt vērsties pret Latvijas neatkarību, teritoriālo nedalāmību, izteikt priekšlikumus par Latvijas valsts iekārtas vardarbīgu grozīšanu, aicināt nepildīt likumus un sludināt vardarbību, naidu, klaju nacisma, fašisma vai komunisma ideoloģiju.

Plānots aizliegt arī kara propagandas veikšanu, kā arī aicinājumus izdarīt noziedzīgus nodarījumus un citus likumpārkāpumus vai slavēt tos. Dalībnieki nedrīkstēs rīkoties tādā veidā, kas rada draudus pasākuma dalībnieku vai citu personu drošībai un veselībai.

Jau vēstīts, ka, iesniedzot grozījumus Publisku izklaides un svētku pasākumu drošības likumā, koalīcijas deputāti sākotnēji rosināja liegt izmantot bijušās PSRS, Latvijas PSR un nacistiskās Vācijas karogus, ģerboņus, himnas un simboliku.

Vārds "simbolika" likuma grozījumos netiks minēts, taču ir iekļauti daži papildu simboli.

Saeimas deputāti 18.aprīlī atcēla steidzamību šim likuma grozījumu projektam. Ņemot vērā steidzamības atcelšanu, aizliegums nestāties spēkā pirms 9.maija.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas