Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

Itālijas valdības vadītājs prognozē ciešāku sadarbību ar Latviju

Tuvākajos gados pastiprināsies Latvijas un Itālijas sadarbība, šodien, tiekoties ar Latvijas Ministru prezidentu Valdi Dombrovski (V), prognozēja Itālijas premjerministrs Enriko Leta.

Kā informēja Dombrovska preses sekretārs Mārtiņš Panke, abi valdību vadītāji bija vienisprātis, ka Latvijas un Itālijas divpusējām attiecībām jākļūst vēl ciešākām, ņemot vērā Latvijas drīzo pievienošanos eirozonai un Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijai (OECD), kā arī abu valstu gaidāmās prezidentūras Eiropas Savienībā (ES).

Leta apsveica Dombrovski ar šonedēļ ES finanšu ministru sanāksmē pieņemto lēmumu aicināt Latviju pievienoties eirozonai. Itālijas premjers uzsvēra, ka šis ir nozīmīgs solis visai Eiropai, kas demonstrē pozitīvās izmaiņas ES un eirozonā. "Horvātija, kas 1.jūlijā pievienojās ES, un Latvija ir valstis, kas aiz pašreizējiem sarežģījumiem saskata izaugsmes iespējas, ko Eiropa tuvākajā laikā spēs piedāvāt izaugsmei un attīstībai," sacīja Leta.

Savukārt Dombrovskis atzina, ka, pārvarot šo krīzi, ES kļūst spēcīgāka nekā iepriekš un Eiropā jūtama attieksmes maiņa. "Pašreizējās ES iniciatīvas, tādas kā programma jauniešu bezdarba samazināšanai, banku savienības izveide un citi mehānismi izaugsmes atjaunošanai, atbruņo eiroskeptiķus un atjauno ticību Eiropas kopējam projektam," norādīja Latvijas valdības vadītājs.

Abi premjerministri pārrunāja pieredzi finanšu stabilizācijas un ekonomikas izaugsmes atjaunošanā, kā arī apmainījās ar viedokļiem par Eiropas konkurētspējas atjaunošanai nepieciešamajām reformām. Latvijas un Itālijas valdību vadītāji bija vienisprātis, ka šī mērķa sasniegšanai nepieciešams pilnvērtīgāk izmantot ES iekšējā tirgus potenciālu. Dombrovskis atzina, ka Itālijas mērķtiecīgā rīcība, samazinot budžeta deficītu un īstenojot virkni reformu, sniedz nozīmīgu ieguldījumu eirozonas krīzes pārvarēšanā.

Latvijas valdības vadītājs pateicās Letam par to, ka Itālija konsekventi atbalstījusi Latvijas iestāšanos eirozonā un OECD. Dombrovskis uzsvēra, ka abi šie soļi ļaus uzlabot Latvijas konkurētspēju starptautiskajos tirgos, veiksmīgāk piesaistīt ārvalstu, tostarp arī Itālijas, investīcijas un paātrināt jaunu darbavietu veidošanos.

Abu valstu amatpersonas vienojās organizēt apmaiņu ar uzņēmēju delegāciju vizītēm, lai meklētu jaunus biznesa kontaktus un sadarbības iespējas. Dombrovskis uzsvēra, ka Latvijas ģeogrāfiskais novietojums, attīstītā tranzīta un loģistikas infrastruktūra, pieeja ES un Krievijas tirgiem, kā arī pašreizējie ekonomikas izaugsmes tempi Itālijas uzņēmējiem un investoriem sniedz virkni unikālu iespēju un priekšrocību.

Tāpat abu valstu valdību vadītāji bija vienisprātis, ka gan dalībvalstu, gan ES līmenī mērķtiecīgi jārisina jauniešu nodarbinātības problēma, lai nekavējoties panāktu pozitīvas izmaiņas šajā jomā un sniegtu Eiropas jauniešiem skaidru perspektīvu par karjeras un izaugsmes iespējām savā valstī.

Dombrovskis apliecināja, ka Latvija aktīvi gatavojas dalībai izstādē "Expo 2015" Milānā, kas notiks Latvijas prezidentūras ES gadā. Tāpat Dombrovskis uzaicināja Letu apmeklēt Latviju 2014.gadā, kad Rīga būs Eiropas kultūras galvaspilsēta.

Kā pastāstīja Panke, Itālija pašlaik ir 13.nozīmīgākais Latvijas tirdzniecības partneris. Šī gada pirmajos trīs mēnešos abu valstu savstarpējās tirdzniecības apmēri pārsniedza 85 miljonus eiro (59,5 miljonus latu). Ņemot vērā, ka importa apjomi no Itālijas ievērojami pārsniedz eksporta apjomus, Latvija ir ieinteresēta meklēt jaunas iespējas Latvijā ražoto produktu un pakalpojumu eksportam uz Itāliju.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas