Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Imunizācijas valsts padome un Ginekologu un dzemdību speciālistu asociācija rekomendē grūtniecēm vakcinēties pret Covid-19

Latvijas Ginekologu un dzemdību speciālistu asociācija un Imunizācijas valsts padome atbalsta nostādni, ka grūtniecība nav uzskatāma par iemeslu atlikt vakcināciju pret Covid-19, jo īpaši gadījumā, ja grūtniecei ir nopietnas saslimšanas vai papildus riska faktori jau pirms grūtniecības.

Kā aģentūru LETA informēja Latvijas Ginekologu un dzemdību speciālistu asociācijas sekretāre Krista Krūmiņa, vakcinācija ir īpaši ieteicama, ja grūtniece ir veselības aprūpes vai sociālā aprūpes centra darbiniece, vai nodarbināta kādā citā jomā ar paaugstinātu inficēšanās risku.

Ja grūtniece nepieder nevienai no prioritārajām riska grupām, bet vēlas vakcinēties pret Covid-19, tad vakcinācijas ieguvumi un Covid-19 saslimšanas riski jāizvērtē individuāli kopā ar veselības aprūpes speciālistu, taču, ņemot vērā, ka šobrīd pieejamie dati nepierāda vakcinācijas saistību ar nelabvēlīgiem notikumiem grūtniecības laikā, bet vakcinācija samazina risku saslimt ar vidēji smagu un smagu slimības gaitu, vakcinācija, ekspertu ieskatā, ir atbalstāma.

Turklāt saslimšanas riska mazināšanai iesakāma arī esot partnera, kā arī citu kopējās mājsaimniecības locekļu vakcinācija.

Pēc speciālistu paustā, šobrīd nav norāžu, ka vakcinācija būtu jāveic kādā noteiktā grūtniecības laikā - jebkurš no grūtniecības trimestriem vakcinācijai var būt piemērots. Arī zīdīšana nav iemesls vakcinācijas atlikšanai. Sievietes, kuras zīda bērnu, jo īpaši, ja viņas ietilpst prioritārajās riska grupās, var vakcinēt. Turklāt vakcinācija pret Covid-19 nav iemesls pārtraukt zīdīšanu.

Speciālisti vakcināciju pret Covid-19 atzīst par drošu un rekomendējamu arī sievietēm, kuras plāno grūtniecību, lai mazinātu smagas saslimšanas risku iespējamās grūtniecības laikā.

Grūtniecēm vakcinācijai pret Covid-19 speciālisti iesaka izmantot Pfizer/BioNTech vai Moderna mRNS tehnoloģiju vakcīnas, kas ir pasaulē visbiežāk grūtniecēm izmantotās vakcīnas.

Turpinoties Covid-19 izplatībai Latvijā, stacionāros nokļūst aizvien vairāk Covid-19 inficētu grūtnieču un dzemdētāju. Ja 2020.gadā Rīgas Dzemdību namā tika stacionētas 17 ar Covid-19 inficētas grūtnieces, tad 2021.gada pirmajos piecos mēnešos - 39 grūtnieces.

Paula Stradiņa klīniskajā universitātes slimnīcā 2020.gadā stacionārā ievietotas astoņas, bet šogad - 21 Covid-19 inficēta grūtniece. Saslimstot ar Covid-19 grūtniecības laikā, biežāk attīstās smaga slimības gaita un rodas nepieciešamība ārstēties intensīvās terapijas nodaļā. Tāpat arī pastāv augstāks priekšlaicīgu dzemdību un ķeizargrieziena risks, kā arī biežāk novērojami ar trombu veidošanos saistīti sarežģījumi un augļa bojāeja.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Šeit ir Latvija un viena valsts valoda – latviešu

Par ārlietu ministra maiņu, krievu valodu kā instrumentu Krievijas ģeopolitisko mērķu sasniegšanai mūsu publiskajā telpā un par globālo nenoteiktību intervijā Agnesei Margēvičai spriež politolo...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas