Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Otrdiena, 30. aprīlis
Liāna, Lilija

IIN likmi samazina no 24% uz 23%

No 1.janvāra iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) likme tiek samazināta no līdzšinējiem 24% uz 23%.

IIN likme 23% apmērā noteikta ienākumam no algota darba, ienākumam no saimnieciskās darbības, kā arī citiem ienākuma veidiem, ja tiem likumā par IIN nav noteikta cita nodokļa likme.

No IIN ieņēmumiem pašvaldību budžetiem tiek 80%, bet valsts budžetam - 20%.

Neapliekamais minimums un nodokļa atvieglojums par apgādībā esošajiem šogad tiek saglabāts iepriekšējā līmenī, proti, neapliekamais minimums vispārējā gadījumā ir 75 eiro mēnesī, bet nodokļa atvieglojums par apgādībā esošām personām ir 165 eiro mēnesī.

Lai novērstu nodokļu nevienlīdzību personām, kas saņem pensiju saskaņā ar Latvijas normatīvajiem aktiem, un personām, kas saņem vecuma pensiju atbilstoši ārvalsts normatīviem, noteikts, ka vispārējais neapliekamais minimums 75 eiro apmērā tiks piemērots līdz laikam, kad vecuma pensijas saņēmējs būs sasniedzis Latvijā noteikto pensionēšanās vecumu.

No 2015.gada, bērnam strādājot vasaras brīvlaikā, apgādniekam nebūs algas nodokļa grāmatiņā jāsvītro ieraksts par bērnu kā apgādājamo. Tas taupīs vecāku laiku un ļaus vasaras brīvlaikā par bērnu (skolēnu līdz 19 gadu vecumam), kas strādā, piemērot divus atvieglojumus. Vecākiem - saglabāt atvieglojumu par apgādībā esošu personu 165 eiro apmērā, un bērnam vasaras brīvlaika darba laikā piemērot neapliekamo minimumu 75 eiro apmērā, radot papildu ienākumu ģimenes budžetā, skaidro Finanšu ministrijā.

No jaunā gada attiecībā uz IIN noteikts pienākums, ka kapitālsabiedrībās, kurās neviens darbinieks vai valdes loceklis nesaņem algota darba ienākumus vismaz minimālas algas apmērā, bet kurās konkrētajā mēnesī ir apgrozījums vismaz pieckāršotas minimālās mēneša darba algas apmērā, būs jāmaksā darbaspēka nodokļi par visiem valdes locekļiem no summas, kas ir vismaz minimālās algas apmērā. Jaunā norma paredz palielināt minimālo apgrozījuma apmēru, kas nepieciešams, lai kapitālsabiedrība kvalificētos nodokļu maksāšanai par valdes locekļiem, lai neradītu papildu slogu mazajām kapitālsabiedrībām, kā arī lai novērstu nodokļu plānošanu, maksājot nodokļus katru otro gadu, skaidro Finanšu ministrijā.

Patlaban likumā par IIN paredzēts, ka 2016.gadā IIN likme tiks samazināta līdz 22%. Finanšu ministrijā iepriekš informēja, ka no 2016.gada varētu ieviest diferencētu ar nodokļiem neapliekamo minimumu, lai tādējādi veicinātu lielāku atalgojuma pieaugumu iedzīvotājiem ar zemākiem ienākumiem. Šā gada pirmajos mēnešos ministrija sagatavos ziņojumu par iespēju ieviest diferencētu neapliekamo minimumu.


    Uzmanību!

    Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

    Seko mums

    Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

    Ziņas e-pastā

    Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

    LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

    Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


    Aktuāli


    Ziņas

    Vairāk Ziņas


    Politika

    Vairāk Politika


    Rīgā

    Vairāk Rīgā


    Novados

    Vairāk Novados


    Kriminālziņas

    Vairāk Kriminālziņas